Бг магнитна аларма за врата Сигнал 2

Как работи Сигнал 2 – българска магнитна аларма за врата

Разгледайте една доста стара БГ магнитна аларма в Sandacite.BG – Сигнал 2! 

Бг магнитна аларма за врата Сигнал 2
Бг магнитна аларма за врата Сигнал 2

Ние тука винаги сме смятали, че трябва да полагаме колкото се може повече грижи за качественото разнообразие на нашата колекция българска техника, т.е. да й намираме възомжно най-разнообразни експонати, които да Ви представяме. Сигналните устройства, алармите и т.н. не са особено застъпени в нашия сайт досега, затова сега ще наваксаме.

Заводът за инструментална екипировка и нестандартно оборудване в Шумен е предприятие, произвеждало много интересни неща, от които обаче засега не сме качили нищичко. :( Днес ще Ви покажем едно тяхно изделие от 1991 г. на име Сигнал 2. Това е алармено устройство, което ще Ви извести пронизително, ако някой тръгне да краде в помещението, където сте поставили джаджата. Такива аларми бяха популярни през 90-те г. при честите битови кражби по магазини и апартаменти.

Както виждаме от снимката горе, сигнализаторът се състои от черна пластмасова кутия с капак, в която има датчик, а той пък се състои от магнитен шнапер, държач с магнитно управляем контакт и 2 свързващи кабела от него към кутията, дълги 2 метра. Задействането на алармата зависи от взаимодействието (т.е. появилото се магнитно поле) между магнитния шнапер и магнитно управляемия контакт, когато се доближат – това поле става причина да запищи алармата, а по-конкретно това става чрез електромагнитното рийд реле РМК 11105, монтирано на платката в кутийката. Кондензаторите пък са на КЕА.

Ето и как работи всичко. Завинтвате кутията отвътре в помещението съвсем близо до вратата и я завинтвате с четирите винта. Слагате в специалния отсек на алармата 2 батерии по 4,5 волта и така получавате 9-волтовото работно напрежение. На снимката виждате превключвател ,,ВКЛ./ИЗКЛ.“. Като натиснете ,,ВКЛ.“, алармата вече е в бойна готовност и трябва за 20 – 25 секунди да затворите вратата и да вдигнете панаира, защото иначе датчикът ще Ви сметне за нежелан посетител и ще завие почти до бога. (Има 0,15-ватово говорителче ВМ67АВ от Завода за високоговорители в Благоевград.) Когато пък сутрин влизате в помещението, за същия толеранс от 20 – 25 сек. трябва да изключите датчика, за да не стане същата патаклама. :) Пискливите звуци на задействаната аларма могат да се спрат само чрез изключване на захранването от превключвателя.

Бг магнитна аларма за врата Сигнал 2
Бг магнитна аларма за врата Сигнал 2

При монтажа е важно да направите следните неща. Пластмасовия държач закрепете към касата на вратата с два от винтовете за дърво, които виждате в найлоновото пликче в комплекта. С другите два винта пък монтирайте магнитния шнапер за вратата – виждате ли го тука долу, те бяха същите на кухненските талашитени шкафчета?

Магнитен датчик за врата
Магнитен датчик за врата

Поначало алармата е пригодена да се монтира на врати, които се отварят навътре. За врати, отва­рящи се навън, магнитният шнапер трябва да се поста­ви на вратата върху подложка отвътре, така че магнитно уп­равляемият контакт да остане между него и вратата. Това е много важно, защото, както казахме, работата на сигнализатора се основава на полето, която се образува между магнита в шнапера и държача с магнитно управляеми контакт. Затова е и важно така да монтирате тези два елемента, че при отваряне на вратата те да се разминават на разстояние 4 – 8 мм. Ако това разстояние е по-голямо, няма гаранция, че датчикът ще успее да се задейства.

Магнитен датчик за аларма
Магнитен датчик за аларма

Къде ще монтирате шнапера и държача, решавате Вие, но за предпочитане е това да бъде в горната част от стра­ната на бравата, за да се осигури по-голяма чувст­вителност.

Тъй като алармата работи на батерии, силата на пищенето й зависи от това доколко са силни самите те. Когато започнат да се изтощават, звукът също ще започне да отслабва и затова е добре да следите за това и при нужда да ги подмените.

И така, нали запомнихте? Стъпките са в този ред: отваряте вратата, включвате сигнализатора, отваряте вратата!

А, и друго… Ние имаме единствено 2-ката; Сигнал 1 нямаме, ама ако го намерите, не ни забравяйте и ни се обадете. :) Ето и едно друго нещо, пак алармено…

Стара българска аларма на ЗММ Технотроника София

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *