Веган сандъци

Веган сандъци

Веган сандъци – много по-истински, отколкото смятате!

Веган сандъци
Веган сандъци

Т.н. веган сандъци са последната мания в колекционирането на стара техника. Защо веганът навлиза и в тази специфична област? На този въпрос се опитваме да отговорим днес. Веган сандъците се произвеждат от 1920-те г. до началото на 60-те.

Под ,,веган сандък“ се разбира апарат, която отговаря на следните условия:

– кутията е произведена от истинско природно дърво (орех, чам, явор…), а не от масовото от средата на 60-те години насам ПДЧ. Защо във веган сандъка не може да има ПДЧ? То се състои от пресовани дървени стърготини с агресивно химическо лепило между тях, а има вариант лепилото да е такова с животински съставки (напр. кожа). Е не е веган, нали?

– а кутиите на веган сандъците ИЗОБЩО не са сглобявани чрез лепила, тъй като до 60-те г. тази работа се върши по класическия начин – с чукче и пиронче.

– що се отнася до плата, който понякога присъства по старите радиоапарати, веган колекционерите уверяват, че той няма животински произход и не компрометира идеята

А ето и още три причини защо веган сандъкът е по-добър за Вашата колекция:

– щадят опорно-двигателната система – веган сандъците са много по-леки. Известно е, че истинското, природното дърво (орех, чам…) е доста по-леко от ПДЧ-то;

– повече място в жилището – веган сандъците са много по-малки. Знаем, че до края на 50-те г. апаратите не са чак толкова огромни и масивни

– а и са по-престижни – обикновено веган сандъците са много по-стари, както и очертахме по-горе. Е, къде-къде по-достолепна възраст за експоната Ви в сравнение с някакви осемдесетарски бандури!

Затова, ако сега започвате своята колекция или пък планирате да разширите старата с нова колекционна ниша, ние не нашега Ви препоръчваме насоката Ви да бъде в областта на събирането на веган сандъци. Защото най-вероятно няма да сгрешите!

Share this post

Comment (1)

  • Захари Миленков Reply

    Преди да започнете колекционирането на стари радиоапарати е добре да носетите и разгледате сбирката на някой дългогодишен колекционер. Но това невинаги е осъществимо…Но посещението на Музея за история на радиото в България е винаги възможно и…безплатно! Елате!

    23.05.2017 at 10:44

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *