Електрически уред за масаж

Страхотен БГ електрически уред за масаж от 1986 г.!

Новата ни находка в Sandacite.BG e ето този наш електрически уред за масаж от 1985 г.!

БГ уред за масаж
БГ уред за масаж

Днес имахме една интересна среща. Бяхме излезли из града да идем от едно място на друго, но неочаквано видахме на улицата до себе си един вехтошар да бута количка с насъбрани неща. Както си ни е навикът, спряхме го да погледнем какво има вътре и след малко ровехме… ето какво измъкнахме. Почти пълен комплект и направо чистак нов! Включихме го в контакта – завибрира, т.е. работи!

Това е български уред за масаж, произведен от ТПК ,,Родина“ – Варна. Най-много ни впечатли фактът, че устройството е в абсолютно пълен комплект – с оригиналната кутия, всичките такъми, упътване за употреба, реклама с различни техники на вибрационния масаж по принцип и дори касова бележка от нармага, от който е купен! Не е толкова често да не намери толкова добре запазен екземпляр българска техника. Поначало първият български електрически масажор е ,,Вибрема“, но защо пък сега да не разгледаме този?

Уредът пристига в добре подредена кутия, в която има място за всичко:

Електрически уред за масаж
Електрически уред за масаж

Този вибромасажор е предназначен за употреба както в домашни, така и в по-специални условия – напр. тренировъчни. Предвиден е за спортна и лечебно-профилактична употреба. Има доста добро въздействие – възстановява силите, помага за добиване на правилна стойка, намалява теглото, освен това предпазва от преждевременна поява на бръчки… Всъщност всичките тия не се сещаме дали може да ги направи поне без малко самостоняелна воля от страна на употребяващия го, но пък се сещаме колко приятно и възстановяващо наистина действа един такъв масажор, допрян към областта над челото след осем-десет часа на компютъра. Раздвижва кръвта явно… някакви такива неща прави и човек се чувства по-добре, умората в тази част на главата изчезва.

Главната част на уреда за масаж е червеното пластмасово тяло по протежение на кутията. Вътре в него има електромагнитно устройство – магнитопровод, бобина, котва… някак така го наречете – което прави така, че накрайникът на уреда да вибрира. Това става, когато електромагнитната енеригя се преобразува в механична. Именно този накрайник допираме до кожата, за да усетим въздействие.

Ето и чертеж на уреда, да видите кое какво е при него:

БГ електрически масажор
БГ електрически масажор

Ето ги частите една по една: 1. Корпус; 2. Магнитопровод; 3. Бобина; 4. Котва; 5. Диод КД1-115; 6. Превключвател П2; 7. Превключвател П1; 8. Захранващ кабел; 9. Накрайник, на който пък слагате масажиращия накрайник

Когато искате да работите с уреда за масаж, първо включете щепсела в контакта (напрежението е 220 волта, съвсем обикновено). След това натиснете прекъсвача, монтиран на захранващия кабел. Сетне трябва да настроите степента на вибриране, което става чрез превключвателя на корпуса.

След това трябва да изберете вида на накрайника, с който ще се масажирате. За да направите най-информирано това, от ТПК ,,Родина“ – Варна са Ви отпечатали специална брошура:

Електрически уред за масаж - дипляна
Електрически уред за масаж – дипляна

В нея са изброени шестте вида масажни накрайници заедно с това коя част на тялото масажират, а освен това се обяснява и какъв е ефектът:

  • мек накрайник (гъба) – служи за козметични манипулации, преди всичко на лицето. Ако се използва и подходящ крем, масажът с него спомага за изглаждането на бръчките около очите и врата – там е енобходима слаба вибрация;
  • четка – подобрява кръвооросяването на кожата. Използва се за масаж на главата и тялото – точно това, дето Ви говорехме горе;
  • камбана – отстранява тлъстини и отпуснати места по тялото иза масаж на бюста;
  • полусферичен накрайник – с енергични вибрации третира коремната област, гърба и мускулите;
  • плосък накрайник – масажира лицевите и крачните мускули и подобрява циркулацията на кръв;
  • точков накрайник – масажира нервните окончания. С това се засягат същите точки, както при акупунктурата. Това става чрез интензивни вибрации на точковия накрайник на уреда. За да правим това добре обаче, се изисква добро познаване на точките за акупунктура. В брошурата дават и тази важна информация – ето ги точките къде са и що са:
Точки за акупунктура
Точки за акупунктура

Избирането на накрайник и ,,нахендрянето“ му към главното тяло трябва да става само при изключмен от мрежата уред!

Необходимо е и при масаж да се спазват следните противопоказни съображения. Не се прилага масаж при възпаления (белодробни, плеврити, дерматити, червен вятър), при остри екземи, тромбози и възпаления на вените, при бременност (коремен масаж), при остри ставни заболявания, скъсвания на мускули и пресни костни наранявания. Тези забрани се отнасят за областта на засегнатия орган. При повечето заболявания, особено при острите ставни такива и счупванията, масаж се препоръчва едва след като заболяването отшуми.

Също така, когато натискаме прекалено, това вреди на работата на уреда, затова трябва да прилагаме умерен натиск, когато допираме масажен накрайник до кожата. А и когато започнем сеанс, той може да трае най-много до 20 минути, защото след това трябва да изключим уреда да си почине и да го включим една след 15. Тъй като това е електрически масажор, не трябва да го използвате и във влажна среда – примерно в баня току-що след душиране и т.н.

Както ни сочи гаранционната карта, този уред е бил закупен от някакъв софийски нармаг на 17.ІХ.1986 г. Гаранционният ремонт се е извършвал в ремонтни бази, където трябва да занесете уреда. А за да сметнат, че масажорът Ви е дефектен и съответно да Ви го заменят с нов или да Ви възвърнат заплатената сума, трябва за 1 година уредът да я проявил повече от 3 пъти един и същи дефект или пък да са се появили повече от 4 различни дефекта в електромагнитния възел са вибромасажора. Самата гаранция на това чудо е била 12 месеца, но със сигурност е изработено много трайно, след като още е работоспособно! Знаели са как да правят нещата едно време, а не като китайските му ,,колеги“ днес!

А ето тук още един български уред за масаж:

Бг електрически вибромасажор от 1980-те

 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *