магнетофон-мелодия

[1964 – 5] Български ролков магнетофон Мелодия МК5 + схема

[1964 – 5] Български ролков магнетофон Мелодия МК5 + схема

[1964 - 5] Български ролков магнетофон Мелодия + схема
[1964 – 5] Български ролков магнетофон Мелодия + схема
През 1961 г. на Пловдивския панаир е представен български магнетофон Мелодия МК3, който според човек, работил по него, е първият такъв апарат от поредицата, който влиза в серийно производство – предните два са МК1 и МК2, но те най-вероятно са само опитни прототипи. Две достоверни сведения ни казват, че през същата 1961 година започва и серийното му производство в завод Електроакустика в Михайловград (дн. Монтана). Тук се се запознаем с модела МК5, който е много по-разпространен, има съвсем малки разлики с него и е пуснат през 1964 или 65 г.

Мелодия е двупистов, двускоростен магнетофон за запис и възпроиз­веждане на музикални и говорни проограми от микрофон, радио, грамофон и магнетофон , при скорости 4.75 см/сек. и 9.53 см/сек.

магнетофон-мелодия
магнетофон-мелодия

Размерите на магнетофона Мелодия са 335 X 275 X 165, а теглото му е 9.5 кг.

ролков-магнетофон-мелодия
ролков-магнетофон-мелодия

Той има два високогово­рителя, вградени в кутията, моментен стоп, бързо пренавиване на лентата в двете посоки и удобно клавишно командуване. Честотната му характеристика е от 50 до 10 000 хц. Нелинейните из­кривявания са по-малки от 5%. Дина­миката му е 45 дб. Пригоден е да работи с лента CPI – 350 метра. Към магнетофона може да се включи допълнителен външен високоговорител. Има изход за далечно командуване и може да се използува като диктофон.

лампов-магнетофон-мелодия

Тук можете да изтеглите схемата на ролковия магнетофон Мелодия 

магнетофон-мелодия-схема
магнетофон-мелодия-схема

Бихме се радвали да харесате и Фейсбук страницата на сайта, за да следите и другите ни прегледи на българска техника – https://www.facebook.com/sandacite

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *