Български радиокасетофон РМС 323 + схема

Български радиокасетофон РМС 323 + схема

Български радиокасетофон РМС 323 + схема

Български радиокасетофон РМС 323 + схема
Български радиокасетофон РМС 323 + схема

Това е радиокасетофон  от типа гетобластер. Произвежда се от втората половина на 80-те в Завода за радиоприемници Велико Търново (вероятно 1987-8). В тази публикация, освен схемата, ви предоставяме и спомени на инж. Цоньо Цонев, който е свидетел на производството на РМС 323.

Снимките са от колегата velqn:

радиокасетофон-рмс-323 (5) радиокасетофон-рмс-323 (4)

,,С произвеждането на първият радиоприемник в града  (,,Комсомолец“) започва славната история на ,,Радиозавода“ в град Велико Търново.Заводът беше едно от най-елитните промишлени предприятия в града ни. С прекратяването на радиопроизводството започна и началото на неговото разграбване. Петдесет години радиопроизводството беше лицето на завода. През годините се сменяха имената(КРТА, БИТОВА ЕЛЕКТРОНИКА, ЗТРА, ЗМР), но само хората работили там ги помнят. Всички останали, а и хората от страната, които още си спомнят за него си го знаят като Радиозавода. Мислех да не пиша за Радиопроизводството, защото не съм участвал пряко в производствения му процес. Моят приятел инженер Тихомир Манев обаче, ми прати снимка с двама от конструкторите от екипът създал великолепния за онова време стерео радиокасетофон РМС – 323.

Това са инж.Милко Иванов(ръководител на проекта) , който отговаряше за радиото и инж.Атанас Велизаров( вляво) за магнетофона. За съжаление и те вече не са между живите, а е хубаво да се отбележи за техният съществен принос в развитието на завода. Огнян Петров, Костадин Стателов, Мария Касакова Катя Стателова също имат съществен принос за внедряването на изделието. Производството на РМС-323 започна в началото на 1987 година. Беше труден за производство, но си беше едно много стабилно, качествено и надеждно домашно устройство за озвучаване. В продължение на десетилетие с него се озвучаваха домашни партита, тържества и банкети в по-малки зали.
Доста години притежавах РМС-323 и бях много доволен. По това време започнаха да се внасят аналогични модели на фирмите ,,SONI“, ,,HITACНI“, ,,SANYO“ и тн. Смея да твърдя, че за тогава РМС-323 им отстъпваше единствено само като дизайн. Като мощност, плътност и качество, звукът на нашият модел ги превъзхождаше.
Със средночестотните български високоговорители от 4 Ома,
4 Вата(реални) доброто озвучаване беше гарантирано. Качеството на голяма част от сегашните китайски високоговорители с подобен размер и клас и с надпис върху етикета, че са с 300 Вата мощност, значително отстъпва както по сила, така и по качеството на възпроизведения звук. Дори и след като са минали над 30 години, минавайки покрай някой гараж, още може да чуете музика възпроизведена от РМС-323.“

Цената за 1 брой  е била 486 лв, между другото!

Схема на радиокасетофона РМС 323

 

РМС 323 схема RMS 323 shema
РМС 323 схема RMS 323 shema

Повече снимки – в тази тема – http://www.sandacite.bg/forum/viewtopic.php?f=28&t=3494&start=10

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *