Изложба БАН, ИФТТ

Изложба в БАН представя важни български технологии

Sandacite.BG Ви каним на една важна и интересна изложба в БАН!

Изложба БАН, ИФТТ
Изложба БАН, ИФТТ

Българдската академия на науките е място, където са сътворени голяма част от нещата, за които нашият сайт Ви е разказвал през годините – от научна апаратура като ТОЗИ спектрометър, през Първия български компютър ,,Витоша“, до цинково-въздушната батерия, задвижила третия български електромобил (за това вижте най-долу). А сега нашите приятели от Института по физика на твърдото тяло (ИФТТ) „Акад. Г. Наджаков” организират изложба, посветена на 150-годишния юбилей на БАН, и по време на това събитие ще покажат някои много важни технологични достижения, направени в института през годините. Ще можете напр. да видите и да научите много за известната Елка 42 – българският електронен калкулатор от 1970 г., който е първият в света електронен калкулатор с интегрални схеми. Елка 42 е разработен на базата на МОС интегрални схеми, създадени чрез оригинална българска технология, и е спечелил златен медал на световното изложение в Осака през 1970 г.:

Калкулатор Елка 42
Калкулатор Елка 42

Освен това вижте още какво има.

Експозицията включва 18 постера, които показват научните постижения на направленията в ИФТТ, допринесли за създаването и развитието на микроелектрониката, акустоелектрониката и на нанотехнологиите в България. На тях са представени както експонати от миналото, така и резултати от проведените изследвания през последните години.

Ще можете да се запознаете с български техники и методики за получаване, охарактеризиране и структуриране на материали, чиито уникални свойства ги правят подходящи за направа на електронни памети, дозиметри на гама и рентгенови лъчи, детектори на ултравиолетово лъчение, различни химични агенти и пр. Демонстриран е потенциалът им за приложение в различни области на живота – например в преносими електронни устройства, ядрената енергетика, медицината, екологията, телекомуникациите и т.н.

Изложбата „Технологии и материали в полза на обществото“ пред зала „Проф. Марин Дринов“ може да бъде разгледана  до 18 октомври 2019 г., след което ще бъде преместена в сградата на Института по физика на твърдото тяло на бул. „Цариградско шосе“ №72.

На откриването на изложбата ще присъстват:

  1. Сътрудници и ученици на чл.-кор. Йордан Касабов, под чийто ръководство са създадени първите МОС интегрални схеми в страните от Източна Европа, на базата на които е създаден електронният калкулатор Елка 42;
  2. Чл. – кор. Лозан Спасов, ръководител на колектива, който, използвайки българска суровина, разработва технология за израстване на пиезоелектричен кварц с високи акустически характеристики, необходим за производството на кварцови резонатори и филтри – основни елементи в радиостанциите, битовата и компютърна електроника;
  3. Д-р Карерин Есмерян – млад учен, който е ръководител на проект по Програмата за подпомагане на млади учени и докторанти на БАН и на 2 октомври бе удостоен с грамота от мин. Вълчев за получените резултати при проведените изследвания върху процесите на кондензация и скрежообразуване с цел решаване на различни проблеми, свързани с атмосферното обледеняване и биозамърсяването, каквито са например разрушаването на целостта на електропреносната мрежа и телекомуникационните системи, промяна на аеродинамичния профил на летателните апарати (самолети, вертолети) и др.

Д-р Есмерян участва в разработването на  покрития, които при контакт с вода и други течности остават напълно сухи (известни са в литературата като свръххидрофобни/свръхнеомокряеми покрития). Това свойство предопределя изключително широкия им диапазон от потенциални практически приложения, включително в пасивни противообледеняващи системи, анти-биоадхезивни филми, пиезорезонансни сензори за диагностика и селекция на човешки сперматозоиди и анализ на физикохимичните характеристики на различни семенни течности, както и криоконсервация на човешки клетки и тъкани с пряко отношение към регенеративната и репродуктивна медицина.

Ние ще отидем да видим тази изложба, а същото препоръчваме и на Вас! :)

А ето и статията, в котяо ще откриете за онази оригинална българска батерия, за която Ви споменахме горе ==>

Българските електромобили преди 50 години

 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *