Енигма машина битак

Нацистка машина за шифриране Енигма се появи на битак

На румънски битак откриха нацистка машина за шифриране Енигма, разбра Сандъците – Sandacite

Енигма машина битак
Енигма машина битак

Миналата седмица публикувахме статия, в която Ви разкрихме тайните на софийския битак. Неслучайно подчертахме, че там могат да бъдат намерени съкровища, които огромен брой хора са смятали просто за ненужни вещи…до един определен момент!

Вижте какво се е случило на букурещкия битак!

Както съобщава Дойче веле, професор по криптография, разхождайки се по един от пазарите за вещи в румънската столица, изведнъж забелязал, изложена за продажба, цяла-целеничка германска машина за шифриране на съобщения Енигма, използвана по време на Втората световна война. Той я купил за всичко на всичко 100 евро, а след това я обявил на търг в букурещкия аукцион Artmark. Търга спечелил колекционер, заплатил за Енигмата 45 000 евро. Не е зле, а?

Тази история разказа мениджърът по оценяване на предмети в аукциона Кристиан Гаврила. Той не пожела да разкрие името на професора и колекционера. Историци и специалисти в областта на ценните вещи обаче твърдят, че в Румъния (по време на Втората световна война лоялен съюзник на Третия райх) все още има няколко неоткрити машини Енигма.

Енигма е разработена в началото на 1920-те г. и първоначално е използвана за шифриране на съобщения, носещи търговска тайна, а също така и във военни предприятия. През 1932 г. полски разузнавачи успели да създадат устройство, известно като ,,криптографична бомба“, което позволявало да се разкодират шифрованите с Енигма съобщения. Скоро след това инженерите създатели усложнили кодиращия алгоритъм на апарата и през 1938 г. излязла обновена версия. Точно този модел бил широко използван от германските войски през войната.

Мдаа, може би и ние трябва да засилим посещенията си на Битака… току-виж сме открили нещо! :)

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *