Усилвател VIC 1250P - схема

Български усилвател VIC 1250P + схема

Български усилвател VIC 1250P + схема

Български усилвател VIC 1250P + схема
Български усилвател VIC 1250P + схема

VIC 1250P е български 2 х 50 вата битов усилвател, производство от началото на 90-те г. на предприятието Оптед ЕООД Пловдив.

С него е твърде добре запознат нашият потребител chronometer, затова ще цитираме неговото описание и впечатленията му от изделието:

,,Касае се за усилвател за бита, с мощност от 2Х50 вата на товар осем ома и честотна лента 20-50 000 Hz. Транзисторно крайно стъпало, реализирано с чешки дарлингтонови транзистори KD 366 и KD 367. Предусилвателите са реализирани с малошумящи ОУ 5534. Усилвателят свири като западен среден клас, субективното усещане от звука е отлично. Това е така, ако всичко му е наред. За съжаление обаче, усилвателят е произвеждан в годините на „великото нямане“ и производителят разчиташе на наследената от соца елементна база, която бързо се топеше и трябваше да се правят всякакви вариации, някои от които крайно неуспешни, в името на продължаване на производството. Така например, усилвателят се окомплектоваше и продаваше в два варианта – като завършено изделие и като набор /кит/. Отначало се стараеха върху качеството на завършеното изделие, след това напускаха сглобени китове като завършени усилватели, на които все нещо им куцаше и искаха доработка, за постигане на първоначално заложеното качество. А китовете, които трябваше да сглоби и оживи потребителят, бяха меко казано кошмарни! Там блъскаха потенциометри с каквито имат стойности, без да изменят схемотехниката съобразно тях, което кошмарно се отразяваше на тонкорекцията. Потребителят или трябваше да си преизчисли тонкоректора, или да си купи и монтира нови потенциометри. Потенциометърът „усилване“ беше без средна точка за „лауднеса“, което водеше до всякакви „творчески“ решения, едно от друго по-калпави.
Разбира се, решението беше само едно – друг потенциометър със средна точка. Трансформаторите бяха два! Но не бързайте да се радвате – не за разделно захранване на двата канала. Свързваха последователно вторичните намотки, за да получат двуполярно напрежение за крайните стъпала! Входният комутатор беше реализиран с рид релета – само по себе си авангардно, но вгорчаващо живота решение, тъй като едно от релетата не беше монтирано, а просто подхвърлено в комплекта и не съответстваше на определеното му по платката място. Поради липса на всякаква инструкция за монтаж и оживяване и дори на схема, закупилият кита стигаше донякъде с монтажа и в един момент вече не можеше да се справи с толкова липса на логика и трябваше да утъпче пътека до Оптед, където бавно и полека му разкриваха заложените к*р капани и „милостиво“ му даваха възможност да се набута още за частите, без чиято смяна не можеше да се мине. Беше много „емоционална“ процедура сглобяването на това усилвателче, майката му и тази на производителя бяха най-споменаваните роднини! Но пък, когато си отстранил всички пречки и оживил и настроил правилно усилвателя, удовлетворението нямаше край! Особено като го сравниш с някои от ширпотребаджийските усилвателчета – например бюджетните модели на Сони. Трепеше ги като маче в дувар! Разбира се, не говорим за големите култови модели.“

Отдавна из българския интернет се търси схемата на този прочут усилвател. С помощта и съдействието на нашия приятел инж. Васил Бояджиев (vvb) я качваме тук:

vic1250p-схема
vic1250p-схема
vic1250p-схема-1
vic1250p-схема-1

Ето и един друг вариант с различия в стойностите на някои елементи, изпратен от наш потребител:

vic1250p-схема-крайно стъпало
vic1250p-схема-крайно стъпало

Share this post

Comments (2)

  • митко Reply

    тези схеми за предуслвателя или за крайното стъпало sa

    15.05.2016 at 19:21
  • Vasilen Reply

    edin vypros kakva cena moje da e nqma info v neta obyrnah go 3 pyti

    24.06.2017 at 16:19

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *