Дънни платки и видеокарти за компютри Правец

Дънни платки, видеокарти и още платки за компютри Правец

Разгледайте някои дънни платки и разширителни карти за компютри Правец в Sandacite.BG!

Дънни платки и видеокарти за компютри Правец
Дънни платки и видеокарти за компютри Правец

Днешната публикация е малко необичайна, защото представяме пак (части за) български компютри от правешкия завод, но този път те са под марката MT & T, което означава Микропроцесорни технологии и телекомуникации. Преглеждайки броевете на списание Компютър за вас, успяхме да забележим, че това се появява като марка на завода през 1991 г. Като MT & T се предлагат дори компютри, които дотогава са твърдо Правец – като напр. MT & T 16S, който дотогава е Правец 16S (в самия край на 1990 г. списанието го обявява за награда от игра с читателите). Има сведения, че името MT & T е дадено от работническо-мениджърското дружество, което тогава приватизира Комбината в Правец.

Дънни платки и видеокарти за компютри Правец - MT & T
Дънни платки и видеокарти за компютри Правец – MT & T

По-късно у нас попаднаха рекламни дипляни, които са от по-късно – 1992 – 3 г. – и в тях названието също е твърдо MT & T. В една от тези дипляни са отпечатани техническите характеристики на различни хардуерни платки, които Комбинатът в Правец произвежда към този момент и сега ще ви ги покажем…

Дънни платки и видеокарти за компютри Правец - MT & T
Дънни платки и видеокарти за компютри Правец – MT & T

Както знаем, компютърът Правец 8С се появява през 1989 г. Тук можем да се запознаем със спецификациите на дънната му платка така, както тя изглежда в заводски вариант без нищо добавено по нея. Процесорът там ще бъде българският СМ630. Има три слота за до 128 кб оперативна памет (РАМ), контролер за флопи, видеоконектор RGВ за цветна картина на монитора, и сериен/паралелен конектор.

Дънната платка на редкия компютър Правец 8S (199…? г.) е снабдена със седем слота, на които можете да накачулите до 1 мб РАМ и същия RGВ конектор (8S поначало си идва само със 128 кб). Разбира се, има и конектори за флопи и т.н., а процесорът е същият като на горния комп.

Интересна е дънната платка XL-7, която е дъното на 16-битовия компютър Правец 16А, на който ТУК сме качили техническия му паспорт. Процесорът е Интел 8088 с тактова честота 4,77 мхц, но има и цокъл за копроцесор Интел 8087. РАМ-та се поставя на осем слота по платката и може да набъбне до цели 640 кб! :D Има контролер за 2 флопита, за харддиск c MFM интерфейс, а видеокартата е по стандарта CGA, която осигурява 4-цветен образ, но може да имате и черно-бял, ако ползвате такъв монитор. Останалите характеристики на компа можете да видите в книжката от линка по-горе.

В каталога  на MT & T присъства и една дънна платка с означение CPU 12. Това е дъното за Правец 16Т, което значи Турбо. Иначе разполагате с 8 слота за до 1 мб РАМ и цокъл за същите процесор и копроцесор (Интел 8088, съответно 8087). Понякога процесорът може да е и V20 на NEC  (8 мхц), а паметта на 16Т е 512 или 640 кб, по-рядко 1 мб.

Ето че пак се връщаме и на прословутия Правец 16S, защото тук неговото дъно е означено като CPU 12 plus. Дъното му обединява вграден контролер за видеокарти VDC3 и флопидисков FDC2, защото Правец 16S е замислен и като следващия (16-битов) домашен компютър, както преди това 8С, обаче… не се е стигнало дотам. :) Иначе затова тези контролери са му вградени на дъното, за да е по-евтин – всичко на една платка.

Процесорът при този компютър може да бъде отново NEC V20, а РАМ-та отново може да бъде до 1 мб. (Иначе 16S обаче обикновено се доставя само с 640 кб.) Ако процесорът обаче е 8088 на Интел (4,77 мхц), може да се добави на копроцесор 8087. Платката съдържа и следните конектори: паралелен интерфейс по стандарта на Centronics, два конектора от популярния интерфейс RS232C за включване на принтери и други подобни устройства, а графичният конектор е за 4-цветен CGA монитор. Има и конектор за джойстик – за игрички. :) Само че досега българска игра за 16-битов компютър не сме намирали… Ама то по принцип има – от 1992 г. горе-долу – като едната е ,,Кирпич“, а другата е ,,Висящият замък / The hovering castle“.

Стигаме и до дънната платка за компютъра Правец 286, който се произвежда от 1988 г. Според описанието, на слотовете по дъното можете да разположите до 4 мб РАМ. Процесорът, както се разбира от названието на РС-то, е 16-битовият Интел 80286, а копроцесорът тук ще бъде 80287. Платката подържа също така черно-бял или цветен монитор, а към нея могат да се включат още модули, позволяващи на Правеца да обменя информация в асинхронен и синхронен режим и също така за обмен на данни в различни видове компютърни мрежи.

Стигаме и до две видеокарти. Едната е означена като Ultimate EGA, т.е. поддържа стандарта EGA, който поддържа 16-цветови образ. Видеопаметта е 256 кб, а максималната резолюция, която поддържа, е 800 х 600. Разбира се, освен с контролери по EGA стандарта, може да работи и с такива по по-стария стандарт CGA, MDA (Monochrome Display Adapter), Hercules и други. Скоро ще научим повече за тази карта. :)

По-нататък идва една още по-модерна видеокарта, вече по VGA стандарта. VGA 16-2 (може би това означава ,,втора поред разработка на завода VGA карта) е обратно съвместима с контролери от предишните видеостандарти. Видеопаметта и максималната резолюция са същите – 256 кб и съответно 800 х 600 пиксела.

Това, което е описано като Multi I/O, е комбинирана платка, която съдържа няколко конектора – два серийни порта RS232, един паралелен порт Centronics, флопи и харддисков контролер.

Настоящата публикация беше един по-кратък поглед към карантиите на последните български компютри и първо запознаване с продуктовата гама под марката MT & T. Надяваме се, че не сме ви досадили много, а ако някъде има грешки – пишете отдолу да ги оправим. :) Поздрави!

 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *