Български фризер за сладолед

Тука имаме един български фризер за сладолед от 1972

Вижте в Sandacite.BG един мноого стар български фризер за сладолед!

Български фризер за сладолед
Български фризер за сладолед

Много пъти сме казвали, че колкото по-стар образец открием от нещо, толкова по-добре. В днешния случай това е точно така, защото след КЗП 315, който е български фризер от началото на 80-те, попаднахме и на това чудилище, наречено КПЗ 0,3. Това е отново замразител (,,консерватор на продукти замразени“), но не знаем как да тълкуваме десетичната дроб след това. Мислим си обаче, че може да е трета поред разработка на завода.

Поначало КПЗ-то е предназначено за дългосрочно запазване на сладолед, но и на други разнообразни хранителни продукти и готови яденета. Разработен е в две разновидности – с единичен и с троен капак – което определя колко точно тежест ще Ви се наложи да вдигнете, преди да се доберете до вкусното съдържание в търбуха.

Фризерът е разработен вероятно в Института по хладилна и климатична техника в София. Произвеждан е от завод в системата на ДСО ,,Битово машиностроене“, може би – ,,Хладилна мебел“ в Сливница или Хладилният завод ,,Антон Иванов“ в София. Ето му и рекламки от когато е бил нов:

Български фризер за сладолед
Български фризер за сладолед
Български фризер за сладолед
Български фризер за сладолед

Ето и най-важните технически данни за КПЗ. Обемът на варианта му с един капак е 330 литра, а на онзи с троен – 300. И двете модификации могат да поддържат в търбуха си температура -18 градуса при температура на околната среда 32 градуса. Мощността им е 250 вата. Компресорът, разбира се, е с хладилен агент фреон.

Как и къде можете да поберете тази ракла, ако някога Ви се случи да я намерите? Дължината и на двата фризерни варианта е над метър – 1420 мм, а широчината – 760, но само тройнокапачният фризер е малко по-нисък от събрата си – 825 срещу 880 мм. Абе, може да го поберем в коридора, какво ги мерим само… само въпросът е накрая ние самите в кой ъгъл ще трябва да се заврем. :)

Модификацията с единичен капак тежи 202 кг, а другият – 195. Като се имат предвид това и обемите, вероятно КПЗ не е гласен за домашно, ами за професионално използване – в разни ресторанти и други такива места. Не са Ви направил 300 литра хладилен търбух да си държите вътре сладолед като за цел блок. :)

А ето тук подробни данни и за едно малко битово фризерче, което още се използва в една сладкарница на бул. Васил Левски:

Български фризер Мраз ЗД 70

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *