Поправка на грамофонни плочи

Поправка на грамофонни плочи

Поправка на грамофонни плочи

Поправка на грамофонни плочи
Поправка на грамофонни плочи

Тук по-скоро говорим за по-леки случаи на неизползваемост на плочата. Счупени и пропукани плочи не могат да се поправят.

Hammer-и – това са дълбоки надрасквания, които предизвикват прескачане в следващия канал на иглата. Ако хамъра е лек – просвирете иглата през мястото където скача и натиснете с пръст дозата за да преоре мястото на скока. Ако хамъра е по-сериозен и не се получи, трябва да се ползва по-твърда игла. За тази цел едно време ползвах грамофони РЕСПРОМ – техните дози се намират рядко, но иглите им са идеални за тази цел (Унитра не стават, техните игли са много меки). прави се същото просвирване на грамофона с твърдата игла, ако се наложи няколко пъти. С ръка ще усетите накъде трябва да натискате за да накарате иглата да стои в средата на браздата и да и пречите да избяга по наранения път на плочата.

!!!  Следващите два метода не съм пробвал и не мога да препоръчам:

Изкривена от топлината плоча – чувал съм за два начина, но не съм опитвал нито един от двата. И в двата имате квадратни стъкла малко по-големи от размерите на плоча между които като в сандвич се слага плочата. Единият вариант е да сложите плочата в ЛЕКО загрята фурна а другият, да оставите така затиснатия винил на слънце. При вадене на загрятата плоча заедно с двете стъкла се оставя да изстине така и след това се махат. Ако измятането не е оправено може да се повтори. Може да се редуват и страните на които лежи плочата при всяко следващо загряване.

Почистване на стара плоча с лепило за дърво. Може да прегледате много видеоклипове в youtube на тема vinyl cleaning with glue, напр. този:

https://www.youtube.com/watch?v=TpL0HDIFOW4
Методът е следният – нанася се тънък равномерен слой от едната страна на плочата с лепило за дърво. Изчаква се лепилото да изсъхне напълно (докато стане като гума или силикон). След това бавно се отлепя. Клиповете показват че метода работи.

–-

Източник: http://www.djnoone.com/

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *