Телевизор Опера 4 - реклама в сп. Архитектура, 1963

Какво знаем за тайнствения телевизор Опера 4?

Наваксайте с инфото за странния телевизор Опера 4 в Sandacite.BG!

Телевизор Опера 4 - реклама в сп. Архитектура, 1963
Телевизор Опера 4 – реклама в сп. Архитектура, 1963

Добре известно е, че Първият български телевизор е Опера, но не е много ясно кои са неговите наследници. Защото първата Опера е РТ43-60Е, но след нея има 2, 3 в два варианта и една интересна, но досега невиждана от нас на живо – Опера 4 се нарича. Този телевизор е като снежния човек Йети – има много свидетелства за него, че съществува, но никой не го е виждал, та да потвърди. Източниците ни са данни от техническата литаратура. Въз основа на тях сега ще се опитаме да съберем тук всички сведения, които имаме за него.

Най-старата публикация за Опера 4, която успяхме да намерим, е от 1963 г. и е реклама в сп. Архитектура. Там е отбелязано, че Слаботоковият завод в София пуска в производство нов модел телевизор Опера, за който е отбелязано, че е ,,12-канален телевизионен приемник. Има крайно облекчено обслужване поради автоматичното поддържане на редовата и кадровата честота, на хоризонталния и вертикалния размер, яркостта и контраста“. Горното изображение е именно от тази реклама.

По-подробна информация за Опера 4 намираме в книгата на инж. Маргарит Серафимов ,,Телевизионни приемници“, изданието от 1977 г. Там на 30 стр. за Опера 4 е отбелязано, че ,,главните различия с предходния модел Опера 3 са в наличието на термистор, свързан последователно на бо­бините за вертикално отклонение (тук по-долу фиг. 2), в захранването на анодната верига на задава­щия блокинг-генератор за вертикално откло­нение от стабилизирана с варистора R163 част от бостерното напрежение (фиг. 3) и в честотнозависимата отрицателна обратна връзка в крайното стъпало за вертикално отклонение“ (фиг. 4). Ето ги и тези три места от схемата:

Телевизор Опера 4 (фиг. 2)
Телевизор Опера 4 (фиг. 2)
Телевизор Опера 4 (фиг. 3)
Телевизор Опера 4 (фиг. 3)
Телевизор Опера 4 (фиг. 4)
Телевизор Опера 4 (фиг. 4)

Най-сетне, пълната схема на телевизора откриваме в албума на Иван Петров ,,Радио- и телевизионни приемници“ и сме Ви я предоставили за изтегляне ето тук ==> Телевизор Опера 4 – схема

Не знаем обаче в какъв тираж е произвеждана Опера 4, но със сигурност е доста малък, като се има предвид че 1 и 2, които са в по 4 – 5000 бройки, ги намираме (особено 1), а 4-ката я няма никаква. Ако рождената година на този модел е 1963 и той наистина е най-усъвършенстваият след 3-ката, защо не са продължили с него, а вместо това 3 се задържа на конвейера чак то 1969 г.? Тайна!

Първият български телевизор Опера 1

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *