Програматор за ЕPROM-чипове

Странен БГ програматор за 8-битови EPROM-чипове

В Sandacite.BG изнамерихме един рядък програматор за 8-битови EPROM-чипове.

Програматор за ЕPROM-чипове
Програматор за ЕPROM-чипове

Дсоге в наши статии сме ви показали един програматор, чрез които се записва служебната информация на компютъра в специални чипове – т.н. EPROM-и. Това беше устройството ИЗОТ 0404С. Тия дни обаче към колекцията ни се присъедини друга джада от същия вид, която обаче не носи върху себе си знаците на производител. Някои части по нея ни навеждат на мисълта, че това е самоделен уред, изработен в сервиз, за да работят с него на място. Такава част напр. е гедерейският щепсел, който не е практика да се слага на фабрично произведени български компютри и периферия, или пък напр. ключетата, които са използвани за включване и изключване отстрани и за избиране на вида чип, който ще презаписваме (в лявата част на сниманото по-горе устройство). Такива ключета в серийни, заводски произвеждани машини, не се срещат.

Нищо чудно няма програматорът, който дори не е означен с данни за модел и т.н., наистина да е правен на място, за работа в сервиз. Такива устройства имат традиция у нас – напр. виждали сме самсиндикално произведен осцилоскоп от 1958 г., още преди първия серийно произвеждан български такъв уред (а това е ОГ-1 на развойно предприятие Електроника – София). Ако и програматорът е такъв тип устройство, то той е пуснат в много малка серия – я са направени 5 – 6 такива, я не. Просто целта в такива случаи е да има в сервизното звено уред, с който да се работи, а не той да се продава и да се печели от това.

Ето и какво представлява той.

Пред себе си виждате панел с гнезда, в които трябва да поставите EPROM-ите, които ще (пре)записвате. Това може да са следните 4 модела чипове:

  • българският 2716 с 2 кб памет;
  • българският 2732 с 4 кб памет;
  • MC68705P3 на Motorola – 1804 байта EPROM-информация, 112 байта RAM;
  • MC68705U3 на Motorola – 3776 байта EPROM-информация, 112 байта RAM.
Програматор за ЕPROM-чипове
Програматор за ЕPROM-чипове

Както виждаме, има и ключе за превключване с кои чипове да работи машинката. При горно положение на превключвателчето това ще са 2732 и MC68705U3, а при долно – 2716 и MC68705P3. Чиповете 2716 и 2732 са използвани напр. в българските едноплаткови учебни компютри ЕМК-14 и ЕМК-15.

Всички тези чипове са 8-битови, с DIP-пакетиране. Крачетата им са тънки и фини, затова трябва да внимавате някое да не се изкриви, докато ги намествате в цоклите. Това става така: повдигате нагоре пластмасовото ключе при съответния цокъл, поставяте чипа вътре и заключвате с ключето, за да стегнете – както при поставяне на процесор в неговия цокъл.

Щом направите това, включете устройството от ключето ,,старт/стоп“ в средата. След това под него има друго ключе – за начало и край на работата на служебната програма. Преместете го надолу, за да започне програматорът работа по чипа. Докато програмира, зеленият светодиод горе вляво ще свети. Тогава не притеснявайте работата на джаджата! В един момент това ще спре и ще светне червеният светодиод – ,,край на програмата“. Вече спокойно можете да освободите и извадите чипа!

Ето и захранващия блок на устройството – има и конектори за получаване на 5 волта напрежение/1 ампер големина на тока:

Програматор за ЕPROM-чипове
Програматор за ЕPROM-чипове

Макар никъде по устройството да не можем да разберем къде е произведено и работило, имаме подозрения за Системинженеринг или Системизот – предприятията, занимавали се съответно със сглобяване и ремонт и поддръжка на различни компютърни системи, които България е произвеждала през 70-те и 80-те години. Програматорът е произведен през втората половина на 80-те г., защото тези чипове на Motorola излизат през 1984 г., а трябва известно време, преди те да започнат да се използват масово, че и до България да стигнат.

Една необичайна, не класическа изотовска, но все пак интересна придобивка в нашата колекция.

Какво предлага една БГ компютърна фирма от 80-те – Системинженеринг

 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *