БГ машина за почистване на сняг СВ-0,7

Как работи БГ машина за почистване на сняг отпреди 50 г.

В Sandacite.BG намерихме тази родна машина за почистване на сняг от средата на 60-те!

БГ машина за почистване на сняг СВ-0,7
БГ машина за почистване на сняг СВ-0,7

Понякога направо ни се замайва главата, като си дадем сметка колко много и главното – колко разнообразни видове техника е произвеждала България преди началото на 90-те! Току-що разбрахме, че било имало и българска снегочистачка! :)

Чудесото, с което ще ви запознаем днес, е разработено в специализирания Научноизследователски и проектоконструкторски институт по селскостопански машини (НИПКИССМ) в Русе през средата на 60-те години. Представлява устройство, в което основна роля играе огромен вентилатор, монтиран отпред. Русенската чудесия действа така. Първо се монтира на трактор – на предния му силоотводен вал. После, когато трактористът седне и потегли напред, двата остри ръба около кожуха на вентилатора се врязват в снежния пласт. Междувременно вентилаторът се върти с 280 оборота в минута и така снегът се засмуква, а сетне изхвърля зад него тангенциално наляво или надясно от машината на разстояние около осем метра.

Тази машина за почистване на сняг е преназначена за обезснежаване на алеи, тротоари, селскостопански дворове… Нарича се СВ-0,7. Било много удобно и защото самото то не се нуждае от отделен обслужващ персонал – достатъчен си е само трактористът на трактора.

При скорост на движение на трактора 3 км/ч антисняг джаджата може да разкара около 840 кубически метра ,,боклук“, а при 5,5 км/ч – около 1540 куб. м. Теглото на устройството е 162 кг. То е дълго 915 мм, широко 865 и високо 1125 мм. Конструктивният захват на СВ-07 е 700 мм.

Снегоизхвърлячът е проектиран да се присъединява към трактора Болгар 112, но вероятно е можел да работи и с други модели на Карловския тракторен завод (впрочем той май си работи и в момента).

Като стана дума за него, освен трактори, там са произвеждани и фрези – ето ви тук портрет на една такава:

Български почвени фрези ФН

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *