Самоходно шаси СШ-22

Българско самоходно шаси СШ-22

Втората статия за самоходното шаси СШ-22 в Сандъците – Sandacite

Balgarsko samohodno shasi SSh-22
Българско самоходно шаси СШ-22

Преди няколко месеца написахме ТАЗИ статия, в която подробно ви запознахме с конструкцията на разрабоното в Института по механизация и електрификация на селското стопанство българско многофункционално шаси СШ-22. А нека сега да видим в какво се превръща това изделие, когато вече е преминало в серийно производство!

Самоходното шаси СШ-22 (1962 г.) е произвеждано в Машиностроителния завод в Шумен. То се оказва много сполучливо и от 1964 г. производството му е обособено в Завод за самоходни шасита – Шумен с капацитет 2000 машини годишно. Това продължава до 1971 г., когато чудесото слиза от конвейера, тъй като фабриката е преустроена, за да произвежда мотокари.

  Самоходното шаси е предназначено за механизация на процесите в зеленчукопроизводството, тютюнопроизводството, транспорта и др чрез агрегатиране с разли­чни селскостопански навесни машини. Двигателят на и всички възли на силовото предаване са разположени в задната част, а предната, представляваща свободна тръбна рама, е предназначена за навесване на различни селскостопански машини. Самоходното шаси има универсална задна триточкова навесна система със следозаличително устройство, теглич на ремаркето и със самостоятелна платформа с тристранно обръщане.

Самоходно шаси СШ-22
Самоходно шаси СШ-22

На СШ-22 монтирали двуцилиндров дизелов двигател с водно ох­лаждане 2Д-20 с мощност 22 к. с., производство на Машиностроителния завод  «В. Коларов» Варна.

Силовото предаване на самоходното шаси осигурява неговото дви­жение напред с 12 скорости и назад с три. Предните скорости са разпре­делени в три диапазона:

а) 4 намалени (технологични), осигуряващи скорост на движение от 0,5 до 1,8 км/час; тези скорости се използват при разсадо-посадъчните работи;

б) 4 работни — за извършване на работните операции в диапазона от 2,8 до 8,8 км/час;

в) 4 транспортни — в диапазона от 7 до 23 км/час.

Българско самоходно шаси СЩ-22 Balgarsko samohodno shasi SSh-22
Българско самоходно шаси СЩ-22 

Самоходното шаси СШ-22 има и четири силоотводни вала за задвижване на селскостопански машини. Единият е с независим превод и с брой на оборотите 540 за 1 мин., докато другите 3 силоотводни вала са зависими от скоростта на движение.

Съединителят на СШ-22 е двудисков и позволява отделно изключ­ване на силовото предаване и независимия силоотводен вал. Това дава възможност, когато самоходното шаси се наложи да бъде спряно във време на работа, да не се спира задвижването на работните органи на селскостопанските машини, с което същите се самоочистват.

Ако можеше да говори, самоходното шаси СШ-22 щеше да се похвали с разделно-агрегатна навесна система. При нея управлението на навесните машини се извършва от хидрав­лична система чрез два силови цилиндъра, присъединени с гумени мар­кучи към разпределителя. Цилиндрите могат да се местят по рамата на шасито или да се монтират към задната навесна система и следозаличителното устройство.

Самоходно шаси СШ-22
Самоходно шаси СШ-22

Предвид специалното му предназначение, самоходното шаси СШ-22 има висок просвет — 766 мм. Междуколесното разстояние е променливо от 1218 до 1806 мм през 50 мм.

Трябва да отбележим, че доброто решение на просвета и междуколесното разстояние са позволявали на самоходката свободно да преминава над зеленчуковите и техническите култури и да обработва междуредията им, без да ги поврежда. Освен това самото конструктивно решение на шасито осигурява много добра видимост към селскостопанските машини, разположени пред тракториста, докато той изпълнява различните видове междуредова обработка.

         По-горе споменахме, че това е втората статия в нашия сайт, посветена на тази щуротия. Ако искате да навлезете по-надълбоко в тайните на това чудесо, ви каним да разгледате ето това наше писание:

Българско самоходно шаси от 1962

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *