Гларус - стар БГ търговски павилион

ГЛАРУС – търговски павилиони от 70-те серийно производство

Разгледайте в Sandacite.BG серийно произвежданите търговски павилиони ГЛАРУС от време оно!

Гларус - стар БГ търговски павилион
Гларус – стар БГ търговски павилион

Наскоро Ви представихме една публикация, която стана една от най-четените ни дори без ние да очакваме – онази за унифицираните автобусни спирки от 70-те, произвеждани може би в силистренския завод ,,Електрометал“ (но за последното не сме особено сигурни, а е само по догадки, от косвени източници!).

Оказа се обаче, че в същия този проспект на ДСО Търговия на едро от 1974 г. има още нещо, което ни заизглежда познато. Вгледахме се – ами че то били павилиони за вестници бе!

Даа… оказва се, че България и това била правила – типово изработвани павилиони за продажба на преса, дребни стоки, сувенири, галантерия и т.н., неизвестно защо наречени с морското име ,,Гларус“. Те влизат в производство в края на 60-те – началото на 70-те г. Сега ще ги разгледаме по-подробно.

Снимка на павилиона виждате по-горе. Конструкцията му е от носещи профили от алуминий, свързани помежду си със специални връзки. Сте­ните са пана, получени при лепенето на меки, твърди дървесно-влакнести плочи, и гетинакс (него тогава са го произвеждали в завода ,,Найден Киров“ в Русе). За да са по-устойчиви пък, паната са усилени с дървена рамка. 

Отпред виждаме широко остъкляване пред продавача, като стъклата са обхванати навсякъде от мрежа от дебела тел, за да не ги разбиват и да крадат отвътре.

В себе си пък Гларусът има полезна площ 7 кв. м., която е разделена на две ча­сти — складова и търговска. В предната част са оформени гише и плот за продажби. Подът вътре в павилиона е изработен с винкелова конструкция, вър­ху която са наковани чамови дъски.

Павилионът е дълъг 2,58 м и широк 28,3. Без покрива е висок 22,5, а с него – с 40 см повече.

Покривът и той е от винкелна конструкция и ферми. Отвън е облицован с алу­миниеви профили, а отгоре е покрит с филон. При закупуване и монтаж на павилиона покривът се транспортира отделно от основната кон­струкция. Виждаме го, че е по-широк, но че правилно е наклонен назад – логично, иначе при дъжд капките биха се стичали върху клиевтите. :)

Гларусът е съоръжен и с електрическа инсталация, за да може да се осветява при тъмно и да се включват отоплителни уреди.

На нас този павилион наистина ни се стори познат, но кой знае – може да е и защото доста много си прилича с други, които със сигурност сме виждали. Дали според Вас някъде да останали такива? В цяла България ги е имало най-вероятно.

А между другото, ако за първи път попадате на нашия сайт – ние пишем всякакви статии по стара българска техника, на нас това ни е любовта в живота! Ето напр. какво открихме друго напоследък:

Балкан 50 от 1970-а – нов български мопед!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *