Електронна регистрираща каса Елка 88

Електронна регистрираща каса Елка 88 в Sandacite.BG!

Електронна регистрираща каса Елка 88
Електронна регистрираща каса Елка 88

Когато преди няколко дни ви запознахме с историята на първия български калкулатор Елка 6521, споменахме, че тази линия български електронни калкулатори продължава развитието си и в следващите години. Нещо повече – тя става една от най-разпознаваемите български малки зад граница, като от различни модеи е осъществен износ за страни като Великобритания и Италия, а други Елки пък са произведени и изнесени по поръчка от Швейцария!

Приложенията и функционалностите на различните модели Елка са доста различни. Днес ще ви запознаем с т.н. електронна регистрираща каса Елка 88. Този апарат е производство на завод Оргтехника Силистра, където са произвеждани и повечето Елки. Тя е предназначена за големи заведения за обществено хранене и други търговски обекти. Не мислим обаче, че е първото българско такова устройство – май че имаше нещо си преди нея… Нищо, нека сега я видим и тази – тя е от 1980 г.

ФУНКЦИОНАЛНОСТИ И ВЪЗМОЖНОСТИ

Както се вижда от снимката, Елка 88 е снабдена с визуална индикация за контрол какво се отпечатва, а това може да става на две ленти: бонова и контролна. Може да обслужва 7 работни колектива (с 4 регистъра за всеки колектив). Контролира 200 асортимента по цени и количество, разделени в две групи – ястия и напитки, цените иа които могат предварително да се въведат в паметта. Притежава възможност за натрупване, без предварително запаметени цени на асортиментите. Издава (при съответно коригиране) от един до три касови бона — за клиента, за готвача и за бармана. На контролната лента Елката може да води общ баланс по бригади и общо за заведението (т.н. тотална сметка). Машинката събира с натрупване в регистрите за количество по асортименти и в бригадните регистри. Извършва умножение, четене и калкулиране на регистрите за количество по асортименти и колективни регистри; има изчисляване на горещо въвеждане, въвеждане на дати и номера на сметката на всеки колектив, а също така автоматично изчислява номера на поредното нулиране.

ЗАЩИТИ И ЕКСТРИ

Ако захранващото напрежение бъде изключено, натрупаната информация ще се запази във вградената памет, а всички прекъснати операции по време на изключването ще се довършат при следващото включване. Блокира при препълване, при липса на ленти или при спадане на мрежовото напрежение под допустимото. Издава предупредителен звуков сигнал при неправилна работа с клавиатурата.

Основни ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ на електронната регистрираща каса ЕЛКА-88:

  • захранваие — мрежово 220 V
  • наличие на принтер „Сейко“;
  • клавиши – 33 броя;
  • размери 230/550/520 мм

Тежи 40 кг.

Такава нямаме все още. Търсим си! :D

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *