Стара мобилна каменотрошачка

БГ каменотрошачки от завода в Дебелец – около 1960 година!

В Sandacite.BG сега сме на вълна БГ каменотрошачки от завода в Дебелец!

Стара мобилна каменотрошачка
Стара мобилна каменотрошачка

 

Преди да намерим тази информация, изобщо не се бяхме замисляли, че в България е правена и такава строителна машина. Каменотрошачка Ви е необходима тогава, когато имате да разбивате на по-дребни късове скални късове или руда, за да се получи по-ситна насипна маса – дребна скална маса, раздробена руда, трошен камък, така нареченото каменно брашно и т.н.

Обикновено този вид машини са големи и работят стационарно, но могат да бъдат и превозими – тогава те се транспортират на буксир от кариера на кариера с мощен камион. За тях се определят отделни помещения, защото поради спецификата си каменотрошачките работят шумно и разпръскват голямо количество прах.

У нас такива машини са произвеждани в Машиностроителния завод ,,Червена звезда“ в Дебелец, специализиран в строителните машини. Четирите модела, които ще Ви покажем тук, са реколта от около 1960 г., а може би дори и по-рано! Във връзка с голямото строителство на обекти на тежката промишленост в България през 50-те се е наложило да се произвеждат каменотрошачки и ето – тези идват да задоволят нуждата. Тези машини са се използвали още в пътното строителство, в каменодобивните кариери, рудодобивната промишле­ност, бетоновите заводи и полигони и т.н. Като краен резултат трошачковците широка гама от големини на раздробените камънаци в зависимост от това какви са големината (и типоразмерът) на долния отвор. През него навлиза скалната маса.

Каменотрошачките от дебелецкия завод са четири вида по начин на функциониран —1) челюстни; 2) с горно окачване на оста на подвижната челюст; 3) със сложно движение на същата и 4) с шарнирно-клинова регулираща система. Челюстите поемат камънаците, а валът ги мачка и ги раздробява.

Стара каменотрошачка
Стара каменотрошачка

Ето я напр. горе трошачката с моделен номер 04-00-00. Корпусът й е изработен от листова стомана, а челюстите й са от висококачествена манганова стомана. Тя може да раздроби между 1 и 2 куб. м. камъни на час, а твърдостта на материала, с който тя работи, е максимум 1400 кг/кв. см. Има 100 мм ексцентрицитет. Необходими са й 5 – 6 к.с. мощност за задвижване. Оборотите на двигателя са 1000 в минута, а на вала – 250. Висока е 680 мм, широка 735, дълга е 800 мм. Тежи 500 кг и е стационарна – не е качена върху шаси да я теглят на буксир.

Мобилна каменотрошачка
Мобилна каменотрошачка

05-00-00 е друг модел, превозим, със стоманен корпус. Вижте я на картинката горе- прилича с тия колела прилича на някакво едновремешно изобретение, някаква парна машина от ХІХ век. Този трошачковец има по-висока производителност – между 3 и 5 куб. м. скална маса/час, със същата максимална твърдост (впрочем и при моделите по-надолу тя е същата). Ексцентрицитетът тук е 14 мм. Двигателят е с мощност между 15 и 18 к.с., оборотите му са 1200/мин. Тези на вала пък са 270. Висока е 1145 мм, широка 1120, дълга 1330 мм. Челюстите са същите като материал. Тежи 2 тона.

Мобилна каменотрошачка
Мобилна каменотрошачка

№ 262-00-00 (отгоре) е също возим модел,  с производителност между 5 и 8 куб. м. скална маса/час, а максималната твърдост у същата – 1400 кг/куб. см. Ексцентрицитет – 15 мм. Има мощност между 18 и 22 к.с., а оборотите на двигателя са пак 1000/мин. Тук и по-долу оборотите на вала за 1 минута са 280. Размери: височина 1475 мм, ширина 1420, дължина 1580. Тежи 3,8 т, но това не е проблем – нали я теглите с камион?

МЗ Червена звезда Дебелец
МЗ Червена звезда Дебелец

45-00-00 е ,,най-големият“ модел в тази продуктова гама, който може да Ви натроши между 8 и 12 куб. м. камънаци за 1 час, има 30 – 35 к.с. мощност с пак 1000 об/мин на двигателя. Ексцентрицитет – 16 мм. Челюстите и тук са от манганова стомана, както и отгоре, ама забравихме да го отбележим. :) Габарити – височина 1600 мм, ширина 1565 мм,                                                                          дължина 1570 мм. Тегли 4,5 т. Като я гледаме на картинката, мислим, че е стационарна – монтира се и не се вози.

За четирите модела можете да научите още някакви неща в тази таблица. Горе Ви споменахме за типоразмера – той е това, което го пишат под модела на всяка трошачка във формат ,,ХХХ х ХХХ“:

Завод Червена звезда Дебелец
Завод Червена звезда Дебелец

Ами… това е! За нас беше интересно това надникване в неочаквания свят на българските каменотрошачки. Надяваме се да не сме Ви доскучали прекалено! :)

Това е БГ циментовоз АП-8 от 1971 г.!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *