Изтеглете си легендарния шрифт отпреди 1990 г.!

Днес е чудесен ден!

Днес успяхме да намерим нещо, което издирвахме от дълго време. Става дума за най-разпространения и любим на поколения легендарен шрифт, използуван до 1990 г. Това е руският Гарнитура «Литературная». Създаден през 1930-те години на 20-ти век в СССР . Това е най-разпространеният шрифт по времето на социализма в България и другите социалистически страни. През 1996 г. е създадена и компютърна версия в Полиграфмаш от Любов Кузнецова.

С него са печатани хиляди и хиляди книги и списания, много от които са сред любимите на толкова много хора и в наши дни – Космос, Наука и техника, Млад конструктор, култовата библиотека Приключения и научна фантастика и какво ли още не…

Шрифтът наподобява много Times New Roman, но е по-красив и естетично изпипан. Основната разлика между двата шрифта е в кегела. При еднакви размери на шрифта, Литературна гарнитура изглежда по-голяма. Друга разлика се забелязва и при главните букви ‘A’, ‘M’, ‘K’, ‘R’, ‘Я’, ‘Ж’ и цифрите. Отговаря на ГОСТ 3489.23-71.

шрифт-социализма

Лично аз отсега нататък ще употребявам изключително този шрифт в колкото се може повече документи. Просто ми е любимият!

Ако желаете и Вие да създавате документи така, че да изглеждат като книга отпреди 1990 г., изтеглете шрифта и после го разархивирайте в C:\WINDOWS\Fonts.

Изтеглете оттук – шрифт-литературна-гарнитура

 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *