Готварска печка Мечта - 1964

Това е първата готварска печка Мечта от 1964 г.! (СХЕМА)

Вижте в Sandacite.BG първия модел от легендарната линия готварски печки Мечта.

Първата готПървата готварска печка Мечта - 1964варска печка Мечта - 1963
Първата готварска печка Мечта – 1964

Най-разпространеният битов електроуред преди 1990 г. по българските домове е хладилник Мраз (някой от моделите), а вторият най-разпространен – печката Мечта. Надали има някой у нас, който поне да не е е чувал за тази легендарна серия. :)

Историята на прословутите печки започва през 1964 или 65 г., а първата Мечта е създадена на основата на печка Чайка. Производител е завод Елпром Варна, а тя има моделен номер 71202. Гаранцията на тази печка е била 1 година, а в действителност още могат да се срещнат такива работещи! От това по-показателно за качеството на някогашното ни производство – здраве му кажете.

За разлика от Чайката, първият модел от новата серия представлява голяма крачка напред, защото има голяма фурна и три нагревателни плочи (котлони) вместо две. По-голяма е и камерата за затопляне на ястия, която се намира под фурната. Тази камера доста хора ползват и за бързо сушене на тави след миене примерно.

Котлоните са чугунени, със закрити нагревателни спирали, а мощността им се регулира на 4 степени. Най-малкият котлон има диаметър 145 мм, средният 180 и най-големият – 220. Той се ползваше за варене на компоти по доста изобретателен начин. Слагат се осем буркана два по два един върху друг в една тенекия за сирене, вътре се сипва вода и се поставя върху котлона. По този начин се ,,индустриализира“ домашното производство на консерви. Неговата мощност е 1800 вата, тази на средния е 1250, а на най-малкия – 800:

Първата печка Мечта - котлоните
Първата печка Мечта – котлоните

Фурната се нарича още муфел. Тя е една камера от листове стомана и изолирана с фолио, което обаче можете да видите само когато свалите задния капак на печката. Изолацията е за да не се губи топлинна енергия. Размерите на фурната са 290 х 300 х 470 мм. Тя има две системи за нагряване, съставени от реотани от тръбен тип. Горните са два, с обща мощност 1300 вата. Долната система нагреватели пък е разположена под фурната и се състои от три пакетни на­гревателни елемента с обща мощност 945 вата. И на двете системи нагреватели можете да регулирате мощността също четиристепенно.

Към печката получавате подарък – една много хубава бяла тава, трайно емайлирана:

Печка Мечта снимки - тавата
Печка Мечта снимки – тавата

При нас още се пази една такава и има отпечатъци от някакви някогашни кифлички по нея. :) Получавате и скаричка.

Капакът на фурната при първия модел Мечта обаче няма стъкло, за да поглеждате дали печивото е набухнало достатъчно – стъкло имат от следващия модел (71205 от 1968 г.) нататък. Капакът на първия модел обаче е дебел и с двойни стени, за да не излиза топлината. Откъм лявата си част капакът на фурната и този на камерката отдолу имат заоблени бакелитени дръжки, а на фурнаджийския капак е даже гравиран надпис с ръкописен шрифт: ,,Мечта“:

Печка Мечта снимки - надписът
Печка Мечта снимки – надписът

В първите години на производство на този модел долу вдясно на капака се поставя ромбът с инициали ЕВ – емблемата на Елпром Варна. В следващите вече го няма.

Камерката е предвидена за предварително затопляне на чинии, които трябва да се поддържат топли, а също така за сушене на прибори и съдове. Тя също има нагреватели – те са два с обща мощност 320 вата, чиято мощност се регулира пък тристепенно. Камерата се затваря с емайлиран капак и е с размери 200 х 400 х 345 мм.

Според нас този модел Мечта е много елегантен на външен вид. Кожухът се състои от емайлирани страници, го­рен и заден капак.

В горната предна част на печктаа е командното табло от рифеловата ламарина. На него са изведени 6 броя електрически превключватели (ключове) за включване, изключване и регулиране мощността на отделните нагревателни системи в Мечтата. Над всеки от тях стои специален знак, за да е ясно къде регулирате с този ключ, а значението им пък е следното (от ляво на дясно):

Печка Мечта ремонт
Печка Мечта ремонт

Имат уж някаква логика тия стрелкички… А ето и на каква мощност отговаря всяа от степените на ключовете. Впрочем те бяха много здрави, пластините държаха цели десетилетия и хората рядко ги сменяха:

Печка Мечта инструкция
Печка Мечта инструкция

Когато включвате котлон, първоначално му задайте 4-а позиция, за да загрее най-бързо, а след това върнете на 1-ва (т.н. бавен огън).  Когато пържите пък, включете на 3-а позиция. Тази мощност отстранява вероятността пърженото да загори и освен това в такъв случай не е нужно да го бъркате постоянно.

Разбира се, за да икономисваме топлинна енергия, и при тези котлони е в сила правилото дъното на съда да не е с диаметър, по-малък от този на котлона. Освен това дъното на съда трябва да е равно – нито вдлъбнато, нито изпъкнало.

Тъй като регулаторите за горната и долната нагревателна система на фурната са напълно отделени един от друг, човек  може да включи което иска нагряване. Ако включим и двата нагревателя на пълна мощност обаче, за около 20 минути във фурната ще се получи температура над 200 градуса. Какво ще изберем като температура за печене, зависи от печивото, което готвим. Тук ще дадем само някои ориентировъчни данни за най-благоприятните температури на печене:

Плодове 55 — 90° С

Целувки 100 —150° С

Макарони 130 – 150° С

Щрудел 170 – 200° С

Риба 200° С

Бисквити 175 —200° С

Еклери 200 — 250° С

Кокошка 210 — 275° С

Скара (лъчисто печене) 250 — 300° С

Първата готварска печка Мечта - оригинална инструкция
Първата готварска печка Мечта – оригинална инструкция

Трябва да се има предвид, че големи късове месо и дебели сладкиши е добре да се пекат по-продължително време на по-ниска температура, а малки късове месо и тънки сладки­ши да се пекат по-късо време при по-висока температура.

Сега за свързването към мрежата. За захранване на тази Мечта можете да използвате както обикновена домашна мрежа с напрежение 220 волта, така и трифазна с 380. Ето и схемите, по които да свържете:

Печка Мечта - схема на свързване
Печка Мечта – схема на свързване

По-надолу в упътването, което сме Ви скенирали, са дадени и други подробности – примерно за шнуровете, които се използват в различните случаи. Ние тук ще кажем, че ако ползвате печката в жилище, чийто инсталации и електромери са за ток 10 ампера, трябва да се съблюдава мощността на едновременно включваните нагревателни елемен­ти да не надвишава 2500 вата.

Ето я и схемата на първия модел от легендарната линия – и тук са разгледан двата вида свързване:

Схема на първата печка Мечта
Схема на първата печка Мечта

Такъв мощен уред, разбира се, трябва да се заземи доб­ре. За това е предвидена специална заземителна шпилка с шайба и гайка – тя се намира на гърба на Вашето мечтано съкровище. :) Тази шпилка е токопроводно съединена с всички нетоководещи метални части на печката.

Накратко за отстраняването на повреди, защото все пак и това се случва. Ако някоя сутрин включим даден котлон и забележим, че той не се загрява, а другите се, то трябва да го демонтираме и да го свържем към проводниците, захранващи някой друг. Ако и в това гнездо котлонът не се загрява, явно е, че е нагревателната му спирала е изгоряла и той трябва направо да се замени с нов. Но ако при поставяне на второто гнездо котлонът се зaгрява, то повредата е в ключа на първото гнездо на плочата и тя е, която трябва да се отстрани.

Ако пък някой от реотаните на фурната не загрява, и тук е нужно да проверим дали повредата е в реотана или в ключа за него. Така, ако фурната е студена, включете първия ключ на положение 3 и опипайте с ръце двете странични плоскости на фур­ната. ако те се загряват равномерно, двата нагревателя са в изправност. Същият опит се повтаря и при включване на втория ключ в положение 3, обаче сега трябва да се опипат горната и долната плоскост на фурната. Ако нагревателите не се загряват, повредата може да е в тях, в ключовете или в привода.

Печката Мечта е висока 850 мм, широка 550 и дълбока също 500 мм. Тежи 67 кг, но може да се балансира върху седалката на велосипед, а вие да го бутате отстрани – пробвали сме! :)

Ето оттук пък можете да си изтеглите пълната инструкция на Първата печка Мечта ==> Готварска печка Мечта -инструкция

Това е, значи, печката, от която започва, както се казва, раждането на една легенда. А преди това е имало ето какво…

https://www.sandacite.bg/1956-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B0/

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *