БГ преносим външен говорител Елтон - 1945 г.

Преносимият външен БГ говорител Eлтон – едно съкровище от 1945 г.!

Вижте в Sandacite.BG този неизвестен български външен говорител!

БГ преносим външен говорител Елтон - 1945 г.
БГ преносим външен говорител Елтон – 1945 г.

Едно истинско бижу намерихме. Толкова е красиво! Заслужава си напълно цяла една статийка… Това е образец на българското електронно производство след 1944, но преди 1947 г. – фирмата, която е произвела това изделие, е основана точно 1945. А то самото също е необикновено!

Да започнем от кутията – хора, страхотна е! Досега не бяхме виждали толкова красива и изящна кутия на българско нещо. Изработена е от твърд картон (около 2 мм), а отделните части са хванати с телчета. Цветът е много приятен за очите. Чак не ни се вярваше, че в бедните следвоенни години някой е давал пари за такава луксозна опаковка. Дори преди да изследваме фирмата, си мислехме, че това е просто внос на чуждестранен производител, изписан на български. Защото има доста такива примери – ,,Карл Цайс“ Йена напр.

Вътре в кутията се намира малък говорител с метална кутия, облечена откъм гърба в изкуствена кожа:

Стар български говорител Елтон
Стар български говорител Елтон

Отпред е монтирана симетрична метална решетка. В средата й има надпис – ELTON:

Външен говорител Елтон
Външен говорител Елтон

В долната част на коженото облекло на гърба има следния надпис, указваш няколко патента (!), по които говорителят е произведен – № 6333 и 6366 за 1945 г. – и отдолу надпис на английски. Според производителя, патентите са регистрирани и извън България:

Стар български говорител Елтон
Стар български говорител Елтон

Както виждате на горната снимка, упътването също е много стилно оформено. А на задната му корица виждаме два чудесни, силни слогана: ,,ЕЛТОН повишава Вашата музикална култура и обогатява Вашия живот“ и отдолу: ,,Истинският характер на едно пиано, струните на една цигулка, ясният трепет на един тромпет, един симфоничен или джазконцерт – само с говорителя ЕЛТОН!“. Слоган има и на двете му вътрешни страници: ,,Естественият и съвършено ясен тон е монопол на говорителя ЕЛТОН!“. Определено производителят много се е постарал да придаде завършен вид на документацията около своето изделие. Изреченията са прекрасни!

А какво всъщност е толкова важното на този говорител?

По-високите модели радиоприемници още от 30-те г. имат вход за допълнителен говорител извън вградения в кутията. Повечето хора тогава слушат радио ли музика на едно място, седнали или легнали при приемника, но понякога човек слуша предаването, докато прави нещо в друга част на жилището. И тогава наличието на допълнителен говорител е полезно, защото апаратът е голям и тежък и не може лесно да бъде местен от стая в стая. Именно такава джаджа е Елтон – малък външен репродуктор, който можете да свържете към апарата и после да разнасяте насам-натам.

Самият Елтон се свързва с радиото чрез най-обикновен двоен проводник, която се включва в конектора за втори говорител на радиото. Говорителят изисква преднапрежение 200 – 250 волта. Другият край на проводника отива в заземяването – има букса, означена ,,ЗЕМЯ“. Малката джаджа се изключва просто като дръпнем проводника от буксата в радиошасито.

Елтонът е само говорител, той няма регулатор на звука – колко мощно да свири, указвате от самото радио. Говорителчето е съвсем леко, може да се закача до болнични легла, до бюра и т.н. То е идискретна джаджа – ако човек иска да слуша радио, когато другите спят, може да пусне радиото съвсем тихо и да доближи говорителя съвсем близо до ухото си, подобно на слушалка.

Друга ценна възможност е, че към един радиоприемник може да се свържат няколко броя Елтон, които са се разклонят в различни посоки. Тогава главният говорител може наистина да се изключи.

А ето и упътването за употреба на Елтона – струва си да го огледате и да му се насладите, защото е оформено много красиво, а ако сме пропуснали нещо:

Стар български говорител Елтон - упътване
Стар български говорител Елтон – упътване

Не сме намирали никъде втора такава джунджурийка и въобще нещо друго на Елтон. В скоро време очаквайте и историята на самия производител!

Една публикация на Sandacite.BG, написана с любов към българската техника!

Нелегалната радиостанция ,,Обединена България“ (1942 – 3)

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *