Телевизор Кристал 59

Ухаа! СПЕЦИАЛЕН телевизор Кристал 59 с подобрена акустика!

Вижте в Sandacite.BG този рядък и забележителен вариант на телевизора Кристал 59, който е с повишени акустични показатели!

Телевизор Кристал 59
Телевизор Кристал 59

За пръв път виждаме това чудо, честна вехтошарска! За износ ли е било, за някакви високи партийци и големи пагони ли? По-надолу ще разберем. За съжаление, към момента запознанството ни с този сандък е само на хартия, не и наяве като 3Д. :)

Това е един от най-високите класове телевизори за времето си, произвеждани в България. Работата с него стои по следния начин. С ,,обичайния“ Кристал 59 вече ви запознахме ето ТУК. Същевременно обаче производителят му – Слаботоковия завод ,,Климент Ворошилов“ в София – е разработил и пуснал и ето тази версия, която прави впечатление с нестандартната си за български телевизор форма, донякъде напомняща западните ,,радиотелевизори“. През 1964 г. той със сигурност е бил вече факт.

Телевизор Кристал 59
Телевизор Кристал 59

Причудливото оформление на описания като Кристал Т59-22 приемник се дължи на звуковъзпроизвеждащата система (от басрефлекторен тип), вградена в телевизионната кутия. Акустичната му система включва и описания като ,,3-ватов широколентов перманентен, елиптичен, ексцентричен“ високоговорител. Според друг източник обаче е 8-ватов, но на нас не ни се ще много да вярваме в това, защото в това изпълнение 3-ватовият говорител ще звучи много по добре от същия в стандартното странично монтиране. Ако беше 8-ватов, бихме имали и сериозно изменение на крайното стъпало звук, което – видимо от броя лампи – не е направено.

Диагоналът на екрана е отново 59 см (кинескоп тип AW 59-90). Приспособленията за контрол над работата на телевизора са разположени под познатото бежово капаче в средата отпред. То има отгоре надпис ЕЛПРОМ – ELPROM и емблемата на завода между двете. Усилването се регулира с потенциометър, както и останалите обичайни характеристики, свързани с качеството на изображението.

Телевизор Кристал 59
Телевизор Кристал 59

Това тук по-горе е снимка, поместена в брошурата на онази страница, където става дума за описвания от нас апарат – вероятно за да намекнат за чудесния му звук! ;)

Кристалът има 18 радиолампи (Е и Р серия), 7 полупроводникови диода (германиеви) и селенов изправител. Консумира 180 вата мощност. Размерите му са 610 х 1010 х 430 мм и тежи 40 кг. Краката му не могат да се отвиват. Ето още техническа информация за телевизора:

Телевизор Кристал 59
Телевизор Кристал 59

Този ексцентричен апарат е разработван в различен от източноевропейския телевизионен стандарт – по нормите на CCIR, а OIRT. Това е било, за да може акустично усиленият Кристал успешно да се представя на международни изложби и панаири… а може би и за да го изнасят и на Запад, кой знае?

Де да можеше и да си отгледаме един такъв… :)

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *