МСД-1300 - благодат за всяка секретарка

МСД-1300 – благодат за всяка секретарка

МСД-1300 – благодат за всяка секретарка

МСД-1300 - благодат за всяка секретарка
МСД-1300 – благодат за всяка секретарка

С МСД-1300 се печели време.

Машината за стенографиране и дешифриране МСД-1300 е предназначена за въвеждане на текстова информация с го­ляма скорост при протоколиране на съвещания, листовки и преписване на текстове.

Машинната система е адаптирана на 11 езика.

МСД-1300 има отделни клавиатури за лявата и дясната ръка, конто са разположени под най-удобен за работа ъгъл. Машината отпечатва автоматичен интервал между думите и препинателните знаци, автоматически пренася сричките, печата с главна буква всяко ново изречение.

МСД-1300 има памет, която позволява да се въвежда текст и по време, когато пишещото устройство не печата.

С МСД-1300 се печели много време. 

Оптикоелектрон Панагюрище Optikoelektron Panagyurishte

Какво още ни предлага производителят ОПТИКОЕЛЕКТРОН Панагюрище: щепселни съединители, различни видове лупи, стъкла за очила: диапрожекционеи апарат „Пионер“ 1, лекторски проектор Лектор 01; автомобилен компресор; стереоскоп; различни стъклодувни изделия — колби, епруветки, пипети; лабора­торни уреди — сушилни и стерилизатори; спестовна касичка; каса за напитки; ролкова опора; спортна летяща ракета и др.

–-

Материалът е от средата на 1980-те години.

Share this post

Comments (3)

 • Иван Reply

  Майка ми работеше по изобретяването на тази машина и действително българската стенографска машина беше най-добрата в света.Искаха да купят ноу хау от Щатите. За жалост родните ченгета не им дадоха да я усъвършенстват, мачкаха ги по всевъзможни начини и машината така и влезе в масово производство.Вие откъде я намерихте.Страхотна находка. В България идваха чужденци да се обучават на машинно стенографиране.

  29.06.2016 at 12:06
  • Антон Оруш Reply

   От сп. Електропромишленост и приборостроене.
   Поздравления за изобретението!
   Действително социалистическият режим много е направил за развитието на българската техника, но и много е навредил. Описаното от Вас е типичен случай на политически натиск върху техническата мисъл, а области като наука/техника, политика, спорт не трябва да се смесват. Колкото пъти това е ставало, толкова пъти последствията са грубо отрицателни.

   29.06.2016 at 13:13
 • аз бе Reply

  О йеее!
  Да го **хат логитеч и майкрософт.

  29.06.2016 at 23:07

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *