Забавна реклама на БГ лазерни системи от 80-те години!

Днес ще Ви представим две крайно интересни български разработки от втората половина на 80-те години, които използуват лазера като възможност за създаване на високотехнологично производствено гравьорско оборудване. Названията им са Искър 500 и Средец 50, а производител е Държавният завод за лазерно технологично оборудване Иглика.

Както ще се убедим, при тези две изделия е интересен не само апаратът като такъв, но и начинът, по който  е оформена рекламната му документация.

Първо – малко по същество. Искър 500 представлява машина за ,,рязане на детайли от метал, дърво и пластмаса със сложна конфигурация“.

искър-500

Впечатление прави подчертано пазарната насоченост на рекламния текст – изтъкната е ниската разходоемкост на производството, когато в него е внедрена тази технологична система, и нейната висока производителност.

Картинките също са забавни и преднамерено раздвижени. Забележете – макар да рекламират механична и отчасти компютъризирана система за облекчаване на трудова дейност, самите те са изцяло ръчно направени – с молив от художник.

искър-500-1

Рекламният герой, вероятно ТНТМ-ски техничар, реже ли, реже някаква дебела плоскост по традиционния труден начин (с ръчен трион), а котаракът до него държи в лапа брошурата на чудодейното лазерно режещо устройство и се чуди защо стопанинът му не пита за съвет. По-късно, в своето съвремие, често виждаме изображение на домашните животни в ролята на златни помощници, тъй че и тук котаракът, който като котка има мек гръб и се вре навсякъде, отнякъде е изровил ценната брошура и се старае да заинтересува стопанина си с лазерногравьорската машина.

Какво става нататък. След като стопанинът е прочел и вероятно осмислил рекламния текст, цитиран по-горе, той си дава сметка колко по-леко би протичал работният процес. В главата му има нарисуван мозък – значи мисли!

искър-500-3

 

И накрая, на последната страница на брошурата, се чуди ,,как не се е сетил по-рано“.

искър-500-2 

Цялото ръководство можете да изтеглите оттук и да се насладите на неговата прегледност: Искър 500

Сега да преминем към второто ,,лазерно чудо“ – Средец 50.

средец-50

Според рекламата това е система за ,,точно гравиране, маркиране и надписване на повърхнина“. Това е подобна на предната производствена машина. но  някои допълнителни възможности, които ни де опдсказват от рекламата с анимационния герой Фред Флинстоун. Той е улисан в тежката работа да  дълбае надписи върху камък по традицонния начин – това вероятно трябва да указва на аудиторията, че Средец 50 ще се справи много по-успешно с лазерно гравиране дори и въпху най-трудните за работа повърхности:

средец-50-1

И да, ето, накрая, след изчитане на ръководството, Фред вече е овладял написаното в него и е радостен и щастлив… за разлика от корицата на книжката, където е улисан в тежка работа:

средец-50-2

Цялото ръководство можете да изтеглите оттук – Средец 50

Повече стари реклами можете да откриете в ето този раздел в нашия форум – https://www.sandacite.bg/forum/viewforum.php?f=71

Share this post

Comment (1)

  • tvservice Reply

    В средата на 80-те години съм работил с ЛТУ Искър, за времето си беше нещо невероятно, доста бавно се обработваха програмите – с часове, но такива бяха компютрите тогава – Правец 16 с 4Mhz процесор. Но пък машината режеше реално ламарина до 8-9 мм дебелина. При добра настройка на лазера среза ставаше идеално гладък. Даже си бяхме направили визитки от ламарина, изрязани на лазера и смайвахме другите колеги.

    25.03.2015 at 17:30

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *