ДОС карта за компютри Правец

Интересна ДОС карта за компютри Правец`82!

Чували ли сте за ДОС карта за компютри Правец? Вижте в Sandacite.BG!

ДОС карта за компютри Правец
ДОС карта за компютри Правец

През 1988 г. в България е разработена и влиза в производство следната джаджа. Тя е разработена в Института по микропроцесорна техника и произвеждана в Комбината в Правец.

Тази платка горе се нарича ДОС карта. Тя е предназначена за работа с компютри Правец`82, Правец 8М и съвместими. В нея върху EPROM чип е записана операционната система ДОС 3.3.

При избиране на картата ДОС-ът се зарежда от картата в паметтa на компютъра, вместо от носители от типа на дискети например. По този начин се повишава надеждността при работа с компютъра с флопидисковото устройство. Картата може да се инсталира на всеки свободен слот на компютъра, но за предпочитане е ля се постави на седмия, за да може ДОС да се инсталира директно при включване на машината, т.е. без допълнителни команди от клавиатурата (РR #номер на слот). При ползване на дискета с друга операционна система зареждането на ДОС-а става, като се избере флопидисковият контролер (РR 6).

ДОС картата разполага и с програма ,,МИНИ АСЕМБЛЕР“, която се стартира от адрес S 7500. (CALL 29952) и редактор на езика Бейсик (CALL 31687).

Нека добавим отзива на един наш читател, ползувал устройството – Димитър Димитров: ,,Картата беше с малки размери и вършеше много полезна работа, като се има предвид, че флопитата бяха много кекави и трудно четяха зареждащата дискета с ДОС.
Мощта на Правец 82 беше достатъчна за управление на няколко автоматизирани процеси на производствени линии, както и обработка на обратната информация, подадена от АЦП модули – те ,,докладват“ за състоянието на измерени величини в биореактори или химически реактори, за получаване на лекарства, антибиотици или полуфабрикати за фармацевтичната промишленост.
Повечето хора – поне тези, които аз съм виждал – използваха Правците за игри или текстообработка в Word 5, но имаше и истински инженери, които пълноценно ползваха изчислителния ресурс на тези устройства“.

А ето сега от нас и един друг джуджуфърляк: :)

Промишлен контролер Правец-Е

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *