Високоговорител ВЛД12

БГ лентов високоговорител ВЛД12 – ИНФО

В Sandacite.BG изследваме нашия лентов високоговорител ВЛД12!

Високоговорител ВЛД12
Високоговорител ВЛД12

Здравейте, почитатели на старите джаджи! Досега в започнатата ни неотдавна серия справочни публикации за родно производство говорители не сме имали представител на лентовите такива, затова днес искаме да наваксаме – надяваме се да сме Ви полезни. :)

ВЛД всъщност означава ,,високоговорител лентов динамичен“. Този репродуктор е от електродинамичен тип и има нещо, което май нито един от досегашните експонати не ни е показвал – специален съгласуващ рупор. Произвеждан е в Благоевград и е вграждан в озвучителни тела, които трябва да възпроизвеждат с високо качество високите честоти от звуковия спектър.

Високоговорител ВЛД12
Високоговорител ВЛД12

Номиналната мощност на ВЛД12 е 12,5 вата, а номиналният импеданс – 4 +/- 0,6; 15 +/- 2,25 и 8 +/- 1,2 ома. Честотният обхват е между 2,5 и 40 килохерца, а неравномерността на честотната характеристика – </=  8 децибела. Коефициентът  на нелинейни изкривявания – над 4 kHz е 1,5 %.

Размерите на този интересен с формата си говорител са 250 х 124 х 184 мм и се монтира за кутията чрез винтове в четири отвора с по 5,2 мм диаметър всеки. Той е и тежък – 2,5 кг! Горе-долу колкото друго култово изделие, което вече сме Ви представяли – хард дискът ИЗОТ СМ5508.

Говорител ВЛД12
Говорител ВЛД12

За чужбина (главно СССР) говорителят е изнасян от държавната външнотърговска организация Електроимпекс – намирала се е диагонално срещу днешната централа на ВМРО, днес там се помещава някакъв съд. :) А немалкото обяви, които намерихме за ВЛД-то, доказват, че той още е актуален и търсен сред аудиофеновете в България! :)

Говорител ВЛД12
Говорител ВЛД12

Ето Ви и едно ценно указание как може да се ориентирате в лабиринта на буквите и цифрите, чрез комбинации от които се означават българските говорители:

ВАЖНО ИНФО – Означенията на българските високоговорители

 

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *