Лампов волтметър ВН3

Лампов волтметър ВН3

Лампов волтметър ВН3
Лампов волтметър ВН3

ПРИЛОЖЕНИЕ

Ламповият волтметър ВН3 е предназначен за измерване на промениви напрежения от 50 викроволта до 300 волта в честотния диапазон 10 херца – 3 мегахерца, както и за индикация на напрежения с честота до 5 мегахерца. Използва се в производството на електроакустика, радио- и телевизионната техника, свързочната техника и т.н. Особено е подходящ за непосредствено измерване на напрежения на маломощни източници (микрофони, магнетофони и т.н.) при снемане на честотната им характеристика.

ОПИСАНИЕ

Ламповият волтметър ВН3 е аналогов стрелкови уред, който се състои от четиристъпален широколентов усилвател, обхванат от честотно зависима отрицателна обратна връзка (ООВ).

Към входа и изхода на усилвателя са включени катодни повторители. Измерените напрежения до 300 микроволта се подават непосредствено на входния катоден повторител, а по-големите от 300 се подават на делител със затихване в 60 децибела. Границите на измерване се определят чраз делителя в катода на входния катоден повторител. Изходният катоден повторител се използва като буферно стъпало към усилвателя и е предназначен за получаване на нискоомен изход.

Ето го как зиглежда в близък план:

Лампов волтметър ВН3 Lampov voltmetar VN3

ПРЕДИМСТВА

Голяма стабилност на показанията при промяна на захранващото напрежение. Може да се използва като усилвател или атенюатор. Има вграден стабилизиран токоизправител за контрол на точността на измерването.

А ето и техническите характеристики на ламповия волтметър ВН3:

Лампов волтметър Lampov voltmetar
Лампов волтметър Lampov voltmetar

Произвеждан в завод Електроника София; изнасян в СССР.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *