Първият български хладилник Мраз 75
УРАААА! Първият български хладилник Мраз 75 НАЙ-СЕТНЕ пристигна в Сандъците – Sandacite!
Ето го! Това е той, дами и господа – първият български домашен хладилник, първият български хладилен шкаф, един от най-най-най-дългоочакваните и изстрадани експонати в колекцията ни изобщо!
Хладилникът Мраз 75 е произвеждан между 1958 г. и 1962 г. в Хладилния завод Антон Иванов в София. Първоначално в търговската мрежа са пуснати няколко десетки хладилника, които известно време не привличали купувачите. Престрашилите се да си купят това изделие обаче били доволни и не след дълго нещата се завъртели така, че до 1962 г. от конвейерите на ДХЗ са слезли близо шест хиляди хладилника.
Разбира се, някаква много малка част от тях са запазени в момента и задачата да се намери Мраз 75 е изключително трудна. Което прави и нашият успех още по-сладък!
Да разгледаме сега устройството на първия български хладилник.
ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ И ЧАСТИ НА ХЛАДИЛНИКА
Домашният хладилник Мраз 75 е с хладилен агрегат тип ХДА-75 и е предназначен за запазване на бързо развалящи се хранителни продукти при домашни условия, а така също и за добиване в малки количества на чист лед на бучки за охлаждане на ястия и напитки.
Първият български хладилник се състои от следните компоненти:
Хладилен шкаф — 1
Хладилен агрегат — 2
Електрически нагревател (вж. фиг. 2) — 3
Термостат за автоматично регулиране на температурата в хладилната камера — 4
Две скари — полици за поставяне на продуктите — 5
Пластмасов съд за събиране на кондензираната от изпарителя вода — 6
Пластмасов съд за формите за лед — 7
Дванадесет (12) броя полиетиленови форми за лед — 8
Кършелък (в оригиналното упътване е употребена тази дума – на практика това е заключващ механизъм) — 9
Или в графичен вид:
ХАРАКТЕРИСТИКА
Тип на хладилника — домашен
Хладилен агрегат — абсорбционно дифузионен
Габаритни размери на хладилния шкаф:
а) височина …… 1120 мм
б) широчина……. 590 мм
в) дълбочина……… 630 мм
Площ, която хладилникът заема от пода …. 0,38 м2
Тегло на хладилника……………. около 75 кг
Размери на хладилната камера:
а) височина …….. 545 мм
б) широчина…… 425 мм
в) дължина………. 297 мм
Полезен обем заедно с вдлъбнатината на вратата …………………………… 75 л
Обща площ на полиците на хладилната камера 0,40 м2
Обем на нискотемпературната камера на изпарителя • 1 л
Форма за лед…….12 бр.
Електронагревателен патрон:
а) мощност…… 140 вата
б) напрежение……. 220 или 150 волта
Хладилен агент — водноамонячен разтвор
Неутрален газ……. водород (Н2)
Работно налягане ………..от 16 до 18 атм
Среден годишен разход на електроенергия за 24 часа …….. 2—2,8 kW
Средна температура на нискотемпературната камера в изпарителя от – 4 до —9° С
Температура на хладилната камера при:
а) средна стайна температура + 20° С……………. —1° С
б) средна стайна температура+ 25° С . 4° С
в) средна стайна температура+30° С……………… 8° С
При средна стайна температура+ 25° С:
а) от момента на включването хладилната камера се охлажда до +6° С за 7 часа;
б) от охладено състояние на хладилната камера+6°С лед на бучки се получава за 7 часа.
УСТРОЙСТВО
Домашният хладилник Мраз 75 има безупречен външен вид на домашна мебел. Той се състои от:
- Хладилен шкаф.
- Хладилен агрегат.
Хладилният шкаф се състои от корпус с две врати — горна (голяма) и долна (малка), които се съединяват с корпуса с по две панти. Горната врата се затваря към корпуса със специална брава, а долната — чрез щипково-пружинен механизъм.
В долната неизолирана камера над корпуса са монтирани термостат и електрическите проводници.
Вътрешната облицовка на вратата е вдлъбната и в тая вдлъбнатина са монтирани два специални „джоба“ за поставяне на яйца.
Специална брава със сложен механизъм гарантира плътното затваряне на вратата към корпуса, на който се намира кършелъкът. По такъв начин се получава едно напълно изолирано от външната атмосфера пространство, което се нарича хладилна камера. Положението на кършелъка може да се регулира с помощта на винт, като с това се регулира и затварянето на вратата.
За увеличаване на използваемата площ в ограничения обем на хладилната камера към ваната са монтирани две скари (полици), където се поставят хранителните продукти.
В хладилната камера се намира и изпарителят на хладилния агрегат, който заема най-горната централна част на хладилната камера.
Вътре в изпарителя се намира нискотемпературната камера. Отпред нискотемпературната камера е затворена с пластмасов капак с вратичка, също от пластмаса.
В нискотемпературната камера на изпарителя е поставен съдът от пластмаса с формите за лед.
Под изпарителя на скарата е поставен пластмасов съд (тава) за събиране на кондензираната от изпарителя вода.
Долната камера на домашния хладилник не е плътно затворено пространство. Тя не служи нито за охлаждане, нито за запазване на бързо развалящи се продукти. Камерата може да се използва за запазване на небързо развалящи се продукти при обикновена стайна температура.
Между другото, интересно е да отбележим, че когато ние не познавахме достатъчно този хладилник, мислехме, че отдолу се намира нискотемпературната му камера.
Хладилният агрегат представлява тръбна конструкция от безшевни тръби (газово заварени), които образуват затворена верига.
Енергиен източник на хладилния агрегат е електронагревателният патрон.
Хладилният агрегат е закрепен към задната страна на хладилния шкаф. Хладилният агрегат (горната фигура) се състои от следните части:
Генератор — 1
Реактификатор — 4
Кондензатор — 5
Изпарител — 2 (от фиг. 1)
Газов топлообменник — 6
Абсорбер — 7
Ресивер — 8
Течностен топлообменник — 2
Главната особеност и преимуществото на абсорбционния агрегат пред компресорния се състои в неговата безшумност, липса на каквито и да е движещи се части и простота в експлоатацията и обслужването.
ПРАВИЛА ЗА ИНСТАЛИРАНЕ на хладилника Мраз 75:
- Домашният хладилник трябва да се постави по възможност по-далече от отоплителни тела, печки, радиатори, паропроводи и т. н. Това намалява консумацията на електроенергия.
- За да се осигури правилната циркулация на въздуха, необходима за работата на абсорбционния агрегат, домашният хладилник трябва да се постави на разстояние от стената най- малко 70—100 мм.
- Поставянето на хладилника на място трябва да се извърши при извадени скари, пластмасови тави и форми за лед.
- Преди включването на контакта хладилникът трябва да се нивелира добре. При липса на нивелир за целта може да се използва чиния, напълнена с вода. Нивелирът или чинията се поставят отгоре на средата на хладилника. Накрая хладилникът трябва да лежи стабилно на пода.
- Хладилникът се включва само на такъв волтаж, какъвто е указан в табелката на генератора.
- Включването на хладилника трябва да стане в здрав контакт — клемите да дават плътен и сигурен контакт.
- Преди да се включи хладилникът в действие, препоръчва се хладилната камера да се избърше с мокър насапунисан парцал, след което да се изсуши със сух парцал.
- Трябва да се внимава добре да не проникне вода в изолацията, т. е. в междината на ваната и корпуса.
ПРАВИЛА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ХЛАДИЛНИКА
- Не се препоръчва покриване на скарите с хартия и др„
- Не се препоръчва натрупване на продуктите непосредствено до стените на хладилната камера, а така също и плътното им нареждане един до друг, тъй като това пречи на правилната циркулация на въздуха.
- Продуктите, ястията и напитките да се поставят в шкафа,, след като добият стайна температура.
Не се разрешава поставянето на горещи ястия и питиета в хладилника.
- Продуктите с остра миризма (салати с лук, сирене, кафе, риба и др.) задължително трябва да се поставят в затворен съд или да се увиват в пергамент, целофан или восъчна хартия, които ще изолират добре останалите продукти от възприемане на миризмата.
- Поставянето и изваждането на продуктите от хладилника трябва да става по възможност за по-кратко време.
- Не се препоръчва хладилникът да работи при отворена врата. Тя трябва да бъде плътно затворена.
- През време на работа не се позволява горните вентилационни отвори на хладилника да бъдат закрити с някакви- предмети или вещи.
- Зареденият с продукти хладилник трябва да бъде постоянно включен. Изключването на хладилника, когато има продукти в него, даже за кратко време, не се препоръчва.
- Изключването на хладилника може да става след изваждането на продуктите от хладилната камера.
- Преместването на хладилника от едно място на друго трябва да става внимателно и при изключен контакт.
- Преместването и транспортът на домашния хладилник трябва да стават само във вертикално положение.
- Водата, която се събира в подизпарителната разскрежи- телна тава, периодично трябва да се изхвърля.
СЪХРАНЯВАНЕ НА МЕСО, ПТИЦИ И РИБА
- Ако месото или птицата се готвят същия ден, в който, са купени, те могат да се съхраняват незавити или незатворени в съдове в която и да е част на хладилника.
- Прясно месо, поставено в затворени съдове или във вла- гонепроницаема восъчна хартия, пергамент или целофан, може да се съхранява до 4—5 дни.
Замразено месо се съхранява по същия начин, но не повече от 2—3 дни, защото след размразяването му в него протичат по-бързо бактериологичните процеси.
- При съхраняване на риба даже в течение само на един ден е необходимо тя да се завие във восъчна хартия, пергамент или целофан; в противен случай другите продукти веднага поемат миризмата й.
СЪХРАНЯВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ
- Плодове и зеленчуци трябва да се съхраняват в покрити съдове, за да се намали изсъхването им и да се запази свежестта им.
- Преди да се сложат в хладилника, плодовете и зеленчуците трябва да се измият добре и да се отдели всичко излишно от тях. След измиването те трябва да се изсушат.
- Препоръчва се ягодите да се съхраняват в чиния. Пред вид на това, че много бързо се развалят, преди поставянето им в хладилника те не трябва да се мият.
СЪХРАНЯВАНЕ НА РАЗНИ ДРУГИ ПРОДУКТИ
- Яйца за непродължително съхраняване се държат в специалните за целта джобове на вратата. При по-продължително съхранение (повече от седмица) яйцата трябва да се поставят в затворен съд в хладилната камера.
- Масло винаги се съхранява в затворен чист съд или завито в пергаментова хартия, защото то бързо поглъща всякакви миризми.
Сирене и кашкавал се съхраняват по същия начин.
СЪХРАНЯВАНЕ НА БУТИЛКИ С МЛЯКО И НАПИТКИ
Бутилки с мляко и с напитки се съхраняват на горната -скара надясно от изпарителя, като за целта се изважда малката скаричка, за да се поместят по-високи бутилки.
Млякото трябва да се съхранява в затворени съдове.
ПОЛУЧАВАНЕ НА ЛЕД с хладилник Мраз 75
- Получаването на лед става в специалните за целта 12 броя пластмасови формички, които се напълват с чиста вода и се поставят във ваничката за лед, която се поставя в специалната камера За лед в изпарителя.
- За по-бързо получаване на лед термостатът обязателно трябва да бъде завъртян докрай надясно.
- Бучките лед се изваждат от формичките, като последните се държат с ръка или се потапят във вода от водопровода.
ОХЛАЖДАНЕ НА ХЛАДИЛНАТА КАМЕРА И РЕГУЛИРАНЕ
НА ТЕМПЕРАТУРАТА В НЕЯ
Целесъобразно е в домашни условия хранителните продукти да се съхраняват при температура от 0 до 8° С над нулата.
Регулирането на температурата в хладилната камера става чрез термостата 4 (долната фигура). Със завъртането на ключа,на термостата по посока, обратна на часовниковата стрелка, температурата в хладилната камера се повишава. Ако продължаваме въртенето на ключа наляво, ще последва щракане, което показва изключването на хладилника. Тогава стрелката показва „Stop“.
Въртенето на ключа надясно осигурява поддържането на по-ниска температура в хладилната камера.
РАЗМРАЗЯВАНЕ на хладилника Мраз 75
При продължителна работа повърхността на изпарителя се покрива със скреж, сняг или лед, които намаляват в значителна степен студопроизводството на агрегата.
За нормална работа на хладилника изпарителят трябва да се разскрежава (размразява) периодично през 10—15 дни.
Размразяването на изпарителя става по следния начин:
а) изважда се щепселът (електрическият контакт);
б) изваждат се продуктите;
в) изваждат се формите за лед заедно с ваничката;
г) така хладилникът се оставя до пълното му размразяване; за ускоряване на процеса изпарителят може да се измие с топла вода или формичките за лед да се напълнят с топла вода и поставят заедно с ваничката в камерата за получаване на лед;
д) изхвърля се водата от под изпарителната тава;
е) изсушава се изпарителят с мек и сух парцал.
Едновременно с размразяването на изпарителя е необходимо да се почисти и хладилната камера. За целта трябва:
а) скарите да се извадят, да се измият и изсушат;
б) формите за лед да се измият и изсушат;
в) пластмасовите тави да се измият и изсушат;
г) ваната да се измие и добре да се изсуши;
д) вътрешният капак на вратата и джобовете за яйца да се измият и изсушат;
е) уплътнителната гума да се избърше с мокър парцал и да се изсуши.
Забележки:
- Измиването на вътрешността на шкафа да става с топъл разтвор от сода бикарбонат (1 суп. лъжица на 1 л вода).
- Изсушаването да става с мек сух парцал.
- Да не се допуска проникването на вода между пластмасовата рамка и ваната.
Отвън шкафът да се избърше с мокър насапунисан мек парцал и да се изсуши.
Агрегатът да се избърше от прах с парцал, а прахът между кондензаторните пластини да се изчисти с четка.
ПО-ЧЕСТО СРЕЩАНИ ПОВРЕДИ в хладилника Мраз 75 и ТЯХНОТО ОТСТРАНЯВАНЕ
ГАРАНЦИЯ НА ЗАВОДА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА КЛИЕНТИТЕ
Ето с какво се задължава заводът към Вас и Вие към него, когато си купите хладилника:
,,При правилна експлоатация на домашния хладилник Държавният хладилен завод „Антон Иванов“ — София, гарантира изправната работа на хладилника 1 година от покупката.
Абсолютно се забранява снемането на капачката на крана за зареждане на агрегата.
За дефекти, които са произлезли поради неспазването на указанията в упътването за употреба, като небрежно отношение, самоволен ремонт и други причини, ДХЗ „Антон Иванов“ — София, не поема отговорност.
За констатирани нередности и дефекти при експлоатацията на хладилника потребителят се умолява да се обърне на адрес:
ДХЗ „АНТОН ИВАНОВ“ — СОФИЯ ул. „Каменоделска“ № 4, тел. 3-31-71,
като задължително посочи номера на агрегата.
Домашният хладилник се продава на купувача със следните принадлежности:
хладилен шкаф
скари — 2 броя
пластмасови тави — 2 броя
форми за лед — 12 броя
резервен нагревателен патрон — 1 брой.“
Също така, когато хладилникът е бил продаден, към него е вървял технически паспорт. Това също е изключително интересен документ – дори само за да се види прецизното оформяне на документацията на изделията, продавани по онова време. Дълго и може би е било досадно, да – но сега за нас е изключително информативно:
Ами, това е! Ние се радваме безумно много на тази историческа придобивка и обещаваме да я пазим добре. Дано и на Вас Ви е било интересно да прочетете обстоятелствения преглед за първия български хладилник Мраз 75!
Един материал на Сандъците – Sandacite, създаден с любов към българската техника.
Comments (2)
Моят баща – Георги Горанов, е конструирал хладилника. Той беше главен инженер по това време в ДХЗ “Антон Иванов“. Пазя документацията.
Притежавам такъв хладилник на село, който дори работи. Пазех го като антика, но го подарявам, ако някой би го съхранил.