Поддръжка и почистване на грамофонните игли и плочи

Поддръжка и почистване на грамофонните игли и плочи

Поддръжка и почистване на грамофонните игли и плочи

Поддръжка и почистване на грамофонните игли и плочи
Поддръжка и почистване на грамофонните игли и плочи

Как да почистваме грамофонните игли:

Метод 1 – с пръсти. Аз съм сигурен че много от вас са несъгласни, но до момента е най-разпространеният метод. С палец и показалец се издърпва натрупания боклук от иглата – надолу. Като пръстите правят едно затварящо движение навътре докато изтегляте – все едно ще шипете нещо с нокти. Просто не затваряте ноктите до край и движението е леко. Недостатъци – пръстите повреждат диаманта в иглата. Причината да е толкова разпространен този метод е, че в клубовете има много мръсотия, тя полепва по плочата и се събира от върха на иглата под формата на топче прах. Този начин на “почистване” не премахва невидимите с просто око полепвания.

Метод 2 – (предложен от DJ Qbert) отърквате връх о връх двете игли. Едната маха полепването на другата и обратно. Отъркването на иглите диамант с диамант става странично на диаманта. Не орете с върха на иглата по повърхността на другата а избутвате от едната натрупаното напред/назад – отляво и отдясно от страничната и повърхност. След това издухвате иглата с резки издишвания за да се отлепи разбутания полеп от боклуци. Недостатъци – все пак търкате два твърди, но крехки предмета един в друг, винаги може да ги чукнете не както трябва, затова се прави внимателно. Принципно предпочитам първия метод пред втория.

Метод 3 – както препоръчва производителя. Продават се четки за тази цел, понякога в комплект със самите игли. Четката се движи не по посока на косъма, а сякаш сресвате иглата – колкото да мине през косъма по тънката и част. Препоръчително е ъгъла на търкане да е такъв, че самият косъм да сочи не в иглата а назад (ако търкате напред) тоест косъма да не се “забива” в иглата а обратно – да гали върха и.

Почистване грамофонни плочи Pochistvane gramofonni plochi
Почистване грамофонни плочи Pochistvane gramofonni plochi

Почистване на плочите – топла вода, хавлия и веро ако сметнете за нужно. Тъй като основният проблем с мръсотията идва от наслояването по браздите на микроскопични прашинки и тютюн (около плоча не се пуши, тя има склонност да привлича финните частици по себе си, а пепелта от цигари унищожава иглата) се измиват периодично с вода. Преди да измиете плочата проверете за едри заклещени прашинки – махнете ги предварително иначе ще надерете при почистване. Не е необходимо да накисвате плочите си – в топла вода потопете мека памучна кърпа (или таква, която не оставя власинки) и я изстискайте докато стане влажна (да не капе вода). След това минете плочите с нея. Аз лично слагам кърпата върху плочата и я хващам през кърпата с две ръце и изпънати пръсти (малко като позицията на ръце, държащи волан). След това стискайки плочата зпочвам да придърпвам първо едната ръка после след нея другата, докато не обиколя цялата плоча. Така тя хем се омокря хем се изтърква с въртеливо движение. Предпочитам да не мия плочата както бих мил прозорец с парцал – тоест да правя с една ръка въртеливи движения, доакто тя е в легнало положение – проблема там е, че се мени ъгъла на триене спрямо браздата при такова движение и може прашинка да прескочи напряко от един канал в друг като остави нараняване. След това плочата се оставя в хартията – при положение, че кърпата е влажна изсъхва почти мигновено. Веро се ползва за упорити замърсявания, като петна от ръце. Ръцете оставят мазен слой по който полепват останалите прашинки. Това е малко по-упорито за чистене само с вода.

Отвън може да се закупи и подобно на велурено тампонче с дръжка и големина някъде 10х3 см, което се ползва точно преди свирене в клуба ако има видимо наслояване на прах. Както е на грамофона се задържа тампона докато извъртите на ръка плочата няколко оборота, така че той да обере мръсотията. Не почиства плочата, но премахва по-видимото наслояване и прашинки.

Почистване на грамофонни плочи Pochistvane na gramofonni plochi
Почистване на грамофонни плочи Pochistvane na gramofonni plochi

Поддръжка и пазене на плочите

За да остане винилът в запазено състояние трябва да се съблюдават следните условия:

Мръсотия – поливинилхлорида се наелектризира лесно. По него полепва много бързо прах, дори когато е в опаковката си. Подредени по опасност за доброто и състояние замърсителите на плочата са – тютюн, прах, телесна мазнина (която оставяме при пипане на плочата). Почистването на всички плочи през няколко месеца е препоръчително. Мазнината и тютюна вредят на иглата, праха освен на иглата, може да повреди каналите на плочата ако са попаднали по-едри парченца при вадене и прибиране на пластмасата в обложката. Покривайте плочите с покривало, ако не са сложени в рафтове и са подпрени на открито.

Температура – Плочите са чувствителни като шоколада. Над 30 градуса са меки и пластични, което оставя деформации. Професионалните кейсове за плочи са огнеопорни поради тази причина. Не толкова заради опасността от пожар, а поради температурите които може да се развият в един слънчев ден върху пряко нагретите винили. Изкривяванията причинени от топлинното въздействие са почти непоправими.

Механични влияния – Простото подпиране на плочи под ъгъл може да изкриви плочата. Ъгълът не трябва да е остър за да сте спокойни за формата на винила при съхранение. Записите трябва да са почти прави, някои библиотекари препоръчват разделителни стени на рафта през 10 сантиметра за да не се натрупва напрежение по цялата редица от подпрени плочи. Практиката показва, че хората си струпват по 100 и нагоре плочи подрпяни една до друга. В такъв случай гледайте да са колкото е възможно по-изправени като група. Измятането пречи на гладкото просвирване, намаля триенето на плочата докато е на грамофона (което я прави трудноуправляема при  микс) и заради нестабилното си легнало положение се клати и прави сцепелението с иглата нестабилно. Хоризонтално поставените плочи една върху друга се измятат – средата им е по-дебела и останалата част на плочата провисва.

–-

Източник: http://www.djnoone.com/

Share this post

Comment (1)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *