Програма Лектор за Правец 16

Програмата Лектор показва как се работи с ДОС в Правец 16

Хвърлете поглед на програмата Лектор за Правец  16 и неговия ДОС, която Sandacite.BG Ви показваме.

Програма Лектор за Правец 16
Програма Лектор за Правец 16

С усиленото издаване на най-разнообразен софтуер в България през 80-те г. много належащ става въпросът за ефикасното обучение на ползвателите да работят с него. Документацията на издаваните програми задължително включва в комплекта и учебни книги, при които обучението започва от нулево равнище. Една от най-главните цели тогава е всеки бъдещ потребител, независимо от дотогавашния си опит с компютрите, да  се научи бързо и повратливо да работи с новата техника. Затова документацията на програмите изобилства с подробни и ясни обучения, а в книгите към популярната програма за електронни таблици Варитаб`86 дори има глава ,,Варитаб за 10 минути“. Издателите на софтуер пък предлагат обучение на потребители за работа с компютър и конкретни програми.

През 1984 г. излиза новият 16-битов компютър Правец 16. Малко по-късно за него в България е издадена операционната система ДОС 16, която представлява преработка на ДОС от Софтуерна къща ,,Правец Програма“. Има издадена и дебела книга за обучение на ДОС 16 от 1986 г., но това, което не знаехме, е, че е имало и цяла програма за това!

Тя се нарича Лектор и е разработка на Главния изчислителен център към Министерството на външноикономическите връзки и по-точно на Лабораторията по автоматизация на учрежденския труд. Разпространявала се е на 5,25-инчови дискети. Нека навлезем в нея.

Това е програма самоучител, чрез която потребителят преминава основен курс за работа с ДОС-а в Правец 16. Нейните уроци описват командите в ДОС и техните действия, а чрез упражненията веднага имаме възможност да видите дали сме се научили добре. :) Ако по време на упражнение сгрешим, няма проблем – винаги можем да пробвате обратно, а Лекторът ще ни  обясни къде сме сбъркали и даже ще ни подкани да опитаме отново. Уроците включват кратко описание на всяка команда и какво ще стане, ако я използваме, а освен това има кратки диаграми и обяснения.

Правец 16
Правец 16

И така, да приемем, че сме сложили дискетата във флопито, то е зачегъртало и програмата се е заредила. В такъв случай пред нас на екрана трябва да се покаже следното меню:

  • Стартиране

Стартиране на ДОС

*Изпълнение на програма

Преглед на файлове

  • Работа с файлове

*Текущо устройство

Задаване име на файл

Подготовка на дискета

*Копиране на файлове

Групово копиране

Триене на файлове

  • Работа със справочници

*Създаване

Използване

Премахване

Още за справочниците

Дървовидна структура

  • Работа с програми

*Задаване на път до файлове

Изпълнение на програми

  • *Архивиране

Как да архивираме

•Архивиране от твърдия диск

Архивиране от дискета

  • Конфигуриране

Режим на работа

*Конфигуриращи команди

УПРАЖНЕНИЯ ЗА РАБОТА С ДОС

ИНДЕКС

Виждаме, че някои от опциите имат звездички – то не е случайно! Трябва да се различават ето за в тези случаи.

По принцип е желателно уроците да се преминат всичките от игла до конец. Ако бързаме обаче, можем да изберем измежду следните идеи:

  • ако сме начинаещи, започваме с уводните уроци (разбира се!);
  • ако преди това сме работили с някакви компютри (примерно 8-битови Правеци), започваме с уроците, отбелязани със звездичка;
  • ако пък сме използвали ДОС, то направо можем да преминем към ,,Упражнения за работа с ДОС“, за да тестваме своите знаения и дали имаме пропуски

Освен това, не е задължително да се премине целият урок – по някое време можем да отнорим и използваме следното помощно меню:

Командa Значение
Н азад Връща екран назад
С ъвет Получаване на съвет
И ндекс Индекс
м Е ню Преход към меню
П рактика Следващо упражнение
из X од Изход от Лектор
О бобщение Обобщение на урока
Г решки Пояснения при типове грешки

Това меню може да се извиква от почти всички екрани на курса – само трябва да натиснем и задържим клавиша Ctrl.

Ако сме Ви заинтригували и искате да продължите да изучавате ДОС за Правец 16, Ви предлагаме направо да си изтеглите ръководството за pабота с програмата Лектор ето отттук ==> Programa Lektor za Pravec 16.

А ето тук пък сме Ви подготвили нещо друго много интересно – да видите как български производител на компютърни програми от 1986 търси обратна връзка от потребителите:

Доволни ли сте от Текст 16?

 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *