Eзикова школа НОВ ЛИДЕР

Как се правят курсове по английски

Как се правят курсове по английски

Eзикова школа НОВ ЛИДЕР
Eзикова школа НОВ ЛИДЕР

В днешно време най-разпространеният език в света е английският и съответно има най-много школи, които го предлагат. Независимо дали смятаме този език за лесен или труден, с течение на времето това става все по-малко важно. Английският се превръща в инструмент, който всеки човек трябва да владее, за да има повече възможности.

Когато обаче човек реши, че ,,ще го научи тоя английски най-сетне!“, се изправя пред огромен избор от възможности, свързани, както споменах по-горе, с изключително големия брой места, където би могъл да се изучава – онлайн, офлайн, по какви ли не системи, методи и учебници. Аз имам практически познания по езика, придобити от средното образование и от спорадичното му ползване след това (за съжаление в моя случай става дума преди всичко за работа с научно-популярни и популярно-технологични статии на английски), но това, което ми липсваше, беше едно систематично опресняване на отдааавна потъналите в дебрите на съзнанието ми граматични, донякъде синтактични и други норми. Моят английски е в голяма степен като такъв на гастарбайтер от 90-те години – разбирам за какво става дума (особено при четене) и мога да го преведа (понякога с помощ от речника), но за нещо повече от това – забравете! Липсва ми говорната практика, а с разбирането на говорима реч също изобщо не съм добре. Не се гордея с това, което казвам, но е самата истина.

Обикновено, когато търсим да изберем някаква стока или услуга, по нашите географски ширини не се доверяваме на рекламите и искаме да чуем опита на някой действително използвал това, което търсим. В близост до моята работа, на бул. Дондуков № 25, ет. ІІ, се намира езикова школа със силното име НОВ ЛИДЕР. Отдолу – надпис – Заедно създаваме новите лидери! Аз, признавам си, съм доста консервативен човек и предпочитам да мога да върша колкото се може повече от нещата, които правя, в един-единствен район – този, в който работя и живея. Дори ако трябва да взема отнякъде в рамките на града някой нов ,,сандък“ и дотам няма метро, предпочитам да си го пратя по куриер. Да, ще платя 3-4 лв повече, но ще свърша работата си с две крачки до куриерския пункт.

Та избрах си преди месец и нещо една вечер след работа и влязох в НОВ ЛИДЕР. Посрещна ме усмихнат младеж, който ме поздрави и запита с какво може да ми бъде полезен. Обясних нуждата си от езиков курс, с който са актуализирам закърнелите си комуникативни познания по езика и посочих какъв опит в изучаването на английски имам досега. Запитах го в какви часове мога да посещавам курсовете… то това е въпрос, отговорът на който го има и в сайта на школата сигурно, ама аз, нали съм админ на сайт за стара техника, предпочетох малко по-старомодния начин на информиране лице в лице. :)

Свикнал съм, когато в делови разговор кажа на някого, че мога да го посетя след 18 ч. (когато обикновено свършвам работа), той да се поиздразни или в най-добрия случай да посърне, като след това ми обясни, че… че в общи линии тяхното работно време съвпада с моето. Нищо подобно не се случи тук обаче. Младежът ми посочи, че школата предлага тримесечен курс по английски, на който учебните часове започват в  18:20 ч., съдържа 100 такива часа и се води по учебната система SpeakOut на същото това изд. Longman, което аз познавам от годините си в гимназията. Нещо повече – можех да си избера в кои два дни на седмицата да посещавам курса – дали във вторник и четвъртък, или в понеделник и сряда. Направо като по поръчка!

Eзикова школа НОВ ЛИДЕР
Eзикова школа НОВ ЛИДЕР

След това ме запитаха на какво равнище по Европейската езикова рамка оценявам досегашните си познания. Тук доста се затрудних… а сега де! До кое ли европейско езиково ниво бе съумяла да ме изкачи моята добра стара гимназия? Притеснението ми веднага бе усетено приветливия младеж, който ме осведоми, че, ако искам, мога да се пробвам да попълня входящия езиков тест, поместен в сайта на НОВ ЛИДЕР. След като съм готов с него, мога да го пратя на проверяващите по електронната поща и те ще ми върнат отговор с най-добрата според тях препоръка за ниво, от което да започна. Наистина чудесно измислено!

Школа НОВ ЛИДЕР е основана през 2012 г. от Георги Венков. Разбрах, че това е човек с дългогодишен опит в управлението на центрове в образователната сфера, както и придобит опит и образование в сферите на педагогиката, култорологията и изкуствознанието. Според мен доста разбира и от маркетинг. Това, което ми направи впечатление при разглеждане на ценовите предложения, беше, че НОВ ЛИДЕР разполага с много интересно ценообразуване. Цените на курсовете се формират подобно на честотата на последните поколения многоядрени процесори на АМД – в зависимост от различни обстоятелства, над които клиентът има контрол. Например, цената на моя курс по английски поначало беше 240 лв и началната му дата беше 5 юли. Казаха ми обаче, че ще ми направят отстъпка 40 лв, тъй като съм се записал до 5 дни преди началната дата на курса по английски. Ето стимул да не правя нещата винаги в последния момент -моята предвисливост се възнагради.

От школата предлагат на клиента и друга добра възможност да спести пари. Цената на учебния комплект е 40 лв, но те предлагат възможност да ти го копират с позвързване и тогава заплащаш само 15 лв. Това е чудесно измислено! Защото знам, че, прочитайки горния абзац, нашият брат подозрителният българин веднага би измърморил ,,Ами да, ето, всъщност нищо не правят – уж ти предлагат измислена отстъпка, а след това веднага си я връщат с цената на учебниците“. Е, да, ама номерът с копието след това? :)

Eзикова школа НОВ ЛИДЕР
Eзикова школа НОВ ЛИДЕР

Самото преподаване няма почти нищо общо с конвенционален училищен езиков час. Стаите на школата са малки, групите са между 5 и 8 души (повярвайте ми, това има смисъл да е така, защото като ученик в клас с 23 съученика помня какво чудо беше да се опиташ да чуеш всичко, което учителката ти обяснява!), има климатици, курсистите е преподавателите са готини и сериозни хора, а на стената е окачен LCD, на който гледахме различни граматични таблици, учебни презентации и видеоматериали.

В самите курсове се редуваха обособените пет елемента за качествено езиково обучение – слушане с разбиране, четене, писане, комуникация, граматика и, разбира се, усвояване на нова лексика. Учебната система залага на много комуникация между самите курсисти и така езикът се усвоява като средство за живо общуване. Друго нещо, което ми направи впечатление, е, че преподавателят поправяше грешките едва след като даден диалог приключи, а не като в училищните ми години – да накъсва и прекъсва комуникацията, за да ,,изстреля“ правилната глаголна форма.

В сайта виждам, че школата предлага и т.н. разговорна практика. Тъй като, преди да си купувам нещо, обичам да задавам колкото се може повече въпроси за него, се поинтересувах за нея. Оказа се, че това също е курс по английски… ами всъщност не точно курс, но нещо подобно, предназначено за хора, които са сигурни, че вече владеят английски език на определено равнище (лексикално и граматично, писмено и говоримо) и желаят да ,,тренират“ познанията си, като прилагат на практика вече придобити знания. Практиката представлява разговори по различни теми, подходящи за дискусии, разигравания на различни ситуации като интервю за работа или коментар на прегледан видеоматериал. В разговорната практика основното действащо лице са курсистите, а преподавателят контролира процеса, задава въпроси и дава примери. В края на часа той прави анализ на разговорите – обръща внимание на допуснатите грешки. Поправките се правят едва тогава, защото по този начин не се прекъсва комуникацията между курсистите с постоянно поправяне. Предвид трениворъчния характер на този вид курс, след неговото завършване сертификат не издават.

Не, казах си, това определено е нещо, до което още не съм достигнал… Затова предпочетох да се запиша на класически курс по английски. Имаха всичко, за да ме привлекат. Като транспорт щях да използвам кракомобилите, тъй като ми е на пешеходно разстояние, но ъгълът на Дондуков и без  моите капризи е достатъчно комуникативно място. Човек може да стигне дотам с трамваи 20 и 22, тролей 9, метростанции „Сердика” и „СУ Климент Охридски”, има велоалея, а за любителите на таратайките зоните за паркиране са синя и зелена. :)

По време на обучението ми в него провеждахме и междинни езикови тестове за затвърждаване на знанията. Това ми даде да разбера, че действително хората в НОВ ЛИДЕР се отнасят сериозно към своя ангажимент и към времето и усилията на посещаващите ги курсисти. Накрая курсът ми ще завърши с полагане на финален тест и ми беше издаден сертификат. Той ще има персонален номер, дата на приключване, моите лични данни, оценката ми от положения финален тест, хорариум часове, и сигнатура на завършеното в моя случай езиково ниво А2. Това не е нещо кой знае какво, но със сигурност по-насетне ще надградя, и то в същата школа, тъй като има защо. Никъде в този вид услуги не съм срещал  отношение, което толкова много да отговаря на начина, по който аз виждам един езиков курс.

 

Share this post

Comment (1)

  • Николай Reply

    Много са добри, препоръчвам курсовете по английски…

    01.09.2017 at 18:49

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *