Български електронен кантар ВЕ-6

Български електронен кантар ВЕ-6 на Баланс Лясковец

Качвайте се върху новия електронен кантар от завод Баланс Лясковец, който намерихме в Sandacite.BG!

Електронен кантар от Баланс Лясковец
Електронен кантар от Баланс Лясковец

Това отгоре позната гледка ли ви е? На нас знаете ли как ни се прихапна месце… За да го купим обаче, първо трябва да ни го премерят на този електронен кантар, който още можете да срещнете тук-там из разни малки бакалии. Сега сме си наумили да ви покажем повече за него.

Той се появява съвсем в края на 80-те години и е произевждан от едно от легендарните български предприятия – Заводът за автоматични везни Баланс в Лясковец. Те са производител и на първата българска електронна везна изобщо. Това сега тук е нещо като неин наследник.

Електронният кантар ВЕ-6 се състои от няколко части. Отдолу има метален корпус с платформа, върху която се поставя онова, което ще теглим. Нагоре води тръба, а върху нея е монтирано таблото, с което се оперира с кантара. То има е с две лица, защото на всяко е разположено по едно LED екранче – за продавача и за клиента -за да му е ясно на последния, че никой не го лъже.. Клавишите са откъм страната на продавача, естествено, и са 2 на брой – цифровите и т.н. функционални клавиши,  с които се задействат различните функции, за да бъде кантарът по-удобен за работа.

Върху този кантар можете да претегляте всякакви предмети с тегло до 6 кг, но поначало е предназначен за употреба в хранителни магазини. Както вече сте се досетили, самото название ВЕ-6 означава ,,везна електронна с максимален товар 6 кг“. Операторът набира на кантара параметри като цена/кг за стоки (като всяка стока се означава с пореден номер) и така при претегляне на стоките на LED екранчетата бързо ще се изпише цената, която дължите, тоест този кантар сам ценоизчислява. Хранителният магазин обаче не може да бъде супермаркет, тъй като на една сметка могат да се добавят най-много 15 покупки.

Електронен кантар от Баланс Лясковец
Електронен кантар от Баланс Лясковец

ВЕ-6 използва максимално полезно електрониката и е доста по-умен от първия български електронен кантар ВЦЕ 10 – тук има повече функционалност, напр. можете да сортирате различните покупки по пореден номер, тегло, бройки или цена. Също така, клиентът може да помоли оператора да зададе максимална цена, до която купувачът да натрупва стоки и кантарът да покаже, когато тя е достигната.

Разбира се, един такъв уред е страхотно полезен в счетоводството на магазина – той може да запомни целия стокооборот за деня, което улеснява отчетността. Тази информация се записва във вградената памет на кантара. Ако изключим захранващото напрежение, тя пак щ се помни, но само до около 250 часа – явно тук паметта е енергозависима и се поддържа от някаква батерия. С вградения конектор RS232C ВЕ-6 може да се включи към принтер (напр. ИЗОТ 0230-М1) или към касов апарат с печатарка, за да се разпечата касова бележка, а и самият кантар може да работи като каса за непретеглени стоки. Тоест, ВЕ-6 има два режима на работа – като електронна везна и като каса. В кой да заработи, се командва също от клавиатурата.

Сега да видим и по-конкретните технически характеристики на кантара. Най-малко можете да го натоварите с 40 грамчета, защото явно няма нещо по-леко, което да искате да претеглите. ВЕ-6 разполага с т.н. тариращ механизъм, т.е. може да извади собственото тегло на стоката от нейната опаковка, като за да направи това, тя може да тежи най-много 2 кг. Най-високата цена на стока, която можете да въведете, е 999,99 лв, а най-скъпото нещо може да струва почти 1 милиард лв – 999999,99. На пръв поглед мож еда изглежда излишно много, но при хиперинфлацията вероятно е било полезно. Същото число е и максималната сума от стокооборота за деня, която може да се натрупа.

Кантарът отчита през деления, които са 3000 на брой, също както и проверочните му деления. Стойността на едно прекъснато деление отговаря на 2 грама. За таровото тегло този показател е същият, а таровите деления са 1000.

Кантарът тежи 7 кг – дооста по-малко от кажи-речи 30-килограмовия си събрат ВЦЕ-10 от 1985 г. Широк е 380 мм, дълъг 350 и висок 400. Работи при обикновено 220 волта напрежение и консумира 50 вата мощност.

Даа… много е готин! А като дизайн дори и сега е съвсем, съвсем приемлив.
Вижте тук какво представлява предшественика на ВЕ-6:

Първата БГ ценоизчисляваща везна ВЦЕ 10

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *