БГ медицинско бъбрековидно легенче

БГ медицински бъбрековични легенчета от 1930-те г.!

В Sandacite.BG открихме неизползвани наши медицински бъбрековични легенчета от 1930-те г.!

БГ медицинско бъбрековидно легенче
БГ медицинско бъбрековидно легенче

Вчера ни попадна тази невероятна находка. Става дума за две медицински легенчета в оригинален найлонови опаковки и производствени надписи ,,БЪЛГАРСКИ СФИНКСЪ АД“. Направо ни наелектризира видът им на никога неизползвани и неотваряни предмети, престояли като в жива капсула на времето толкова години. Абсолютен минт!

Бъбрековидното легенче е един от най-често използваните приспособления в болниците. Това е съд  за събиране на изхвърляния и други отпадъци при различни медицински процедури, като например дрениране на рани, уриниране, катетеризация и други.

БГ медицинско бъбрековидно легенче
БГ медицинско бъбрековидно легенче

Да кажем малко повече и за производителя. Емайлна фабрика ,,Български сфинкс” АД – София е създадена през 1937 г. със седалище София. Целта на дружеството е да произвежда емайлирани и алуминиеви съдове и поцинковани кофи. Дружеството използва фабрично помещение на бул. “Сливница”, което преди това служи за същите цели на други АД дружества: “Самобел” и “Юнион”. Основният капитал е 100 000 лв. Главни акционери са Иван Странски, Хенрих Бехар и Яков Гуревич. Фабриката прекратява дейността си на 23 декември 1947 г. по силата на Закона на национализация на частната индустрия и малките предприятия, като функциите му се поемат от ДИП “Български сфинкс”.

Интересна е емблемата на фабриката – лъв, който държи съд, навярно медицински:

БГ медицинско бъбрековидно легенче
БГ медицинско бъбрековидно легенче

Разбира се, ние няма да ги отваряме – не се чувстваме достойни за това. Ще останат така, както са най-впечатляващи – никога неизползвани и скоро ще навършат цял век!

А тук можете да почерпите информация за още една фабрика от Царство България:

Първите български електрически крушки

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *