Бг навесна лозарска пръскачка от 1963

Вижте БГ навесна лозарска пръскачка от 1963 г.

Научете как работи тази наша навесна лозарска пръскачка от 1963 г. в Sandacite.BG.

Бг навесна лозарска пръскачка от 1963
Бг навесна лозарска пръскачка от 1963

Наскоро не сме се занимавали със земеделска техника, но мислим, че е време да наваксаме тази работа! :)

Това чудо е предназначено да се присъединява към трактор Болгар и с него да си пръскате лозето. Така ще може да се борите с различните болести и вреди по лозята и разните плодово-храстови култури, които отглеждате. Пръскачката започва да се произвежда през 1963 г. в ЗРЗМ СтругНова Загора.

За да се неутрализират вредителите, пръскането става с разтвори на водна основа, в които се добавят отровни химически вещества, които са най-ефикасни, когато попадат върху листата на растенията, които пръскате. Пръскачката е навесна, което значи, че я прикачате отгоре на трактора. Я сега да видим по-конкретно за какво я бива.

Както виждате на илюстрациите, щуротията има два резервоара – малък и голям. Единият може да побере 300 л разтвор, а другият – 130 л. Една добра скорост на движение е 5 км/час, за които може да обработи 8,7 декара. Обслужва се от двама души , ама не знаем как да ги наречем… може би пръскачи?

Тук на снимката виждате как този/тази, който/която се вози на трактора, си е загърнал главата с бяла кърпа – явно да се предпазва от жежкото слънце:

Бг навесна лозарска пръскачка от 1963
Бг навесна лозарска пръскачка от 1963

Може да обработва по два реда лозя наведнъж с междуредие на лозовите насаждения от 1600 до 2200 мм. Те обаче не трябва да са по-високи от 15 м, защото иначе изстреляните капки няма да могат да ги достигат. Помпата, чрез която се бълва течността, е с три бутала и има производителност 50 л/мин и максимално налягане 40 кг/см2.

Работният захват на машината е 3300 мм, максималният захват на височина – 2300 мм, а ширината, докато се вози върху трактора – 1,2 м.

Пръскачката е изнасяна за доста страни по света, напр. ГДР-то. А това предприятие в Нова Загора работи и в момента, така че краят ни няма да е тъжен като друг път…

Ето пък тук пък подробно за един от популярните трактори Болгар:

Трактор Болгар ТК-80 + ръководство + видео

 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *