Стари колони Респром Делта ОТ-51

Български колони Респром Делта ОТ-51

 Вижте всичко за нашите колони ОТ-51 Делта в Sandacite.BG!

Стари колони Респром Делта ОТ-51
Стари колони Респром Делта ОТ-51

С тази публикация започваме серия от няколко последователни, които ще посветим на българските колони, защото тях мислим, че не сме ги отсрамили добре. :) Първата от тях е за колоните модел ОТ-51 (озвучително тяло) и с търговска марка Делта. Произвеждани са в благоевградския Завод за високоговорители ,,Гроздан Николов“. Отвътре са им монтирани също български високоговорители от същия производител.

Историята на тези трилентови колони започва в края на 70-те години в секция Електроакустика (ръководител – доц. Димитър Попянев) на Института по радиоелектроника и технологии в София. Тези колони са предназначени за битови нужди и съответно да работят на закрито. Изпол­звани се за озвучаване на малки и средни по размер помещения – като обществени са­лони, фоайета, заведения тип кафене  сладкарница и т.н.

Озвучителните тела са с кутия от дървесни плоскости, дебели около сантиметър. В нея се крият 3 високоговорителя – ВКН 1241, ВВК131 и ВЛД40-15. Номиналната мощност на ОТ-51 е 20 вата, а импедансът – 16 ома. Честотният обхват е между 50 и 20 000 херца. Ето и още спецификации:

Стари колони Респром Делта ОТ-51
Стари колони Респром Делта ОТ-51

ОТ-51 действат като изнесени високоговорители. Те не са предвидени за комплектуване към някоя уредба конкретно, ами към широк набор такива (тип Респром Студио 1, но далеч не само) – радиоприемници, грамофони с усилвател, магнетофони и към маломощни крайни усил­ватели. Могат да се използват както за монофонични, така и за стереофонични системи от среден клас.

Стари колони Респром Делта ОТ-51
Стари колони Респром Делта ОТ-51

Като големина размерите им са 720 х 440 х 250 мм, а една такава колона тежи 23 кг.

Изнасяни са за бившия Съветски съюз от Външнотърговската организация Електроимпекс (която е изнасяла и цялата друга продукция на този завод, разбира се).

Серията колони от този тип обхваща 4 модела, чиято марка е една от първите 4 букви в гръцката Азбука – съответно Алфа, Бета, Гама и Делта. Е, започнахме отзад напред, но все пак напредваме към отсрамването. :) Очаквайте ни скоро пак!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *