Учебник Радионавигация 1943

Изтеглете Радионавигация (български учебник) от 1943

В Сандъците – Sandacite качихме български учебник по радионавигация от 1943 г.! :)

Учебник Радионавигация 1943
Учебник Радионавигация 1943

Напоследък, благодарение на някои добре написани статии в Интернет и на активната издателската дейност, реабилитираща изключителни стари мемоари (напр. на родолюбивия сайт ,,Българска история“), ние имахме възможността да научим много информация за подвизите, извършени от българските летци въздушни асове. Това са достойните и смели люде, защитавали небето над България по време на терористичните англо-американски бомбардировки през зимата на 1943-4 г. Разбира се, има още споменни книги, които предстои да бъдат издадени в тази насока, но това е въпрос на бъдещи задачи, по които се работи и които. ще бъдат свършени.

Не по-малко интересно е обаче да проследим как се е осъществявало (поне част от) обучението на българските въздушни орли. Едно такова запознаване би доближило тези легендарни личности още повече до нас. Друго си е да разгърнем книгата, четена от летеца изтребител! За да помогне за това, е създадена и публикацията, която четете в момента.

Тази книга е първият български учебник по радионавигация. Предназначен е за летци пилоти от Въздушните на Негово величество войски на Царство България, както се вижда и от отпечатаните на корицата емблеми. Издаден е през 1943 г., а авторите му са кап. летец Димитър Караиванов и поручик летец П. Паяков. Предназначен е да бъде основна книга при подготовката на летците от Въздушните войски през онзи период.

Учебникът съдържа 143 стр. Изложението на материала започва от фундаменталните знания – употребявани съкращения в радионавигацията, видове електромагнитни вълни, как се използват различните по дължина радиовълни… Продължава се с антените, радиозасичането и подробностите около разнообразните ,,ефекти“. Следващите 4 глави са посветени на темите ,,Радионавигация с чуждо засичане“, ,,Радионавигация със собствено засичане“, ,,Кацане в лошо време“, радиодевиация и радионавигиране.

Книгата е с изключително практическа насоченост и е изпълнена с мнооого примери.

Ние я цифровизираме, защото смятаме, че е изключително интересно да видим какъв материал е залягал в подготовката на летците по онова време; мислим, че е забележително усещането да се докоснем до учебниците на онези смели въздушни орли, които са имали отговорността за въздушната сигурност на България тогава и са бранели небето над София по време на варварските англо-американски бомбардировки през зимата на 1943-4 г.

Учебника можете да изтеглите оттук ==> Д. Караиванов, П. Паяков – Радионавигация (1943).pdf

Надяваме се, че четенето му (или поне прелистването му, в случай че не се интересувате много от история на радионавигацията) все пак ще Ви е интересно! :) Поздрави от нас; когато пак намерим някакви интересни стари архиви, които си заслужават да бъдат цифровизирани, ще го сторим.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *