Българска професионална видеокарта за компютри Правец

Българска професионална видеокарта за компютри Правец!

В Sandacite.BG изнамерихме инфо за тази тежка професионална видеокарта, предназначена за компютри Правец!

Българска професионална видеокарта за компютри Правец
Българска професионална видеокарта за компютри Правец

Продължаваме да се занимаваме не само с цели български хардуерни устройства, но и с градивните им компоненти. Сега попаднахме на една огромна видеокарта, означена като ,,видеоконтролер с висока резолюция“ и заемаща цели два слота в компютърната кутия – тоест нещо с размерите на съвременните големи карти за мощни игри!

Тази карта е предназначена да изобразява графики и картини на екрана на професионални монитори, които имат широк цветови спектър – такъв е напр. наскоро показаният от нас ВМЦ 3701. Предназначена е за всички 16- и 32-битови компютри на Комбината в Правец – демек Правец 16 и различните му модификации, 286, 386 и подобни, но стига да са IBM PC/XT/АТ съвместими. Това е така, защото такава карта се използва при работа с проектантски и чертожни CAD програми, при които е важна високата резолюция и голямата детайлност на изображенията.

Показаната на снимката видеокарта влиза в производство около 1988 г. в Правешкия компютърен завод. Тя поддържа страхотната за годините максимална резолюция 640 х 480 пиксела и 256 цвята, а цветовата палита е 4096 цвята. Ако използвате монитора в текстов режим, символите могат да се изобразяват в 10 различни формата.

Графичните формати, които картата поддържа, са VDI и GKS. GKS е първият ISO стандарт за компютърна графика на ниско ниво, който е окончателно завършен и приет през 1985 г., а VDI е стандарт за създаване на драйвери за различни устройства. Стари CAD програми поддържат такива драйвери – напр. IBM-ската CADWrite от 1987 г. Нашата видеокарта поддържа и нестандартни формати на развивка на телевизионниа образ, а и освен познатия ни ,,женски“ куплунг, има и аналоговия видеоконектор RGB – както михайловоградските монитори от серията ВММ.

Видеокартата работи с интелския процесор 8088-2, който тук работи с тактова честота 8 мхц, а интегралните схеми, използвани в нея, са съвместими с него. Те са българско производство, а може би присъстват и такива от СССР – знайни са и таквиз случаи. :) Видеопаметта е 320 кб, а ROM паметта – 64 кб (този вид памет съдържа служебна информация на картата и е записана в нея заводски). Честотната лента на картата е 25 мхц.

Българската професионална видеокарта консумира 30 вата мощност от електрозахранването, размерите ѝ са 340 х 30 х 100 мм. Обърнете внимание обаче на теглото – цели 1,5 килограма! Наблъскано с тежки платки, метални рамки, чипове… Тази тежест напомня за съвременна геймърска видеокарта!

За любопителите на подробностите ще кажем, че за да работи, картата се нуждае от околна температура между 10 и 45 градуса, относителна влажност на въздуха в диапазона до 80 % и… атмосферно налягане от 84 до 106 килопаскала. :)

А вие, ако имате някаква българска компютърна периферия на ИЗОТ (може на тях да не пише ИЗОТ, а само ЕС хххх), не се колебайте да се свържете с нас на тел. 0896 625 803.

Ето и един Правец, на който можете да боднете картата, която описахме сега:

Запознайте се с тайнствения компютър Правец 386 от 1989 г.!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *