Българска автомобилна везна ВАЕ-50

Българска автомобилна везна от завод Баланс Лясковец

Вижте в Sandaacite.BG нашата нов българска автомобилна  везна от Баланс Лясковец!

Българска автомобилна везна ВАЕ-50
Българска автомобилна везна ВАЕ-50

Този завод е много известен с разнообразните кантари (а и не само), които произвежда, а между другото, съществува и сега. Ние днес открихме и ще  ви представим един доста по-различен техен кантар, предназначен за измерване на наистина мноого големи количества товари. Запознайте се с ВАЕ-50!

Тези везни могат да измерят дори теглото на цял тежко натоварен камион, който застане върху тях. Това се постига чрез голяма, голяма платформа, монтирана на равнището на земята, върху която измерваното превозно средство трябва да се качи и да спре. Платформата е свързана с електронноизчислителния блок на везната, която работи както при обикновен електронен кантар в магазина. Главната разлика е в многократно по-големия физически размер на платформата. На външен вид тя трудно се различава от околната настилка.

Такива кантари се използват навсякъде, където трябва да се измерва колко тежи товар, поставен в превозно средство – търговия, промишленост, селско стопанство и т.н. А, и в скрап пунктовете също – когато закарате автомобил за вторични суровини, ви карат да го спрете върху такъв кантар, за да ви го измерят. :)

През 1988 или 1989 г. – една от двете – България също започва да произвежда такива автомобилни везни (както са известни и сега), като те са възложени на щатното предприятие за производство на теглоизмервателни уреди – завод Баланс Лясковец. Те са автор на много известния кантар с триъгълен циферблат, който все още можем да срещнем по някои бакалии. Резултатът от промишлената работа е моделът везна ВАЕ-50, което означава ,,везна автомобилна, електронна, с максимално допустим товар 50 тона“. Сега ще я разгледаме по-подробно.

Корпусът на везната е от бяло боядисана ламарина, но с черен пластмасов преден панел – челно отпред и долу около клавиатурата. Нейните бутони са разноцветни, за да се различават по-добре отговорните за различните функции на кантара. Резултатите и параметрите от измерването се наблюдават от работещия на две LED екранчета. В горния десен ъгъл виждаме емблемата на завод Баланс Лясковец и надпис ,,ВАЕ 50″.

Ето я нашата везна в момент на действие:

Българска автомобилна везна Баланс Лясковец
Българска автомобилна везна Баланс Лясковец

Освен максимален товар, тя има и минимална чувствителност – под 400 кг не може да ви претегли, защото се предполага, че толкова масивно устройство никой няма да използва за толкова малки товари. Една стойност на делението отговаря на 20 кг. Има показател ,,максималният ефект на тариране“, а днес това е популярно като ,,изваждащ ефект на тарата“ – тоест означава, че електронният кантар може да извади от застаналия върху платформата му товар собственото тегло на превозното средство, за да узнаете само колко е товарът. Та максималната тара, която ВАЕ-50 може да разграничи и отдели, е 9980 кг. Стойността на делението на тариращото устройство пък е 20 кг.

Тази автомобилна везна може не само да измерва, ами и да отпечатва какво е измерила! За това се грижи произвежданият в Обединени заводи за запаметяващи устройства в Пловдив принтер ИЗОТ 7700С, който изглежда почти като добре познатия ни ИЗОТ 0230-М1, но с тази разлика, че има индикиращи светодиоди от лявата страна на лицевия си панел. И електронният блок на кантара, а принтерът се разполагат на затворено или поне покрито място пред манипулиращия  с тях.

Както всеки кантар, така и ВАЕ-50 не е безгрешен. При измерване на товар между 0 и 10 000 кг може да даде до 10 кг отклонение, а между 10 и 40 000 кг – 20. За най-големите количества между 40 и 50 000 кг пък тази стойност е 30 кг.

Платформата отпред със стоманена рамка и е широка 3 м и дълга 16 и тежи 10 тона.

Независимо от грамадните си размери, по електрически данни ВАЕ-50 е съвсем миролюбив – той работи при стандартното 220 волта мрежово напрежение.

А знаете ли, че завод Баланс е произвел и първата българска електронна ценова везна за ползване в магазин – вижте я тук ==>

Първата БГ ценоизчисляваща везна ВЦЕ 10

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *