Апостол Апостолов Apostol Apostolov

Излезе книга по история на българските телевизори

Излезе книга по история на българските телевизори

Излезе-книга-по-история-на-българските-телевизори
Излезе-книга-по-история-на-българските-телевизори

На 28.ІХ.2016 от 17:30 в Националния политехнически музей се проведе представяне на книгата Зад синия екран на ст. н. с. инж. Апостол Апостолов . Авторът е работил 35 години в Слаботоковия завод Климент Ворошилов и е живата легенда на конструирането и производството на български телевизори – ,,несменяемият лидер в тази област“, както го нарича в думите си за книгата проф. дтн инж. Живко Железов.  Той беше човекът, който откри представянето на книгата, а какво каза, можете да видите във видеоматериала най-долу.

Зад синия екран Zad siniya ekran
Зад синия екран Zad siniya ekran

Събитието събра в изложбената зала на музея дългогодишни колеги и приятели на инж. Апостолов. Той не смогваше да раздаде всички автографи, които желаеше, защото, наистина, хората, които желаеха да се сдобият с книгата му, бяха над сто. В произведението си той проследява хронологично историята на този клон от нашата промишленост. Ние виждаме бавното и трудно начало, последващата специализация и развитие – както лично на отделните хора, така и на производството – после идва ред на увеличаването на производството и на това все по-съвременни и усъвършенствувани телевизори да се появят в България. От книгата ще се разбият много митове и ще научите изключително много интересни факти. На пух и прах са разбити повтаряните често легенди за неконкурентността и ниското техническо равнище на нашето производство. За тази цел последните няколко десетки страници на книгата са изпълнени с български и чуждестранни документи, които доказват качеството и икономическия ефект от разработените и произведени български телевизори.

Апостол Апостолов Apostol Apostolov
Апостол Апостолов Apostol Apostolov

Защо книгата се нарича Зад синия екран? Защото в годините на юбилейни чествувания на БНТ и БНР обикновено се обръща внимание преди всичко на външната, показната, и на административната част на телевизионната ни история – коя програма кога е започнала излъчване, кой пръв е бил директор, кой е бил водещ, откъде са се водели излъчванията и т.н. А в тази си книга инж. Апостол Апостолов съсредоточава вниманието си върху пренебрегваната, неглижираната част от дихотомията телевизия-зрител а именно апаратната, устройствената й съставна.

Апостол Апостолов Apostol Apostolov
Апостол Апостолов Apostol Apostolov

Инж. Апостол Апостолов разказва в първо лице, като това придава на книгата вид на личен разказ, а не на научна история. Герои в повествованието са изключително много хора, живели и работили с него по времето на този плодотворен и славен период от българската научно-техническа история. Това е първата книга в българската мемоарна и техническа литература, в която се обръща внимание на този момент, и по наше мнение трябваше да се появи и много по-рано, но явно още не е късно. С известна гордост трябва да кажем, че именно ние от [tooltip id=“d43f60d015a3ada311e2386af97f4534″ keyword_color=“#000″ background_color=“#f6e5c8″]Сандъците[/tooltip] БГ бяхме тези, които поканиха инж. Апостолов след години мълчание да разкаже за някои – по негово желание – епизод от историята на българските телевизори. Резултатът излезе на националния празник Трети март 2015 и можете да го видите тук ==> Интервю

Сред хората, присъствували на събитието, бяха личности, заемали различни длъжности в култови институции като Института по радиоелектроника и технологии, Научноизследователския и проекто-конструкторски институт по радиоелектроника към ДСО Респром, Слаботоковия завод Климент Ворошилов, СО ИНКОМС и други.

Организационният комитет беше в състав инж. Васил Бояджиев, Захари Миленков и ние от [tooltip id=“d43f60d015a3ada311e2386af97f4534″ keyword_color=“#000″ background_color=“#f6e5c8″]Сандъците[/tooltip] БГкнигата можете да закупите лично от автора, а с него можете да се свържете на е-поща aapostolov@mail.bg. Цената е 12 лв.

А ето тук Ви предлагаме още хубави снимки и видео от събитието:

Захари Миленков Zahari Milenkov
Захари Миленков Zahari Milenkov

Наистина положението с опашката чакащи за автограф и посвещение в един момент стана доста напрегнато за главното ни действуващо лице :)

Зад синия екран Zad siniya ekran
Зад синия екран Zad siniya ekran

[tooltip type=“box“ html=“sandacite“ box_background_color=“#f6e5c8″ box_opacity=“0.95″ box_padding=“10″ box_border_color=“#f6e5c8″ box_border_width=“1″ box_border_radius=“0″ id=“d43f60d015a3ada311e2386af97f4534″ /]

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *