Наука и техника за младежта

Списание Наука и техника за младежта – 100 % пълен архив (1948-1988)

Списание Наука и техника за младежта – 100 % пълен архив (1948-1988)

Списание Наука и техника за младежта
Списание Наука и техника за младежта

Е, драги приятели, ето че най-сетне дойде време и за поредния голям архив на легендарно българско научно-техническо списание. След предишните ни опити да вдъхваме втори живот на тази преса нямаше как да не стигнем и до Наука и техника за младежта!

Вярваме, че на нашите читатели – част от културната българска общественост – няма нужда да им представяме това легендарно периодично издание, но все пак: списание Наука и техника за младежта е наследник на известното на довоенното поколение българи научнопопулярно списание Природа. През 1948 г. неговото издаване спира и то бива заменено с по-широкото като обхват Наука и техника за младежта. Темите на новото списание са биология, география, химия, физика, астрономия, диететика, зоология, история на техниката, строителство, футурология, електротехника, радиотехника, история на природните науки, биографии на бележити учени, работили в тази сфера, исторически загадки, електронноизчислителната техника, интересни български изобретения и открития, ТНТМ, изкуствен интелект, археологията, математиката, изследването на Космоса, контакти с други цивилизациии, теми от психологита, криминалистиката, архитектурата и какво ли още не, строежи на жилищни и промишлени сгради, заводи и други подобни научнопопулярни лабиринти … Също така във всеки брой има поместен по един научнофантастичен разказ.  Нещо повече – много автори като Фредерик Пол, Клифърд Саймък, Лари Нивън и други класици на фантастиката се срещат с българските читатели за пръв път на страниците на Наука и техника за младежта.

Наука и техника за младежта Nauka i tehnika za mladezhtaНаука и техника за младежта Nauka i tehnika za mladezhta
Наука и техника за младежта Nauka i tehnika za mladezhta

Впрочем невъзможно е да изброим изчерпателно всички теми, които са засегнати на страниците на това списание – тях ще има да откривате дълго и дълго, както това списание е излизало и откривало хоризонтите на науката пред своите читатели в продължение на цели 40 години!

От всички български научно-технически и научнопопулярни списание то е най-близко до списание Космос, даже двете са слети през 1988 г. Със сигурност почитателите на Космос ще се зарадват и на новата среща с пълния архив на Наука и техника за младежта.

Списание Наука и техника за младежта архив Spisanie Nauka i tehnika za mladezhta arhiv
Списание Наука и техника за младежта архив Spisanie Nauka i tehnika za mladezhta arhiv

 

Списанието излиза от 1948 до 1988 г. с периодичност 12 броя годишно. Изключение правят първите 4 годишнини. От І до ІІІ следват традицията на списанията до 1947-8 г., които по правило започват годишнината си през  м. септември и завършват през м. юли. При Наука и техника за младежта това е така до 1951 г., след това има една непълна ІV годишнина (септември-декември 1951), а от 1952 г. се преминава на редовно излизащи 12 книжки годишно.

През 1960-те г. – логично – Априлският пленум вече е минал! –  списанието става по-широко ориентирано. Сътрудници на Наука и техника за младежта вече са едни от най-известните български учени. Заглавията от 1960-те г. са изключително забележителни като език и стил – те внушават тайнственост, а самите статии са на високо стилово ниво.

Списание Наука и техника за младежта архив Spisanie Nauka i tehnika za mladezhta arhiv
Списание Наука и техника за младежта архив Spisanie Nauka i tehnika za mladezhta arhiv

През 1970-те  и 1980-те г. списанието разширява още повече тематичния си обхват. Научнофантастичните разкази вече са два, а за 35-40 г. обемът е разширен близо 4 пъти – от 23 страници през първите годишнини до 84 през 1980-те г.

Сега малко повече за самата работа. Този архив, изработен от Направлението на информационното снабдяване и Направлението по автоматизация на дейността към Центъра по теория и практика на рационалната система, си е поставил за цел да събере абсолютно всички броеве на легендарното списание Наука и техника за младежта, без каквото и да е изключение. Той е започнат през пролетта на 2015 г. след първоначално намиране на голямо количество броеве на списанието. Сетне то беше изкупувано и скенирано неуморно, брой след брой, докато накрая не беше намерено и последното  липсващо звено. Трудностите около комплектуването на всички броеве на Наука и техника за младежта бяха изключително големи. Целият архив наброява близо 480 броя, което значи общо около 28 000 страници. Първо броевете бяха подредени по години по рафтовете на големи библиотечни секции тип ,,пловдивски“. После стотиците броеве бяха скенирани, а след това ковертирани в избрания формат. Сами си представете какъв труд и търпение е това! Работата беше гигантска – може би най-големият архив, който сме правили досега – но нито веднъж, през цялото време на работа, не ни напускаше мисълта колко хубаво ще бъде, когато най-сетне това списание (с което администраторът на сайта Антон Оруш е израстнал!) стане достояние на цялата ни читателска общественост. Гледайки окаяното състояние на тези броеве в различни обществени библиотеки, все повече се убеждавахме, че точно сега е моментът списанието да бъде скенирано, защото следващ път и следващо време може и да няма.

Архивът, както и всичко друго в този сайт, е събран и публикуван с идеална цел и от това не се търси изгода. Това е част от дългогодишната програма на [tooltip id=“d43f60d015a3ada311e2386af97f4534″ keyword_color=“#000″ background_color=“#f6e5c8″]Сандъците[/tooltip] – сандъците да издирва, запазва и публикува всичко хубаво и стойностно от бездънната мина на българската техника, така, както тя се е развивала през годините.

Списание Наука и техника за младежта архив Spisanie Nauka i tehnika za mladezhta arhiv
Списание Наука и техника за младежта архив Spisanie Nauka i tehnika za mladezhta arhiv

Предоставеният тук архив на  Наука и техника за младежта е изпълнен във формат DjVu и възпроизвежда подредбата от оригинала. Някои броеве са оставени само в JPEG.

За удобство при тегленето архивът е разделен на 6 части, като всяка съдържа няколко годишнини, подредени в папки:

Spisanie-Nauka-i-tehnika-za-mladezhta-arhiv-I.rar

Spisanie-Nauka-i-tehnika-za-mladezhta-arhiv-II.rar

Spisanie-Nauka-i-tehnika-za-mladezhta-arhiv-III.rar

Spisanie-Nauka-i-tehnika-za-mladezhta-arhiv-IV.rar

Spisanie-Nauka-i-tehnika-za-mladezhta-arhiv-V.rar

Spisanie-Nauka-i-tehnika-za-mladezhta-arhiv-VI.rar

 

:) Ще се радваме истински, ако се абонирате за страницата на Сандъците във Facebook ==> https://www.facebook.com/sandacite/

Програмата за четене на DjVu файлове можете да изтеглите оттук ==> windjview-2-1-setup

 

А сега приемете от нас и този поздрав, защото той най-добре изразява това, което ние мислехме по време на работата върху днешния архив:

Аз съм българче и силна

майка мене е родила,

с хубост и блага обилна

моята родина мила!

 

Аз съм  българче, обичам

наш`те планини зелени,

българин да се наричам

първа радост е за мене!

 

Аз съм българче свободно,

в край свободен аз живея

всичко българско и родно

любя тача и милея
Аз съм българче и расна

в дни велики в славно време,

син съм на земя прекрасна,

син съм на юнашко племе!

Това е нашият подарък от Сандъците за вас по случай  Деня на Народните будители.

Share this post

Comments (19)

 • Милена Кишкова Reply

  Благодаря!

  31.10.2016 at 22:24
 • Георги Бонджов Reply

  От какво е наложен огромният обем 26.6GB в компресиран вид на файловете? Дори нямам желание да ги тегля, за да проверя. Не ми трябват картинките отпечатани на самите списания с резолюция 50ppi и поне в първите 100 броя в монохром, но снимани с 5 или повече пъти по-висока, само да ми заемат място на диска. Ако има вариант да се оптимизират нещата и да се вмести цялата колекция общо в 4-5GB обем(след декомпресия) ще съм много благодарен.

  04.11.2016 at 9:02
  • Антон Оруш Reply

   Част от броевете са оставени в некомпресиран JPEG, защото искахме да бъдат в максимално високо качество. Друго, че архивът е разделен на 6 порции и така не е необходимо да теглите всичко наведнъж. Първите 100 броя са в първата част и близо половината от тях са в DjVu – І част заема около 5 гб. Поздрави!

   04.11.2016 at 10:09
 • Адриан Стоянов Reply

  За да компресирате jpg файлове използвайте програмата „JPEGmini Pro 1.9 portable“ от страницата: http://rsload.net/
  Програмата много успешно свива (без загуба на качеството) графичните файлове в съотношение входен-изходен файл, примерно 10:1, или файл 5000kb става 500kb. Тествано и проверено!
  Не тормозете читателите с такъв огромен архив. Аз лично, ще го тегля, когато го направите поносим за теглене и запис, т.е. до около 3-4GB максимум.

  12.11.2016 at 19:30
 • Атанас Иванов Reply

  Благодаря за това което сте направили! На тези с претенциите ще кажа – проявете малко уважение към труда на човека, поне едно благодаря кажете! Какви са тия изрази като „дори нямам желание да ги тегля“ или „не тормозете читателите“, срам ме е като българин от такива като вас и ми е тъжно че такива хора съществуват в генофонда на нацията.

  14.11.2016 at 7:37
 • Димитър Димитров Reply

  Благодаря за уникалната възможност човек да притежава всички броеве на списанието в електронен вид! Сърдечно благодаря на човека, който е положил толкова големи усилия това богатство да стигне до нас – Антон Оруш, както и всички, дали своя принос за това. Някои неадекватни коментари на потребители няма да коментирам – неблагодарници винаги ще се намерят!

  15.11.2016 at 2:19
 • Иван Иванов Reply

  Поздравления за идеята и реализацията и!
  Би било по-удобно да посочите кои броеве(от-до) са във всеки архив. Или архивите да се разделят на години. При желание от ваша страна, би било много по-удобно да се извадят съдържанията на всеки брой, за да се тегли само това, което представлява интерес.
  Още веднъж, поздравления!

  16.11.2016 at 9:45
  • Антон Оруш Reply

   Здравейте! Благодарим, че оценявате труда ни! Поначало смятаме да добавим погодишна индикация на архивите. За съдържанието – това е много работа и днес-утре няма как да го направим. Поздрави!

   16.11.2016 at 13:40
 • Калин Адърски Reply

  Вие сте свършили едно от най-значителните работи след като ни навести демокрацията.
  Този безценен подарък е за всички наши деца.
  Искрено Ви благодаря.

  17.11.2016 at 20:42
  • Антон Оруш Reply

   Благодарим Ви за хубавите думи! :)
   Всичко най-добро!

   17.11.2016 at 20:57
   • Коста Бенчев Reply

    Страхотна работа! Поздрави и благодарности!!

    15.01.2021 at 19:46
 • Hristo Reply

  Бъдете блaгословени!

  05.01.2017 at 20:58
 • Пламен Стойчев Reply

  Отново поздрави за свършената работа (писахме си по мейла). За тези с претенции вземете пък свършете и вие нещо. Колкото до списанието – бащами е бил абонат 1960 – 61 г. и доскоро пазех броевете, но някой ги …… (дано поне гие прочел. Аз бях абонат от 1976 до края и много пъти съм съжалявал че не съм ги запазил. Колкото до съдържанието – не знам дали сте се замисляли за това че в по-старите списания може да се види каква е била пропагандата (все пак ЦК на комсомола няма да се излагат) особено в годините 1948- 60. Това е безпорен пример за това как хората са били подложени на промиване на мозъците. В тази връзка бих препоръчал да предоставите (да се свържете) с сайтове в които тема е близката история. Според мен тази колекция ще бъде интересна на многон не само техничари.
  Отново поздрави за свършената работа и благодаря за съдействието.

  15.02.2017 at 16:50
 • Антарес48 Reply

  Благодаря за труда който сте положили, но ще ви покажа как с програмата Scan Tailor може за 15 минутки да сътворите по-красив, по-качечствен, по-добре изглеждащ електронен вариант на всеки сканиран брой от списанието. Само се иска търпение :). И конвертирайте в pdf. Форматът е по-добър от djvu, макар, че файловете стават над 30-40 МВ. Технологиите се променят. Утре примерно 1000 МВ ще ги нямаме за нищо и ще ни е яд, че не сме ги направили с по-добро качество.
  https://drive.google.com/file/d/0B9l5bjG7rn-xa1pqR1gyb0RMdnc/view?usp=sharing

  11.03.2017 at 11:12
 • tom Reply

  Брутална новина!
  От време на време оглеждах обявите за продажба на броеве на това списание, но така и не започнах това което сте завършили.

  14.03.2017 at 12:29
 • Руклан Донев Reply

  Благодаря за огромния ВИ труд ! Част от историята ни ще бъде запазена благодарение на Вас ! Поклон !

  15.03.2017 at 0:02
 • Николай Reply

  Търсих една статия как са правили дамаската стомана някога. Стигнах назад до 1978 год. и нищо. Някой може ли да ми помогне. Почти съм убеден че съм я чел в „Наука и техника за младежта“

  18.07.2017 at 22:09
 • Л. Липчева Reply

  Здравейте! Свършили сте изключително ценна работа – за изследователите на културата на НРБ това е направо подарък! Зная какви усилия и колко много организационна работа стои зад такъв масив. Поздравления и много благодаря!

  02.09.2017 at 13:30
 • Валентин Reply

  чудесно, но
  -Защо след близо едночасово теглене, от „гугъл потребителско търсене“ трият файла?

  12.12.2023 at 20:17

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *