Български монитор ВКП 200

Рядък български монитор ВКП 200

В Sandacite.BG открихме рядък български монитор ВКП 200…

Български монитор ВКП 200
Български монитор ВКП 200

Наскоро при нас пристигна ето тази любопитна находка. Тя ни напомни за големите български компютри, онези с размерите на гардероб. Оказа се обаче, че новият ни експонат не е част от тях.

ВКП 200 е български лампов монитор. Произведен е през втората половина на 70-те г. Използван е в диспечерските устройства – на него е наблюдавано изображение, предавано от видеокамера в реално време, предаване в студио и т.н.

Български монитор ВКП 200
Български монитор ВКП 200

Особеното при него е, че той няма кутия, а кинескопът с шасито влизат като чекмедже по релси в метален станок на компютър, голям като гардероб! 😃 Забележете дупката в горния и долния десен ъгъл – тя е за болт, с който мониторът се фиксира за станока. И в 4-те ъгъла има такива дупки за фиксиращи болтове.

Получихме монитора с предвидливо извадени лампи, които сложихме в специално пликче. Ако не бяха извадени, вероятността да се счупят при транспорта щеше да е голяма, защото този монитор няма и капак.

Изглед към шасито. Кинескопът на монитора е съветско производство, диагоналът на екрана е 19 инча. Металните рамки на шасито и трансформаторът на захранването правят ВКП 200 учудващо тежък за размерите му монитор:

Български монитор ВКП 200
Български монитор ВКП 200

Отдолу има два потенциометъра за регулиране на яркостта и контраста. Други няма, защото ВКП 200 е черно-бял монитор. Ако се чудите какво означава съкращението – ,,видеоконтролен приемник“.

Български монитор ВКП 200
Български монитор ВКП 200

Не знаем обаче в кой завод е произвеждан.

Имаме доста нови находки, но поради липса на време не успяваме да качим своевременно всичко в сайта. Но обещаваме да се поправим! :)

А ето тук приказка и за още един наш монитор:

Български компютърен монитор ВКП 171 + схема

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *