Радиопредавателят в с. Вакарел - снимка от 1937

Нека заедно да спасим радиопредавателя край село Вакарел!

радиопредавател-село-вакарел

Вакарелската антена е оцеляла по време на бомбардировките от Втората световна война, преживяла е два жерима на управление, а сега третият такъв е напът да я унищожи!

Слеид 78 години работа, радиопредавателната станция на дълги вълни в село Вакарел преустанови своята работа, като по този начин остави хиляди населени места без българско радио и българска реч.

По този начин редица погранични райони, градчета и села, вече нямат възможност да слушат радиопредаване на български език, а вместо това могат да приоемат само турска, румънска, сръбска, гръцка и македонска, но не и българска реч.
Закриването бе извършено тихомълком, безславно, даже без кратко съобщение по Българското радио!
Радиопредавателната станция до ихтиманското село Вакарел е построена от германски специалисти. Редовната експлоатация на станцията започва след официалното и отриване на 8 декември 1937 г. С началото на излъчванията от Вакарел, в Европа започват ясно да се чуват емисиите на Радио София, излъчвани на вълна 352.9 м / 850 KCs с мощност 100 kW.
Антената на този предавател, тип Blaw-Knox, е истинско техническо чудо за времето си. Тя има ромбоидна форма, висока е 215 метра и тежи 130 тона, като е укрепена с четири железни обтегача. От този тип в България има още една антена – в Стара Загора – също построена през 1936 г., но от унгарската фирма Standart. В Европа са останали само още две такива антени – по една в Англия и Унгария.

Нека запазим частица от нашата идентичност жива. Всеки човек е важен за успеха на каузата!

Присъединете се към страницата във Фейсбук – https://www.facebook.com/save.vakarel
Подпишете онлайн петицията – http://www.peticiq.com/savevakarel

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *