Електрическа възглавница

БГ електрическа възглавница и постелка от 1950-те г.

Болни ли сте? Вижте старите бг електрически възглавници и постелки в Sandacite.BG!

Електрическа възглавница
Електрическа възглавница

Болни ли сте? :) Или просто Ви е студено? Тия дни все повече търсим хитроумни методи да затоплим не само стаята, но ако може, и самото си легло! Българската електротехническа промишленост още в далечното минало е помислила за това и днес ще Ви покажем нейните предложения по темата! :)

В началото тези електронагревателни уреди са били предназначени предимно за медицински нужди — за загряване на отделни части от тялото или на ця­лото тяло, а и за затопляне на завивките и постелките в лег­лото. Те приятно затоплят леглата за деца и възрастни и същевременно запазват свеж и прохла­ден въздуха в помещението. Възглавницата и постелката могат да се използват и в жилищна обстановка – напр. да си топлите краката, докато спите, та да не изстинете, ако вече не сте го направили. :)

Първата българска електрическа възглавница носи простия индекс ЕВ-1 и започват да я правя между 1956 и 1959 г. в завод Елпром Варна. За нея са направили даже специално БДС – тя отговаря на БДС 2195-55 (Възглавници нагревателни електрически).

ОТ КАКВО СЕ СЪСТОИ

Този уред наистина прилича на тънка възглавничка с ширина 315 мм и дължина 415. Отгоре тя има декоративна калъфка от хасе, която лесно се почиства и изпира. Ако я свалим, под нея ще видим друга, бархетна калъфка, която прикрива вътрешната част на възглавницата.

Вътрешността се състои от два пласта груба, нехигроскопична тъкан – зебло или канаваца, между които е разположен и пришит специален тънък нагревателен елемент във вид на кабел. Той се състои от азбестова нишка с диаме­тър около 2 мм, около която стегнато е навита спирала от тънка съпротивителна жица. Друга тънка азбестова нишка, навита плътно около спиралата, я изолира електрически и предпазва околната тъкан да не се загрее прекалено и да не се запали. Най-отгоре има обвивка от пластмаса. При превишаване на максималната работна температура пластмасовата обвивка се поврежда.

Външният диаметър на кабела е 4 мм, съпротивлението му — 400 ома/м, а максималната работна температура — около 80° С.

Нагрева­телният кабел на възглавницата е разделен на две части с различна дължина (3,2 и 4,5 м) и с мощност по 35 и 30 вата. Чрез един общ и два отделни извода краищата им са свързани към специален три­степенен превключвател, откъдето се регулира топлинната мощност на възглавницата. Откъм другата страна на превключвателя пък е свързан двужилният захранващ  кабел с щеп­сел, с който възглавницата се включва към мрежата.

Електрическа възглавница схема
Електрическа възглавница схема

С превключвателя могат да се превключват следни­те степени на мощност. При положение 3 двете части на нагревателния кабел са свързани паралел­но и общата им мощност е около 65 вата; при по­ложение 2 е включена само по-голяма част с мощ­ност около 35 вата и при положение 1 двете части на шнура се включват по­следователно, при което се получава мощност около 15 вата. В двете крайни положения на показалеца на превключвателя става двуполюсно изключ­ване на електрическия ток.

Възглавницата е произвеждана в два варианта на работно напрежение – 150 и 220 волта.

БЕЗОПАСНОСТ

За да се предпази възглавницата от прекомерно загряване, във веригата последователно са включени два биметални терморегулатора – на частта от нагревателния шнур с по-голяма мощност и на общия извод Те фабрично са регулирани така, че при нагряване на възглавницата до към 65° С да пре­къснат тока във веригата. Терморегулаторите са закрепени здраво към зеблото/канавацата, като прилягат плътно с откритата си страна над нагревателния кабел. Той, терморегулаторите и зебляната обшивка са зашити в бархетната калъфка, за която казахме по-горе.

Стара електрическа възглавница
Стара електрическа възглавница

КАК ДА СЕ ИЗПОЛЗВА

Когато ползваме възглавницата в легло и е покрита с одеяло, тя не трябва да е включена на максимална мощност, а само на степен 1. Единствено преди това, за да загрее бързо, временно ще я включим на най-висо­ката степен на мощност (3), а след това веднага ще я превключим на по-ниската степен.

За да се предпази електрическата възглавница от повреди, трябва да я ползваме внимателно. Тъй като все пак е мека, трябва да внимаваме да не я прободем с игла, да не огъваме или рязко да опъваме нагревателния кабел, за да не се да се пре­късне жицата му или да се разстрои тер­морегулаторът. Възглавницата трябва да се пази особено внимателно от овлажняване и намокряне – както при съхранение, така и при употреба. За да не се овлажни от пот, препоръчва се тя да се покрива с влагонепроницаема обвивка – напр. от мушама, гумиран плат и др. Възглавни­цата не трябва да се оставя без надзор, когато е включена в електрическата мрежа.

Ако електрическата верига се прекъсне и възглавницата вече не Ви топли, за да се установи дали прекъсването е в захранващия кабел (в ключа и щепсела), или е в нагрева­теля, се прави проба с пробна лампа. Тя трябва да се включи последователно за кратко време към изводите на нагревателния кабел, които са целта е нужно да се оголят. При пробата превключвателя го наклонете на най-ниската степен (1).

По-незначителните поправки може да се извършат при домашни условия. Такива са замяна на захранващия кабел, щепсела, ключа, а и целия нагревател (той се състои от нагревателния шнур и обшитите в зебло терморегулатори), ако разполагате с такъв. Ако става дума за регулиране на биметалните терморегулатори обаче, е добре да Ви го направи електрикаджия. :)

А сега да се занимаем и с прекия братовчед на електровъздглавничката! :)

EЛЕКТРИЧЕСКА ПОСТЕЛКА ЕПО-1

Електрическите постелки са много подобни на възглавниците – те са предназначени за предварително затопляне на леглото. Тази се произвежда от 1958 г. За момента нямаме илюстрация. :(

Постелката се поставя под чаршафа, непосредствено върху дюшека. За препоръчване е над постелката да се поставя влагонепроницаема покривка. Описваната джаджа може да се използва и като завивка, но в такъв случай тя не трябва да се поставя непосредствено върху тялото, а над друга завивка.

По устройство постелката малко се различава от възглавницата. Нагревателният й кабел се състои от четири равни части, които поотделно имат мощност по 20 вата. Чрез същия тристепенния превключвател могат да се пре­включват следните степени на мощност: при трета степен — 80 вата, при втора — 40 вата и при първа — 20 вата. Пълната мощност (степен 3) на постелката се използува само за пър­воначалното й загряване, след което веднага се превключва на втора или първа степен.

Технически данни на представените в статията два уреда са дадени в тази таблица:

Електрическа възглавница
Електрическа възглавница

Размерите на постелката са доста големи – 1500 на 700 мм. Благодарение на това и на сравнително мал­ката си мощност постелката трудно може да се нагрее до не­допустима температура (над 65° –  70° С) и поради това тя не е снабдена с терморегулатори.

Както и при възглавницата, по-незначителни поправки (като замяна на съединителните шнурове, превключвателя и щепсела) може да се извършат при домашни условия.

Постелката също не трябва да се пробожда с игла и други остри предмети, които биха повре­дили нагревателния кабел. Необходимо е да се избягват всякакви негови огъ­вания и опъвания. И много важно  – не включвайте постелката в нагънато или навито състояние.

Аа, да, и най-важното забравихме – тъй като си нямаме все още нито постелката, нито възглавничката, при локализиране на такива веднага се обадете на нас! :) Ще бъдете подобаващо възнаградени!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *