Българско видео

През 1984 излизат първите БГ видеокасети с филми – Българско видео

В Sandacite.BG разучихме кой пръв у нас предлага комерсиални видеокасети – това е фирма Българско видео.

Касета на Българско видео
Касета на Българско видео

Наскоро Ви предложихме статия от 1988 г., която оживено коментираше колко нискокачествени са филмите, които се предлагат на българските зрители чрез продаваните на черния пазар видеокасети през  този период. В тази статия се засягаше дейността и на една организация, която ни заинтересува с това, че всъщност е първата българска филморазпространителска фирма.

VHS НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

Става дума за Българско видео, създадена през август 1984 г. – както обикнвено, с постановление на Министерския съвет, а именно № 43 от 2.VІІІ.1984 г., считано от 1.VІІІ. На касетите адресът на фирмата е означаван като София, ул. Васил Левски № 7, но са можели да бъдат открити на бул. Самоков № 60, където и днес работи правоприемникът им.

VHS касета Българско видео - гръб
VHS касета Българско видео – гръб

Целта на тази стара българска фирма е да разпространява видеозаписи на VHS касети, а в репертоара влизат българска и чуждестранна продукиця – филми, концерти (напр. концерт на Държавния ансамбъл за народни песни и танци ,,Филип Кутев“) и т.н.

Касета на Българско видео, 1985
Касета на Българско видео, 1985

Това е първата компания за разпространение на фабрично записани видеокасети в Източна Европа. Именно чрез нея в България навлизат филмите на станалите впоследствие легендарни актьори Брус Лий, Чък Норис и други. Издаван е напр. ,,Извънземното“ на Спилбърг. Освен американски обаче, западните филми са изключително много италиански и френски – напр. с Ален Делон.

Първите видеокасети в България - лицевата страна на обложка
Първите видеокасети в България – лицевата страна на обложка

Обложките обикновено са красиви и рисувани, а както ще видите по-надолу, някои са и забавни и съдържат анимационен елемент (на първата илюстрация виждате една такава).

Видеокасета Българско видео, 1987
Видеокасета Българско видео, 1987

Източник: Videotekata.com

Обикновено филмите са дублирани на български и то наистина са качествени и са направени професионално. Кутиите също са по-различни от по-късните масови и като размер и дизайн съвсем приличат на западните.

Българско видео - емблема на френски от вътрешната страна на кутията
Българско видео – емблема на френски от вътрешната страна на кутията

Освен това, когато е трябвало да се организират новогодишни празници и тържества, Българско видео са предоставяли под наем на различни организации и институции VHS плейъри и друга техника (вероятно прожекционна) с разнообразен репертоар от филми и концерти, записани на касетките. Но това не е за частни лица.

Касета на Българско видео, 1985
Касета на Българско видео, 1985

КАК СЕ КАЗВА

Официално названието е Творческо-производствено и стопанско сдружение “Българско видео” към Националния комплекс “Художествено творчество, културна дейност и средства за масова информация”. По-късно, с Разпореждане № 17 на МС от 25.VІ.1986 г., предприятието е разделено на две – Творческо-стопанско обединение “Орфей” и Инженерингова организация “Видео и звук”.

Касети Българско видео, 1989
Касети Българско видео, 1989

Със Заповед № 14 на Министерството на икономиката и промишлеността от 20.ІІІ.1990 г. (и съгласувано с Комитета за култура) на основание Указ № 56 е създадена Държавна фирма “Аудиовизия-Орфей”, регистрирана от СГС с Решение № 2 от 31 юли 1990 г.

Българско видео - рекламен плакат от 1991
Българско видео – рекламен плакат от 1991

Източник: ФБ група Кварталната видеотека

Накрая настъпва и последното преобразувание – със Заповед № РД–09235 на МК от 3.ХІІ.1993 г. и Решение № 3 на СГС от 14.І.1994 г. фирмата е преобразувана в “Аудиовизия-Орфей” ЕООД. Тази фирма – под името Аудиовидео Орфей – съществува и досега и там се правят филми, клипове, обработката им в постпродукция, също субтитри, дизайн, изработка и субтитриране на DVD и Blu-Ray дискове, записи и стажове за студенти…

Видеокасета Българско видео, 1988
Видеокасета Българско видео, 1988

Източник: Videotekata.com

Накратко казано, историята на преименуванията изглежда така:

Творческо производствено стопанско сдружение (ТПСС) „Българско видео“ (1984–1986)

Творческо стопанско обединение (ТСО) „Орфей“ (1986–1990)

Държавна фирма (ДФ) „Аудиовизия-Орфей“ (1990–1994)

„Аудиовизия-Орфей“ ЕООД (1994–)

Българско видео - реклама
Българско видео – реклама

Източник: ФБ група Кварталната видеотека

КАСЕТИТЕ

Разпространяваните от Българско видео заглавия са официално позволени от държавните органи за гледане,  продават се в магазини и се дават под наем във видеотеки. Към 1988 г. в София има пет магазина за продажба и даване под наем на касе­ти, четири видеотеки (там се дават касети под наем – те са под шапката на ПУ „Комплексни услуги“), а освен това Българско видео има фирме­ни щандове за продажба в ЦУМ и магазините на „Нармаг“. В цяла България пък ма­газините общо са над 50.

При връщане на касетата задължително е трябвало да сте я пренавили, иначе…

Стара VHS касета
Стара VHS касета

Касетите са също български – Драгор – произвеждани в Завода за информационни носители ,,Динко Баненкин“ в Пазарджик, но преди той да започне да изработва видеокасети, се използват японски ,,Сони“, произведени във Франция и с перфектно качество:

Касета на Българско видео
Касета на Българско видео

Ето и интересна обява, която ни дава сведения за споменатия по-горе клон от дейността:

Българско видео - реклама
Българско видео – реклама

В нашия форум се появи тема, в която хора споделяха своите спомени и снимки; можете да я разгледате тук – http://sandacite.bg/forum/viewtopic.php?f=45&t=4261&p=28531&hilit=vhs+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE#p28531

Ето и голяма статия за българските видеокасети от завода в с. Драгор:

Видео Драгор – български касети

 

 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *