Програма за чертане Плот 1

Как работи български софтуер за чертане Плот 1 от 1988 г.

В Sandacite.BG днес разучаваме български софтуер за чертане отпреди 30 години на име Плот 1!

Софтуер за чертане Плот 1
Софтуер за чертане Плот 1

Преди 2 – 3 г. доста се бяхме засилили със старите наши компютърни програми, но след това други теми обзеха вниманието ни. Сега обаче е време за реванш и затова днес решихме да Ви представим ей тази прелест!

Програмата Плот 1 е издадена през 1988 г. от Института по техниченска кибернетика и роботика към БАН. Разпространявала се е на 5-,25-инчови дискети.

Предназначението на тази програма е  значително да улесни чертожната работа на професионалистите. Програмата много ентусиазирано рекламира възможностите на компютърното чертане – да се редактират чертежи, без да е необходимо тяхното пречертаване отново, автоматично да се размножават често използвани формуляри и фигури, да се правят копия на напълно завършени чертежи и т.н.

Плот 1 може да създава всякакви чертежи. Вижте само колко много – архитектурни, на вътрешно обзавеждане, блок-схеми, графики, организационни диаграми, топографски и морски карти, технически илюстрации, монтажни диаграми, поздравителни картички и чертежи в областта на електрониката, химията, машиностроенето, строителството…

А ето по задълбочени пояснения как работи програмата. Много тогавашни софтуери за чертане са пикселно ориентирани. Това ще рече, че когато начертаете обект, например окръжност, съответните точки (пиксели) стават видими на монитора и стават част от чертежа. Програмата не помни, че тези точки представят окръжност. Ако увеличите обекта и го направите четири пъти по-голям, програмата може само да дублира осветените точки.

От друга страна, Плот 1 е обектноориентиран и ще регистрира въпросния обект като окръжност с определен център и радиус. Ако обектът се увеличи четири пъти, програмата ще използва тези математически дефиниции, за да създаде много по-детайлно изображение.

За да задействате Плот 1 на своя хардуер, той ще трябва да е нещо такова:

  • Правец 16 (или въобще компютър, програмно съвместим с IBM PC/XT или PC/AT);
  • 512 кб RAM;
  • 2 бр. 5,25-инчови флопидискови устройства или 1 флопи­дисково устройство и твърд диск тип Winchester – като СМ 5508 демек; :)
  • графична карта Hercules и CGA монитор или графична карта EGA (с 256 кб графична памет и съответните за такава карта графични монитори);
  • мишка, съвместима със стандартите на Microsoft, или Koala Pad (друго посочващо устройство от 80-те г.) или дори джойстик

Програмата си има и набор от поддържани принтери и плотери, с който можете да се запознаете в упътването за работа с нея, което сме Ви скенирали по-долу. Поддържа и лазерни принтери, между другото!

В упътването са Ви дадени инструкции как да инсталирате програмата, затова сега ние няма тук да ги повтаряме, ами направо ще се насочим към работния екран на Плот 1.

Софтуер за чертане Плот 1
Софтуер за чертане Плот 1

В най-горната част на екрана се измира полето за менютата, което съдържа имената на всяко меню, показател на количеството използвана памет и цифров часовник. В най-долната част пък е полето за съобщения. В процеса на чертане тук се изписват съобщения, които Ви напомнят каква информация програмата очаква от Вас. Тук се изписва и заглавието на документа чертеж, над който работите в момента. Пространството между полето за менютата и полето за съобщенията представлява същинското поле за чертане:

Показалецът (курсорът) на мишката първоначално ще го видите в полето за чертане. Размахайте мишката и ще видите как курсорът се мести насам-натам. Когато с нея посочите име в полетата горе с менютата, името се осветява:

Софтуер за чертане Плот 1
Софтуер за чертане Плот 1

Тогава можете напр. да кликнете и ще отворите падащото меню. Ето напр. със споменатото вече ,,Черт.“:

Програма за чертане Плот 1
Програма за чертане Плот 1

А сега, ако искате да научите повече, Ви представяме ръководство за употреба на чертожен софтуер Плот 1, насочен към професионална употреба ==> Плот 1

Ако се справяте добре, скоро би трябвало вече да можете да чертаете по екрана различни прави и криви линии, напр. така:

Програма за чертане Плот 1
Програма за чертане Плот 1

Продължавайте да четете упътването, а ако намерите дискетата с програмата, непременно ни се обадете да си попълним колекцията! :) Примерно това вижте какво ни е хубавко ==>

Счетоводна програма СТРАНД

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *