Антон Оруш M-tel Media Masters

Антон Оруш с награда от M-tel Media Masters 2017!

Шефът на Sandacite взе награда от престижен журналистически конкурс

Антон Оруш M-tel Media Masters
Антон Оруш M-tel Media Masters

Снощи, 08.ХІ.2017 г., в х-л Маринела в София (известен и като Японския хотел) се проведе церемонията по награждаването на участниците в Седмия конкурс на публикации на тема наука и техника M-tel Media Masters. Този конкурс се прави от 2017 г. и отличава най-добрите статии и видеоматериали на тема ,,популяризация на науката и техниката/технологиите“, появили се през годините.

Миналата година нашият сайт участва много дейно и в конкуренция с общо над 600 материала получи цели две номинации. Едната бе за ето това – ЕС 9002, а другата за… всъщност за какво беше.

Тогава  не взехме награда, но двете номинации още в дебюта ни на конкурса показаха, че сайтът ни е интересен за професионалната и компетентна журналистическа гилдия в България.

Така се изтърколи още една година, през която в Sandacite се натрупаха много други статии, а админът пописа много дейно и за външни издания – сп. Осем, в-к FibankNEWS, Наука OFFNews. Дойде време за тазгодишното кандидатстване. Този път изпратихме  три други материала, от които номинация спечели ,,Истинската история на съветския интернет“, публикувана за първи път в сп. Осем.

Антон Оруш M-tel Media Masters
Антон Оруш M-tel Media Masters

Почетните плакети на наградените участници

Журито тази година се състоеше от добре познатите журналисти Начо Стригулев от сп. „Мениджър“, Борислав Зюмбюлев от в-к „24 часа“, Сибина Григорова от Webcafe.bg, Ирина Недева от БНР и Мария Милкова от „Нова телевизия“.

И така стигаме до вечерта на награждаването. Когато админът зае мястото си в залата, той усети сърцето си да тупти все по-силно с наближаването на момента, в който водещият Бойко Василев щеше да обяви победителя в категория ,,Печатни медии – дълги форми“ (в която категория е поставен този материал). Случи се обаче така, че наградата взе Христо Николов от в-к Сега. Това не беше повод за тъга, защото нашата чудесна приятелка и главен редактор на Наука OFFNews Ваня Милева взе награда за свой материал и ние излязохме отпред да празнуваме заедно с нея. Тя е наш много добър приятел, а админът редовно пише в нейния сайт. Ваня е наистина душа човек, а освен това има забележително остра мисъл! На няколко пъти тя израззи съжаление, че админът не е взел награда, и подчерта задълбочеността на правените от него изследвания по история на техниката.

Докато си говорехме с Ваня и нейна приятелка, дойде човек от залата и ни помоли да влезем вътре. Ние го последвахме. След около две минути дамата, поканена на подиума – журналистът от БНР Ирина Недева – започна да произнася думи, които приковаха вниманието ни. Тя каза, че освен тези награди в различните категории, ще бъде връчена още една, ,,изненадваща и специална“ награда. ,,Може би нещо ще се случи и с теб“? – прошепна Ваня Милева. Админът още не смееше да се надява.

,,Аз не бях чувала за този автор допреди той да изпрати кандидатурата си за конкурса, но щом прочетох номинираната му статия, влязох в блога му и наведнъж изгълтах колкото можах от материалите му“ – добави Недева. Админът затаи дъх!

И моментът на истината дойде, когато журналистката прочете крайно любопитната реклама на радиоапарати марка ,,Телевизия“ от 1936 г., с която ние Ви запознахме още 2015 г. в нашия сайт.

Оруш не вярваше на ушите си! Продължаваше да не вярва! Но чудото наистина щеше да стане… неговите десетгодишни популяризаторски усилия най-сетне щяха да бъдат оценени и от истинска професионална гилдия!

,,И наградата за цялостен принос в отразяването на историята на българската техника се присъжда на… АНТОН ОРУШ!!!“ – чу се от микрофона. Админът стана, вдигна победно ръце с думите ,,Да живее България!“ и отиде на подиума.

 

Антон Оруш M-tel Media Masters
Антон Оруш M-tel Media Masters

А там също предстояха интересни неща. Преди да му бъде дадена думата, Ирина Недева каза нищо наистина важно, което сякаш беше казано именно за нас от Сандъците – че в историята на науката няма големи и малки народи, и че научното ни минало задължително трябва да се изучава и популяризира. След това микрофона взе Оруш, а есенцията от неговата двуминутна реч сме Ви подготвили ето тук:

,,Излиза, че правеното от мен има смисъл. Имаше смисъл да превърна жилището си на заводски склад и техническа библиотека; има смисъл да работя на 4 места, само за да мога да утолявам колосалните разходи на тази вдъхновяваща дейност – моят живот, сърце и душа; има смисъл да издирвам късче по късче каквото е останало от нашата техническа история. Ето това е Дело!

Много правилно отбелязахте, че в науката няма големи и малки народи. Аз бих добавил, че е така и в историята на техниката. Например, едва ли е широко известен фактът, че въздушно цинковата-батерия, с която се задвижва първият български електромобил, е конструирана в България шест месеца преди аналогичния уред на американския гигант General Motors! За българската техника са писани много неверни и невежи неща в Интернет, а смисълът на моя сайт е да показва истинската история на нашата техника, защото ние има с какво да се гордеем!

Благодаря – както на журито, така и на всички, които ме публикуват и правят възможно изследванията ми да стигат до аудиторията. Просто без Вас това нямаше как да стане! :)

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!“

Това е първата подобна награда за нашия сайт. В случай като нашия читателите са най-важните, а тяхната обратна връзка е определяща. Наградата от M-tel Media Masters 2017 ще ни мотивира да продължим още по-ожесточено да Ви показваме неизвестни и полуизгубени досега страници от историята на българската техника!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *