Български фризер Мраз ЗД 70
Новото в колекцията на Сандъците – Sandacite е българският домашен фризер Мраз ЗД 70! :)
Тогава са го наричали ,,домашен замразител“.
Домашният фризер Мраз ЗД 70 служи за замразяване на пресни хранителни продукти и за съхранение на такива в замразено състояние за продължителен период при температура – 18°С и по-ниска. Произвежда се от 1979 г. в хладилния завод Антон Иванов в София.
Изпълнен е като правоъгълен шкаф, боядисан по специална технология с бяла боя. За топлоизолационен материал е използуван високоефективен твърд пенополиуретан. Вътрешният изглед и устройството на фризера са показани на фиг. 2.
Охлаждането в хладилната камера се осъществява от херметичен фреопов агрегат, компресорен тип, зареден с хладилен агент фреон 12. За смазване на компресора се използва специално масло, количеството на което, както и на фреона, не се изменя в процеса на експлоатацията на замразителя.
Регулирането и поддържането на температурата в хладилната камера се осъществява с помощта на термостат.
Електрическата инсталация на фризера, включваща командно табло за контрол и наблюдение на режимите на работа, е напълно електрообезопасена.
Фиг. 2. Разположение на елементите:
- Врата
- Командно табло
- Отделение за замразени продукти
- Кошница за замразени продукти
- Регулируеми крачета
- Шкаф
- Отделение за замразяване на пресни продукти
- Изпарител
- Указание за продължителността на съхранение в месеци
Пускане в експлоатация и режими на работа:
Пускането и контрола на различните режими па работа на фризера Мраз ЗД 70 се осъществява чрез командното табло, намиращо се на лицевата страна под вратата в дясната страна.
Включването за работа се извършва с помощта на дясното копче от таблото, при което светват зелената и червената лампички. При достигане на температура —18°С червената лампичка изгасва. Поддържането на желаната температура в замразителя, в зависимост от определения режим па работа, се осъществява автоматично чрез термостат.
Режим на консервация:
Този режим се прилага, когато във фризера има само замразени продукти. При режим на консервация температурата в хл. камера се поддържа автоматично около —18°С. При установен режим на консервация свети само зелената лампичка от командното табло.
Режим на замразяване:
Режимът на замразяване се задейства чрез включване и на лявото копче, при което светва и жълтата лампичка. Прилага се когато в замразителя се поставят пресни продукти. Агрегатът заработва непрекъснато и температурата в хл. камера се понижава и поддържа около —-24°С.
Замразяването на пресни продукти във фризера Мраз ЗД 70 се осъществява само в изпарителя.. Продуктите трябва да бъдат добре почистени w опаковани в пластмасово или алуминиево фолио, в разфасовка, удобна за еднократна употреба. Препоръчва се при подреждането отделните пакети да не се допират един до друг. След замразяване на продуктите лявото копче се изключва и жълтата лампичка изгасва, а замразителя започва да работи автоматично в режим на консервация.
Ориентировъчното време за замразяване на пресни продукти при околна температура около 25° С е както следва:
5 кг за 12 — 14 часа
9 кг за 18 — 22 часа
12 кг за 26 —- 29 часа
При околна температура 32°С времетраенето за замразяване на домашния фризер Мраз ЗД 70 се удължава с около 4 часа. Замразените продукти се съхраняват в кошницата, а когато няма пресни за замразяване, това може да става и в изпарителя.
Червената лампичка свети само при първоначално включване на фризера, до понижаване на температурата в хладилната камера под — 15*С. При установен режим на замразяване или консервация, същата лампичка може да свети за кратко време при едновременно поставяне па по-голямо количество пресни продукти.
Ориентировъчните срокове за съхранение на някои продукти са дадени в показаната таблица:
Наименование | Приблизително време на съхранение в месеци |
Телешко месо, Говеждо месо, Агнешко месо, Пилета (цели и парчета), Зеленчуци | 12 |
Яйца
Пуйка Заек Фазан Дива патица, Плодове |
10 |
Кълцано месо, Кайма | 8 |
Свински котлети
Сирене Кашкавал Хляб Кейк |
6 |
Масло
Патица |
5 |
Свинско месо | 4 |
Риба
Гъска Наденица, суджук, луканка (преспи) Печено (месо, кюфтета) Млеко, Крем, Сладолед, Готвени ястия |
3 |
Торта
Паста |
2 |
Българският фризер Мраз ЗД 70 притежава много добра термостабилност, благодарение на което при спиране на електрическия ток, температурата в камерата се повишава сравнително бавно, като за около 12 часа достига около —9 гр. С. В такива случаи е желателно вратата на фризера да не се отваря, а ако се наложи, това да става за много кратко време.
ЕЛЕКТРИЧЕСКА СХЕМА НА фризера Мраз ЗД 70:
Българският домашен фризер Мраз ЗД 70 е произвеждан в два варианта:
- С командно табло, ЗД-70
- Без командно табло, ЗД-70А
Вариантът с командно табло е подробно описан по-горе,
ВАРИАНТ БЕЗ КОМАНДНО ТАБЛО – МРАЗ ЗД 70А
По-късно внедреният нов вариант на замразителя се характеризира с много по-висога надеждност в експлоатацията. Същевремешо, по този начин се предоставя елементарна простота за неговото обслужване и поддържане, а вероятностите за дефектираме са сведени само до теоритичния минимум.
Регулирането и поддържането на температурата в хладилната камера се осъществява с помощта на специален термостат напълно автоматизирано. Той е регулиран и настроен в завода да поддържа постоянна температура от минус 18°С.
В процеса на експлоатацията не се предвижда потребителят да променя настройката на термостата, установена при заводски условия. Именно във връзка с горното, термостатът не е комплектован с настройващ диск /копче/.
Пускането на замразителя в работа става чрез включване на захранващия му шнур в ел. мрежата /контакта/.
Всички технически данни и указания за експлоатация на фризера Мраз ЗД 70, остават валидни и за варианта без командно табло.
За този вариант има отделна ел. схема:
Вашият коментар