Компютърен клас, 1984

Как се учи с дискети и компютър Правец`82

Опаа, в Sandacite.BG намерихме едни учебни дискети за Правец`82…

Учебни дискети за компютър Правец`82
Учебни дискети за компютър Правец`82

Новата ни находка е нещо доста интригуващо.

Още от края на 70-те г. в България се издигат различни лозунги в подкрепа на т.н. научно-техническа революция и един от тях е този за втората грамотност – това е компютърната такава. Заради това в училищата са създавани множество компютърни класове, в които децата по забавен начин овладяват основите на програмирането (най-вече езика Бейсик, но и Лого за Правец 8М), но и други неща.

Дискети ИЗОТ
Дискети ИЗОТ

През 1985 г. Политбюро на ЦК на БКП приема решение ,,за осигуряване на комплекс­ни условия за обучение и работа на младежта с електронноизчисли­телна техника“, в което се казва, че ,,Обучението и работата на под­растващите и младежта с елек­тронноизчислителна техника е задача със стратегическо значе­ние за цялостното социално-ико­номическо развитие на нашата страна“.

Инициатива за обучение по програмиране в България, 1984
Инициатива за обучение по програмиране в България, 1984

Търсят се всякакви начини компютърната техника да се използва в образованието на учениците и те, и учителите да свикват с нейното използване. Даже има издаден такъв методически тритомен наръчник през 1989 г.! На 5,25-инчови дискети ИЗОТ ЕС5288, произведени в Пазарджик, се записват различни учебни материали по всякакви предмети – информатика (разбира се!), биология география, математика – но не само чисто научно, а и чрез прийомите на забавната математика. Ето напр. тази е приложение към книгата ,,Игра и математика“ от 1986, занимаваща се с главоблъсканици и  пермутационни игри – такива са напр. задачите за подреждане на Куба на Рубик, но и много други. Смисълът е да прочетете за тях в книгата,  аслед това да включите компютъра, да сложите дискетата и да ги играете, като така развивате интелекта е въображението си. :) Има и черни лепенки на две места, защото това е защитата от запис на дискетата. Само че все пак след това някой е успял да си запише играта Каратека! :)

Учебни дискети за компютър Правец`82
Учебни дискети за компютър Правец`82

Вчера ни попадна и цял учебен комплект дискети, разработен в   Научно-производствено обединение ,,Напредък“ и произведен в завода ,,М. Ломоносов“ в Плевен. Той е предназначен да се постави в компютъра, стоящ в класната стая пред всеки ученик, а на дискетите са записани математически (по-точно геометрически) уроци и задачи. По-точно темата е ,,Основни множества от точки в равнината и използването им за решаване на построителни задачи“. Нашият е произведен през 1990 г., но са започнали да правят такива още няколко години преди това.

Обикновено компютърните класове тогава са оборудвани с компютри Правец82, но съвсем в началото - и ИМКО 2. Едно елитно училище от този вид е създадено през  1986 г. в Правец като Учебен квалификационен технологичен център по микропроцесорна техника и технологии (УКТЦ по МТТ). Ето как изглежда един типичен тогавашен компютърен клас:

Компютърен клас, 1984
Компютърен клас, 1984

Дискетата се слага във флопидисковото устройство на компютъра и после се следват указанията за урока от екрана. Дискетите съдържат програма, която развива урока пред ученика, който стои пред компютъра, а после следват задачи. Учителят може да направи обсъждане в час на някоя от тях. Учителят може да адаптира урока или да избира отделни етапи от решенията на задачите. При всички положения обаче учениците трябва да влязат в класа с предварително усвоени знания по геометрия до момента.

Учебни дискети за компютър Правец`82
Учебни дискети за компютър Правец`82

Погледнете обаче останалите дискети и ще видите, че практиката на преподаване чрез компютър съвсем не се е ограничавала около математиката, ами засяга и биологията – клетки, глобуларни пептиди… такива неща. Най-долу е и дискетата с програмите, които се учат по информатика в ХІ клас:

Учебни дискети за компютър Правец`82
Учебни дискети за компютър Правец`82

Тъй като говорим за ,,втората грамотност“, нека да имаме предвид, че трябва да се изучават истински компютърни неща. Ето примерно друг учебен комплект – с програми за редакция на текст и графика, предназначени отново за деца пред Правеци. Показахме го на един приятел – знаете ли как му се израдва, като си го спомни:

Дискета с програми за Правец
Дискета с програми за Правец

В следваща публикация ще Ви запознаем по-подробно с него. :)

А ето и дискета с учебния текстов редактор Лого и малко повече за нея. Тя също е приложение към учебник – ,,Информатика за начинаещи“:

Дискета с учебна система Лого 1 за Правец 8М
Дискета с учебна система Лого 1 за Правец 8М

Днес в училище си в неформалното образование се обръща все по-голямо внимание на компютризираното обучение. Нашата малка публикация обаче идва да покаже, че корените на тези инициативи са мноого по-дълбоки – когато са се наливали основоте на компютърната грамотност в България. През 1988 г. е разработена и ето тази програма за свързване на група компютри Правец 16 в компютърни класове:

Микроклас – компютърни класове с Правец 16

Share this post

Comment (1)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *