Български минотърсач МТ-66

Български минотърсач МТ-66 – всичко за него

В Sandacite.BG днес ще Ви запознаем с български минотърсач МТ-66! :)

Български минотърсач МТ-66
Български минотърсач МТ-66

Минотърсачът МТ-66 е военен уред от 1966 г. Предназначен е за откриване на предмети от черни  и цветни метали или предмети, съдържащи в себе си метал и намиращи се в почвата, под снега, във вода или зад други прегради от немагнитни материали. Това е металотърсач, металодетектор. Обаче тъй като голяма част от мините имат метал в себе си, този уред може с пълно право да бъде начене минотърсач.

Полупроводниковият индукционен минотърсач МТ-66 се състои от:

  • търсещ елемент, който представлява херметична пластмасова кутия, изработена от полиамид. В нея се намира генераторната бобина, двете намотки на приемника и елементите на самия генератор;
  • кутия с тръба. На края на тръбата има шарнирно съединение, към което е прикрепен търсещият елемент. По този начин може да се променят ъглите на търсещия елемент и тръбата според позата на работя с минотърсача (лежейки, стоейки);
  • усилвателен блок;
  • дръжката на уреда, която е същевременно и гнездо за батерии;
  • наушници;
  • стоманена сонда, чийто алуминиев корпус е свързан с резбово съединение към дръжката;
  • брезентова торба с презрамка, предназначена за носене на минотърсача.

Търсещият елемент е изработен от удароустойчива пластмаса и представлява херметично затворен правоъгълник, в която се намират генераторната и две приемни бобини. Генераторната, получавайки захранвате от усилвателния блок, създава променливо магнитно поле, а двете приемни бобини под въздействието на това поле генерират сигнал. Когато в магнитното поле отсъстват метални предмети, сигналите на двете приемни бобини са равни по стойност и противоположни по фаза. Резултиращият сигнал е равен на нула. Изкривяването на магнитното поле, вследствие на попадащите в него магнитни предмети, предизвиква расзтройване на приемните бобини и сигналът става различен от нула. В зависимост от масата на предмета и разстоянието до него силата на сигнала се променя.

Търсещият елемент е напълно херметичен и позволява потапяне във вода.

Усилвателният блок е предназначен да се помести в него тристъпален нискочестотен транзисторен усилвател.

Отгоре са монтирани два потенциометъра, с които се настройва апаратът миниатюрен ключ и контакт за наушници.

В усилвателния блок сигналът се приема и обработва.

Минотърсачът се настройва, като се върти ту единият, ту другият потенциометър, така че да се постигне минимално равнище на звуковия сигнал в наушниците (с въртенето се съгласува  работата на приемните бобини).

Усилвателният блок е дуралуминиев и херметичен. Поради това е защитен от дъжд, кал и кратковременно потапяне във вода. Брезентовата торба е предназначена за носене на минотърсача, слушалките и сондата.

Наушните слушалки служат за индикация на открит метален предмет. Когато в зоната на откриване няма такива, в наушниците се чува само тих звуков фон. Когато обаче се открие метален предмет, започва свистене, което е толкова по-силно, колкото търсещият елемент се приближава към предмета. Най-силен звук се чува, когато центърът на търсещия елемент се намира над центъра на масата на мината. Това позволява да се определят размерите на предмета, точното му местоположение и колко дълбоко е заровен той.

Сондата е предназначена за уточняване на местоположението на мината и дълбочината ѝ, след като тя вече е открита от търсещия елемент. Сондата може да се използва и за ръчно откриване на мини.

ТАКТИКО-ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ НА МЕТАЛОТЪРСАЧА МТ-66

Тип – индукционен металодетектор

Време за непрекъсната работа с 1 комплект захранващи източници – 100 часа

Време на работа без донастройване – 30 мин

Допустима макс. дълбочина на потапяне във вода – 1,2 – 1,5 м

Работна честота – 200 – 2500 херца

Маса на минотърсача в опакова – 3,3 кг

Маса в работния комплект – 1,9 кг

Захранващ източник – батерия с напрежение 4,5 волта

Работен ток – 7 милиампера

Температурен диапазон на употреба – -20 до +50 градуса Целзий

Минотърсачът МТ-66 е приет на въоръжение през втората половина на 60-те години и поради своята здравина се използва и до ден-днешен. Разбира се, той  е много остарял, но дошлият на смяна в средата на 80-те МТА-86 имал големи недостатъци – скъпа литиева батерия, пластмасов шарнир, който лесно се чупел и бил по-скъп.

Едно от незаменимите предимства на МТ-66 е лесната замяна на батерията му. Това е специален елемент с цилиндрична форма 4,5 волта. Във военни условия съществувал дефицит на захранващия източник. И така не е ясно на кого му е дошла идеята да се създаде ерзац (заместител) – да разглоби обикновена плоска 4,5-волтова батерия за фенерче и да увие трите елемента с тиксо и така да получи батерия с цилиндрична форма с нужните размери. Може би този евтин захранващ източник е станал основната причина за дългата служба на МТ-66.

Освен безспорните си положителни качества обаче, МТ-66 има и недостатъци: няма ръкохватка за удобно държане, което води до бърза умора на ръката по времена работа, основният тон в наушниците е много силен – не може да се работи повече от 30-ина минути, тъй като от него започва да боли главата. В днешно време МТ-66 се смята малко пригоден за употреба, тъй като количеството метал дори в мините разработка от 70-те години е малко, особено в противопехотните и заради това минотърсачът не осигурява надеждното им откриване.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *