Български автомобил болид

Първият български автомобил болид (Формула) е от МОНТАНА?

Вижте май първия български автомобил болид в Sandacite.BG!

Български автомобил болид
Български автомобил болид

Такаа… Знаем, че болид е свръхбърз автомобил, пригоден за върхови постижения, главно в скоростта. Този вид коли са известни главно от Формула 1, но не се използват само там.

Освен Формула 1, съществуват и други такива шампионати – Формула 2 и 3. Формула 3 е серия автомобилни състезания, които се провеждат от 1950 г. – точно откогато и Формула 1. За разлика от него обаче, шампионатите могат да се организират от различни страни, стига да се спазват правилата и характеристиките, определени от Международната автомобилна асоциация (ФИА), която регулира и Ф1. Тоест, принципът на организиране тук е нещо като в националните първенства по футбол за клубни отбори.

Що се отнася до скоростта във Ф3, при завоите тя почти достига тази от Ф1, а 3-ката се смята за важна школа и подготовка за бъдещите пилоти във Ф1.

Изглежда, че Формула 3 е била (макар и все пак слабо) известна и в България преди 1990 г., защото вижте на какво се натъкнахме. Този болид открихме на корицата на един брой (3 или 4) на сп. Млад конструктор от 1973 г. Тези младежи около него са гимназисти и са били организирани в Окръжната станция на младите техници (ОСМТ) на Михайловград (дн. Монтана). Те са изработили автомобила в гаражи, намиращи се на мястото, където сега е ресторант-пицерия ,,Орбита“ в Монтана. Тъй като в тези Станции на младите техници често младите мозъци са изработвали иновативни и необичайни за страната ни неща, мислим, че това е първият български автомобил болид за състезания ,,Формула“. Изобщо не ни се вярва преди него да са изработвани други такива коли. С`а, то… нали знаете колко много обичаме първите български неща? :)

Остава загадка обаче дали това е било инцидентно или в тогавашна България действително са се провеждали състезания по Ф3. (Имало е само т.н. Формула Естер, но това е по-късно от 1973.) Знаем как се казва само един от създателите на Първия български болид – този вляво с блуза на цветни райета е Младен Петков Алексов. Не знаем обаче какви са техническите характеристиките на автомобила – в списанието нищо не е отбелязано. Доколкото успяхме да разберем, този построен е построен на основата на Вартбург, но не можем засега да кажем подробности. Мислим обаче, че не е зле за болида да се прегледат  и други периодични издания от този период – напр. Авто-мото. А има и хора, които можем да поразпитаме. Просто сега го намерихме това и решихме да Ви го качим.

Автомобилът е много готин и смятаме, че изнамирането му е истински принос в събирането на историята на българската техника. Към днешна дата не съществува, защото с течение на времето  е бил изоставен и разглобен поради безстопанственост. Но все пак – кой знае, че такава състезателна кола е изработвана и у нас? :)

Когато намерим нова информация, ще допълним тук. Засега хубав ден и поздрави!

А, ето и една друга много готина кола, няколко години по-стара от горната:

Български автомобил Хеброс 1100

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *